Reflexul Moro la nou nascut

/ / Modificat: 2011-03-23
Reflexul Moro la nou nascut

Reflexul Moro sau de tresarire face parte dintre reflexele primitive cu care se naste un copil. El este un reflex de aparare si il ajuta pe nou nascut sa se adapteze la conditiile noi de viata si la stimulii vizuali, tactili sau auditivi care il inconjoara. Afla ce trebuie sa stii despre acest reflex si ce se intampla daca nu apare!

Ce este reflexul Moro?

Reflexul Moro este un reflex primitiv al nou nascutului si reprezinta un automatism motor care il face pe micut sa tresara la cel mai mic stimul vizual, tactil sau auditiv. Reflexul Moro incepe sa se dezxvolte inca din burtica mamei, cam la 9-10 saptamani dupa conceptie si este dezvoltat complet la nastere.

Toti copiii se nasc cu reflexul Moro!

Absolut toti copiii trebuie sa manifeste reflexe primitive la nastere. De aceea ei sunt testati de medici imediat dupa nastere. Medicul ridica cu o mana usor umerii bebelusului la un unghi de 45 de grade, apoi permite capului copilului sa cada usor in cealalta mana pentru a observa ce reactii are.

Absenta reflexului Moro poate fi legata de:

  • probleme cerebrale;
  • tulburare a sistemului nervos;
  • probleme cu tonusul muscular.

      Reflexul Moro incepe sa dispara incepand cu varsta de 2 luni. De obicei, acest lucru se intampla adesea intre 3 si 6 luni. Daca reflexul ramane si dupa varsta de 6 luni este important sa te adresezi pediatrului, pentru ca nu este normal si poate reprezenta o problema cerebrala a copilului.

      Cum se manifesta reflexul Moro?

      In urma unui stimul la care este supus nou-nascutul acesta poate avea diferite reactii, simptome ale reflexului Moro:

      • isi arunca brusc manutele;
      • isi intinde tot corpul;
      • departeaza brusc mainile si picioarele, apoi le apropie rapid;
      • se poate speria uneori si poate plange, ba chiar poate avea o grimasa destul de suparata.

            Atunci cand copilul este culcat pe spate manifesta mai des acest reflex, speriindu-se uneori si incepand chiar sa planga. Atunci cand sta pe burta el nu mai se sprie si nu mai arereflexe. Acest lucru ajuta multy si atunci cand micuutl are reflexele in timpul somnului. Oricum nu este indicat sa culci nou-nascutul pe spate din cauza riscului de sindrom al mortii subite, insa daca ila dormi pe burtica diminuezi si rata trezitului din cauza reflexului Moro, care poate aparea si in somn. Pentru ca el nu mai poate face cu aceeasi usurinta tresaririle si adoarme la loc.

            Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

            Articole recomandate

            Citeste si despre