Intoleranta la lactoza

/ / Modificat: 2013-08-27
Intoleranta la lactoza





 

Cand nu tolerezi lactoza, inseamna ca organismul tau nu poate produce indeajuns de multa lactaza, enzima necesara pentru a digera lactoza, zaharul in laptele de vaca si alte produse lactate.

Prin urmare, lactoza nedigerata ramane in intestin si cauzeaza probleme gastrointestinale. Aceste probleme tind sa nu fie deloc confortabile, daca nu chiar periculoase.

Copiii care se nasc prematur nu pot produce intotdeauna cantitati adecvate de lactaza pentru o perioada de timp.

Nivelul creste in mod normal la un copil in perioada de sfarsit a celui de-al 3-lea trimestru de sarcina.

Adevarata intoleranta la lactoza apare de obicei la scolari sau la adolescenti. Desi este posibil ca simptomele sa apara mai devreme, este putin probabil ca acel copil sa fie intolerant la lactoza.

Cauze

Nu se stie de ce unii oameni au intoleranta la lactoza iar altii nu, dar se intampla des.

Un copil se naste foarte rar cu intoleranta la lactoza. (Ca sa se intample acest lucru, ambii parinti ar trebui sa transmita copilului gena pentru acest tip de intoleranta la lactoza.)

De la nastere, copilul ar trebui sa aiba diaree severa si sa nu poata tolera lactoza din laptele de san sau din laptele praf preparat din lapte de vaca.

In acest caz, are nevoie de un lapte praf care nu contine lactoza. Daca sufera de diaree severa, corpul copilului nu va putea produce lactoza si va avea simptome de intoleranta la lactoza timp de o saptamana sau doua.

Unele medicamente pot de asemenea sa cauzeze o productie mai mica de lactaza in organism ducand la intoleranta temporara la lactoza.

Persoanele cu afectiuni de durata care afecteaza intestinele (cum ar fi boala celiaca sau boala Crohn) sufera cateodata de intoleranta la lactoza.

Simptome

Daca un copil are intoleranta la lactoza, s-ar putea sa aiba diaree, crampe abdominale, imbalonari sau gaze timp de 30 de minute pana la 2 ore dupa ce bea lapte de san sau mananca produse precum branza sau iaurtul, de indata ce sunt introduse mancarurile solide. (Bebelusii nu ar trebui sa bea lapte de vaca pana la un an.)

Unele persoane care nu tolereaza latoza pot consuma cantitati mici de produse lactate fara sa prezinte simptome.

Altii se vor simti rau de fiecare data cand consuma mancaruri care contin chiar si o cantitate foarte mica de lactoza.

Intoleranta la lactoza sau alergie la lapte?

Nu. O alergie este un raspuns imun, in timp ce lactoza este o afectiune digestiva. Totusi, simptomele pot fi similare.

Durerea abdominala si diareea dupa consumarea produselor lactate ar putea fi cauzate de o alergie la lapte sau de intoleranta la lactoza, de exemplu.

In cazul in care copilul tau dezvolta o iritatie uscata, care il mananca sau mancarime si umflare a fetei, buzelor sau gurii de fiecare data cand consuma produse lactate – sau simptome cum ar fi blande, ochi umezi sau ii curge nasul – s-ar putea sa fie alergic la una dintre proteinele laptelui de vaca.

Metode de prevenire si tratament



 

Diagnostic diferential

Dupa cum am mentionat mai devreme, este foarte putin probabil sa aiba intoleranta la lactoza la varste foarte mici, dar ca sa fii sigura trebuie sa vorbesti cu medicul.

Acesta te va intreba care sunt simptomele copilului tau pentru a pune un diagnostic.

S-ar putea sa iti sugereze sa elimini toate sursele de lactoza din dieta copilului timp de 2 saptamani pentru a vedea daca simptomele sale dispar.

Prevenire si tratare

Intoleranta la lactoza nu poate fi prevenita, dar poti sa faci anumite lucruri pentru a-l ajuta pe copilul tau.

Va trebui sa eviti produsele lactate si toate celelalte mancaruri care contin lactoza.

Mai exista cateva mancaruri care contin lapte: clatite, prajituri, cereale, supele si cartofii instant, margarina, salatele, painea.

Verifica eticheta si evita ingrediente cum ar fi zerul, lapte batut, pudra de lapte fara grasimi.

Observa reactia copilului tau. Unele persoane care nu tolereaza lactoza pot digera cantitati mici de lactoza, in timp ce altele sunt foarte sensibile chiar si la cantitati foarte mici.

Vei invata probabil din experienta ce cantitate din fiecare produs poate suporta copilul tau. Unele tipuri de branza au mai putina lactoza decat altele, de exemplu, asa ca ar putea fi mai usor de digerat.

Si iaurtul de casa este in general mai usor de digerat decat laptele si alte produse lactate deoarece bacteriile sanatoase din el ajuta la producerea lactazei.

In cazul in care copilul tau este foarte sensibil, va trebui sa eviti toate sursele de lactoza. Daca nu, poti sa ii dai doar cantitati mici din anumite produse lactate. S-ar putea sa le digere mai usor daca le mananca in combinatie cu alte mancaruri.

Asigura-te ca toate nevoile nutritive ale copilului tau sunt satisfacute. Daca trebuie sa elimini produsele lactate din dieta copilului tau, va trebui sa fii sigura ca are si alte surse de calciu, care ajuta oasele si dintii sa se dezvolte si sa fie puternice.

Sursele non-lactate de calciu includ verdeturi, lapte din soia, broccoli, portocale, somon etc.

Alti nutrienti de care trebuie sa tii cont sunt vitamina A si D, vitamina B, si fosforul. S-ar putea sa te ajute si o vizita la un medic nutritionist.

Alina Sica

Redactor Copilul.ro

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre