Bebelusul da din cap stanga-dreapta. Ar trebui sa te ingrijorezi?

/ / Modificat: 2018-06-15
Bebelusul da din cap stanga-dreapta. Ar trebui sa te ingrijorezi?

In jurul varstei de 6 luni, bebelusul tau va incepe sa dea din cap stanga-dreapta, semnul universal pentru "nu". Ti se va parea amuzant si probabil ca il vei provoca sa "spuna" nu cat mai des, bucuroasa ca micutul zambeste sau rade in hohote atunci cand o face. Datul din cap stanga-dreapta la bebelusi este considerat a fi in mod obisnuit un comportament normal, insa in unele cazuri poate fi un motiv serios de ingrijorare.

Cauzele pentru care un bebelus da din cap stanga-dreapta

Cand da din cap in stanga si in dreapta, bebe invata sa isi controleze corpul: acesta este cel mai obisnuit motiv pentru care bebelusul da din cap, pe masura ce isi descopera corpul, invata lucruri noi si isi da seama ca este distractiv sa dea din cap. Incearca si tu sa faci asta si vei vedea ca o sa ai ameteli daca dai din cap stanga-dreapta mai tare, sau ca vei auzi diferite zgomote in ureche, daca dai din cap atunci cand esti culcata.

Se autoalina atunci cand este somnoros: unii bebelusi dau din cap stanga-dreapta atunci cand sunt obositi si ii ajuta sa se linisteasca si sa ii pregateasca pentru a adormi, ceea ce este de asemenea considerat a fi un comportament normal pentru un bebelus.

Infectia urechii: una dintre cauzele de ingrijorare pentru care un bebelus ar putea da din cap stanga-dreapta este infectia urechii. Daca face asta si are febra, se trage de ureche, este racit sau lipsit de energie, ori daca prezinta un alt comportament neobisnuit care sa indice prezenta bolii, consulta un medic cat mai repede. Infectiile urechii pot fi foarte dureroase pe masura ce se agraveaza, asa ca este mai bine sa le depistezi din timp.

Potential spectru autist: sunt multe semne ale autismului, iar datul din cap stanga-dreapta este doar unul dintre ele, asa ca ar trebui sa fie un motiv de ingrijorare numai daca este insotit si de alte simptome care sa indice spectrul autismului. Daca esti ingrijorata ca ar putea exista o posibilitate sa sufere de autism, consulta un medic de specialitate imediat.

Posibilele semne de autism pe care este bine sa le cunosti

Daca bebelusul tau da din cap stanga-dreapta, insa nu manifesta si alte comportamente neobisnuite, nu ai niciun motiv de ingrijoare. Daca insa bebelusul tau prezinta oricare dintre urmatoarele semne, ar trebui sa consulti medicul de urgenta, pentru ca ele pot indica o tulburare neurologica sau de dezvoltare:

  • Bebelusul nu interactioneaza bine cu parintii sau cu fratii sai, nu raspunde la propriul sau nume, la vocea ta, nu zambeste si nu manifesta interes fata de nimic si priveste in mod neobisnuit.
  • Bebelusul nu comunica bine, nu se coordoneaza atunci cand incearca sa comunice non-verbal, sau nu manifesta si nu foloseste gesturi pentru a incerca sa comunice.
  • Bebelusul repeta obsesiv anumite comportamente si nu pare a fi interesat sa invete lucruri noi
  • Bebelusul incepe sa piarda din abilitatile deja invatate si intra in regres in jurul varstei de 19-21 de luni, de exemplu, isi pierde abilitatea de a intelege limbajul , anumite cuvinte, interactiunile sociale, interesul fata de oameni, nu mai face contact vizual si nu mai este interest de jocurile interactive.
  • Bebelusul nu face contact vizual si pare ca nu se uita la tine, ci prin tine.
  • Bebelusul se da cu capul de pereti, de patut, se loveste cu pumnii si pare ca vrea sa se raneasca.
  • Bebelusul da din cap stanga-dreapta mai des in timpul momentelor de anxietate, lucru care se intampla frecvent si dureaza destul de mult
  • Bebelusul nu atinge nivelul de dezvoltare pe varsta, asa cum ti-a fost indicat de catre pediatru.

Alte cauze de ingrijorare

Bebelusii si toddlerii pot sa faca tot felul de lucruri ciudate, in special atunci cand se auto-alina. Pentru a adormi, s-ar putea sa iti observi bebelusul ca isi rasuceste parul, sau iti rasuceste tie o suvita din par, isi freaca urechile, burtica, zona inghinala, sau ca are tot felul de ticuri vocale, faciale sau corporale, ca isi leagana corpul dintr-o parte in alta sau stand in maini si genunchi.

Daca nu face aceste lucruri insotite de unul din semnele de comportament incluse in spectrul autismului, probabil ca sunt doar ciudatenii ale lui si nimic mai mult. Ca parinte, va exista intotdeauna un motiv de ingrijorare, deci este mai bine sa te asiguri consultand un medic, decat sa te confrunti cu probleme mai tarziu.

Daca ai orice motiv pentru care sa crezi ca bebelusul tau ar putea sa dea din cap stanga-dreapta din alta cauza decat curiozitatea, oboseala sau plictiseala, cel mai indicat este sa consulti un medic, ca sa fii linistita.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Comportament copii mici Bebelus

Articole recomandate

Citeste si despre