Bebelus inecat cu picaturi pentru colici, salvat prin telefon de un agajat ISU Cluj: "Va rog sa ma ascultati cu atentie"

/ / Modificat: 2024-02-07
Bebelus inecat cu picaturi pentru colici, salvat prin telefon de un agajat ISU Cluj:

Un bebelus care s-a inecat cu picaturi pentru colici a fost salvat de un angajat al dispeceratului integrat ISU-SAJ Cluj, dupa ce acesta le-a explicat rudelor la telefon ce trebuie sa faca. 

Apelul a venit marti dimineata, cand matusa unui bebelus in varsta de 3 luni este inconstient. Plutonierul adjutant Florin Onet a preluat cazul si a linistit-o pe acesta si a incercat sa afle cat mai multe informatii pentru a putea gestiona corect situatia. 

Femeia i-a explicat ca bebelusul tocmai bause lapte si ca i-a dat cateva picaturi pentru colici: "Probabil ca s-a inecat!". Cum starea micutului s-a agravat, femeia a sunat la 112, iar angajatul de la dispecerat a indrumat-o pe femeie sa puna bebelusul pe bratul tatalui si a cerut sa vorbeasca cu el. Intre timp, a fost trimis la locuinta acestora si un echipaj medical. 

Angajatul ISU Cluj i-a cerut barbatului sa tina bebelusul pe brat si cu podul celeilalte palme sa il loveasca in spate, usor, de jos in sus. In cele din urma manevrele au avut succes, iar bebelusul si-a revenit pana la sosirea ambulantei. 

"Si atunci, bucuria a fost de nedescris, desi recunoaste ca si-ar dori ca astfel de cazuri sa nu existe.Tocmai de aceea, insista pe importanta cursurilor de prim-ajutor!", scriu cei de la IGSU.

"Cazurile cele mai dificile pentru noi sunt cele in care copiii au nevoie de ajutor. Desi e vital sa ne pastram calmul si sa actionam conform protocoalelor, involuntar, un gand tot merge spre acasa. Mai ales daca avem, la randul nostru, familie.

Florin este tatal unui baietel de cinci luni, lucreaza in dispeceratul integrat ISU-SAJ Cluj, iar interventia primita in aceasta dimineata ii va ramane intotdeauna in suflet.

Printr-un apel la numarul 112 s-a anuntat faptul ca un bebelus de 3 luni este inconstient. Florin a preluat cazul, incercand, in prima instanta, sa o linisteasca pe matusa copilului, dar si sa obtina informatiile necesare gestionarii situatiei critice.

- Respira copilul?

- Da, insa foarte greu!

- Stiti sa aiba probleme de sanatate?

- Nu, dar tocmai ce a baut lapte si i-am dat cateva picaturi pentru colici. Probabil ca s-a inecat!

- In regula, va rog sa ma ascultati cu atentie pana cand vine ambulanta!

Starea copilului s-a agravat, asa ca Florin si-a dat seama ca fiecare secunda conteaza. I-a spus femeii sa il puna pe bebelus pe bratul tatalui si a cerut sa vorbeasca cu el. In paralel, echipajul de la Serviciul de Ambulanta Judetean era deja pe drum spre Tritenii de Jos.

- Va rog sa il tineti pe bratul dumneavoastra si cu podul celeilalte palme sa il loviti in spate, usor, de jos in sus!

- Niciun rezultat!

- Va rog sa continuati!

In cele din urma, manevrele explicate de colegul nostru au avut succes. Copilul a inceput sa respire si sa-si revina pana la sosirea ambulantei. Prin statie s-a transmis catre dispecerat si vestea mult asteptata: „Am ajuns. Copilul e bine!”

Plutonier adjutant Florin Onet nu este la prima interventie de acest fel. De-a lungul carierei sale, a explicat si altor parinti cum sa efectueze manevrele de resuscitare in cazul bebelusilor. Si atunci, bucuria a fost de nedescris, desi recunoaste ca si-ar dori ca astfel de cazuri sa nu existe. Tocmai de aceea, insista pe importanta cursurilor de prim-ajutor!

Felicitari, Florin! Prin gestul tau un copilas traieste!" este mesajul transmis de ISU Cluj pe pagina de socializare Facebook. 

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Colici Copil salvat

Articole recomandate

Citeste si despre