Bebelusul are colici sau gaze? Cum diferentiezi plansul in functie de problema

/ / Modificat: 2024-05-22
Bebelusul are colici sau gaze? Cum diferentiezi plansul in functie de problema

In primele saptamani de viata ale unui bebelus, parintii se confrunta cu o provocare care poate fi coplesitoare: plansul inconsolabil al micutului. Intelegerea diferentelor dintre colicile sugarului si gaze te va ajuta sa ingrijesti mai bine copilul atunci cand acesta plange din oricare dintre aceste doua motive comune. Distinctia intre aceste probleme poate fi o provocare, mai ales pentru proaspetele mamici si tatici, dar nu dispera! Exista cateva semne pe care le poti identifica pentru a te ajuta sa stii ce este in neregula cu copilul tau.

Diferentele dintre colicile si gazele sugarului

Colicile sugarului si gazele afecteaza adesea bebelusii in primele luni de viata. Intelegerea diferentelor dintre ele te va ajuta sa fii un insotitor mai bun pentru micutul tau.

Ce sunt colicile sugarului?

Colicul sugarului este un episod de plans intens si prelungit care afecteaza multi bebelusi. Acestea apar de obicei in primele saptamani pana la varsta de trei sau patru luni.

Acest plans, care poate aparea fara un motiv aparent, apare cel mai adesea dupa-amiaza tarziu sau seara si este destul de dificil de linistit. Pe langa plans, sugarii prezinta adesea semne de disconfort, cum ar fi inrosirea fetei, indoirea picioarelor si pumnii stransi.

Care sunt cauzele?

Cauzele exacte ale colicilor la nou-nascuti nu sunt pe deplin clare si se crede ca sunt multifactoriale. Se sugereaza ca tulburarile gastrointestinale, factorii microbieni, psihosociali si de neurodezvoltare sunt asociati cu colicile.

Unele teorii sugereaza ca colicii se pot datora imaturitatii sistemului digestiv al bebelusului, refluxului gastroesofagian, dezechilibrelor florei intestinale, intolerantei la proteinele din lapte sau chiar acumularii de gaze. De asemenea, se crede ca acestea sunt legate de imaturitatea sistemului nervos al sugarului sau ca sunt un indiciu al unei probleme organice care trebuie exclusa.

Cu toate acestea, este esential sa subliniem ca colicii sunt o faza tranzitorie si nu reprezinta o problema de sanatate pe termen lung pentru bebelus. De obicei, acestea dispar de la sine dupa primele 4 luni de viata.

Ce sunt gazele pentru bebelusi?

Gazele bebelusului sunt un rezultat natural al procesului de digestie si pot provoca disconfort care duce la plans si disconfort. Spre deosebire de colici, acestea apar in orice moment al zilei si disconfortul este de obicei intermitent. 

Acestea apar atunci cand exista un exces de aer in intestin, care poate provoca durere atunci cand ramane blocat. Acest gaz poate proveni din doua cai principale:

-Aerul inghitit: acesta intra din exterior atunci cand bebelusul plange, se hraneste cu lapte (mai ales daca foloseste biberoane) sau foloseste suzete. La copiii mai mari, poate proveni de la consumul de bauturi carbogazoase, mancarea in graba sau guma de mestecat.

-Aerul generat de intestin: bacteriile intestinale genereaza gaze atunci cand descompun anumite alimente, cum ar fi cele care contin lactoza, sorbitol, rafinoza sau fibre solubile. Formarea lor poate fi, de asemenea, asociata cu o boala care ingreuneaza absorbtia anumitor nutrienti, cum ar fi intoleranta la lactoza sau boala inflamatorie intestinala.

Atunci cand bebelusii au gaze, se simt iritati, li se umfla abdomenul, ragaie frecvent si elimina flatulenta. Copilul plange din cauza disconfortului, se stramba si isi intinde picioarele pentru a incerca sa se elibereze de disconfort.

Cum stii daca bebelusul tau are gaze sau colici?

Exista diferite tipuri de plansete ale bebelusului care pot indica foamea, somnolenta, disconfortul, plictiseala sau nevoia de afectiune. In acest context, plansul este, de asemenea, un mod de a comunica durere si disconfort, cum ar fi cel cauzat de gaze si colici.

Iata cateva diferente care te vor ajuta sa distingi daca plansul inconsolabil al micutului tau se datoreaza colicilor sau gazelor:

Tipuri de plans - Atunci cand bebelusul plange din cauza gazelor, sunetul plansului este de obicei ragusit si dureros. In plus, crizele de plans nu urmeaza un tipar specific, sunt scurte, sporadice si pot aparea in orice moment al zilei.

Comportamentul sugarului - In timpul unui episod de colici, sugarul isi va incolaci adesea picioarele peste abdomen si isi va strange pumnii. Bebelusul prezinta semne de suferinta, frustrare si disconfort pentru o perioada prelungita de timp, chiar si atunci cand nu plange, cum ar fi dificultatea de a dormi sau probleme de alimentatie.

Durata disconfortului - Plansul inconsolabil al bebelusului nu va dura la nesfarsit. Colicile sugarului tind sa se atenueze sau sa dispara complet in jurul varstei de trei-patru luni.

Raspunsul la ingrijire si tratament - Daca incerci sa linistesti copilul si sarcina se dovedeste aproape imposibila, cel mai probabil se datoreaza colicilor sugarului. Acest disconfort nu este de obicei ameliorat prin metode traditionale, cum ar fi oferirea de lapte, schimbarea scutecelor sau leganarea pentru o vreme.

Alte simptome - Atunci cand disconfortul se datoreaza aerului din intestine, copilul va fi adesea constipat, iar burtica va fi tare si umflata. De fapt, el se va plange daca vei incerca sa o atingi sau sa apesi pe ea. Este, de asemenea, obisnuit sa se straduiasca sa aiba o miscare intestinala fara a reusi.

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Bebelusi Colici Plans bebelus

Articole recomandate

Citeste si despre