Copilul tau spune des aceste lucruri? Ar putea suferi de anxietate

/ / Modificat: 2018-06-12
Copilul tau spune des aceste lucruri? Ar putea suferi de anxietate

Uneori, simptomele anxietatii nu sunt foarte evidente, mai ales in cazul copiilor; acest lucru ar putea insemna ca multi dintre copiii care sufera de anxietate nu sunt tratati si pot suferi de probleme si complicatii ale acestei afectiuni atunci cand ajung la maturitate.

Oricine sufera de anxietate se poate simti emotiv, rusinos, obosit sau irascibil sau poate suferi de afectiuni conexe anxietatii asa cum sunt fobiile, atacurile de panica sau tulburarile de stres post traumatic.

Insa pentru ca cei mici nu pot inca exprima verbal sentimentele si starile prin care trec, iata care sunt cateva din lucrurile pe care le poate spune de fapt din cauza anxietatii, dar si ce spun utilizatorii website-ului The Mighty, o comunitate online dedicata persoanelor care fie sufera de dizabilitati mentale, fie au o relatie apropiata cu cineva care sufera de acest tip de afectiuni.

1. "Ce este in neregula cu mine?"

Daca copilul tau incepe sa exprime incertitudine in ceea ce il priveste, mai des decat de obicei, ar fi bine sa il urmaresti atent pentru semne ale anxietatii.

"Nu am realizat ca sufar de anxietate si nici parintii mei nu au observat. Au crezut ca eram doar melodramatica atunci "cand izbucneam in lacrimi si intrebam ce este in neregula cu mine", susutine Kylie L., unul din utilizatorul website-ului The Mighty.

2. "Sunt obosit"

Poate ca agitatia anxietatii este ceea ce il face pe copilul tau sa fie obosit tot timpul.

"Atunci cand eram copil, am avut probleme cu somnul pentru foarte multa vreme. Repetam mental cu o noapte inainte de a merge la scoala intregul proces de a trece peste zi, incercand sa nu fiu luata in ras de colegi", spune Julie A.

3. "Ma doare capul" sau "nu ma obliga"

Este adevarat ca putini copii adora sa mearga la scoala, insa refuzul copilului tau de a merge la scoala ar putea ascunde mai mult decat faptul ca ii displac anumite ore.

"Cand eram mica, am pretins adesea ca nu ma simteam bine pentru a evita sa merg la scoala. Nu am realizat la acel moment ca sufar de anxietate, dar uitandu-ma inapoi acum, lucrurile au sens. Nu eram "lenesa" de fapt, asa cum imi spuneau ai mei ca sunt. Gandul ca trebuia sa ma duc la scoala si urma sa fiu scoasa la tabla, in fata a 30 de copii, ma ingrozea teribil...", spune Ada T. in cadrul unui sondaj realizat de The Mighty.

4. "Imi pare rau"

Sa stii sa iti ceri scuze nu este deloc un lucru rau, dar daca copilul face asta prea des, anxietatea ar putea fi de vina.

"Imi ceream scuze in continuu pentru lucruri care nu erau de fapt o problema, sau pur si simplu nu interactionam. Inca am probleme cu faptul ca spun ca imi pare rau prea des si pentru lucruri inutile si sunt extrem de tacuta in situatii dificile", sustine Teresa A.

5. "Nu putem sa ramanem acasa?"

Copilul tau prefera sa stea acasa, in medii familiare si linistite, chiar si atunci cand cealalta optiune ar fi sa experimenteze lucruri noi in medii distractive si placute?

"Imi displacea sa ies pentru ca zgomotele ma deranjau. Acum, ca adult, incerc sa echilibrez lucrurile putin, insa este o provocare pentru mine sa incerc locuri noi", admite un alt participant al sondajului efectuat de cunoscutul website.

6. "Putem pleca? Vreau acasa"

Sigur, o petrecere care dureaza prea mult poate sa devina neplacuta pentru oricine, dar pentru copiii care sufera de anxietate in mod deosebit.

"Ceream des sa plecam mai repede dintr-un loc cu mai mult de doua persoane, orice adunare sau multime de oameni imi provoca anxietate si abia asteptam ca astfel de evenimente sa ia sfarsit", spune un alt utilizator The Mighty despre experienta sa in copilarie.

7. "Nu ma simt prea bine"

Uneori, daca cel mic se plange ca nu se simte bine, ar putea sa fie exact ceea ce spune el ca simte. Alteori insa ar putea fi mai mult decat atat. "Obisnuiam sa spun ca ma doare stomacul. Si acum, ca adult, exista o legatura stransa intre sentimentele si stomacul meu", spune Carrie M.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Anxietate Anxietate copii Anxietate prescolari

Articole recomandate

Citeste si despre