Anemia la nou-nascuti si sugari

/ / Modificat: 2017-07-21
Anemia la nou-nascuti si sugari

Anemia la nou-nascuti si sugari ingrijoreaza foarte multi parinti. Un bebelus care sufera de anemie nu are destule celule rosii de sange. Celulele rosii transporta oxigenul in sange si il trimite peste tot in corp.

Un bebelus care este anemic:

• Este palid;
• Poate fi somnoros sau obosit;
• Poate obosi in timpul alaptarii;
• Poate avea un ritm cardiac si ritm al respiratiei accelerat atunci cand se odihneste.

Ce cauzeaza anemia? 

Toti bebelusii devin anemici la 4 - 8 saptamani de la nastere. Aceasta afectiune se numeste anemie normala (sau anemie fiziologica). Bebelusii nu pot produce celule rosii noi de sange pana cand au 6-8 saptamani, asa ca nu pot inlocui celulele rosii de sange pierdute si devin anemici.

Odata ce bebelusul incepe sa produca noi celule rosii de sange, numarul acestora incepe sa revina la normal. Majoritatea bebelusilor nu au simptome ale acestui proces natural si nu au nevoie de tratament.

Si nou nascutii pot deveni anemici din diferite motive, de exemplu:

• Pierdere de sange. Cateodata bebelusul pierde foarte mult sange la nastere, ori in circuitul de sange al mamei ori in placenta.

• Grupe diferite de sange. Daca mama si bebelusul nu au acelasi fel de grupa de sange, multe celule rosii de sange ale bebelusului se pierd dupa nastere.

Lipsa de fier. Fierul este un element mineral care este important in producerea noilor celule rosii de sange. Multi copii si adulti nu au destul fier in dieta alimentara si devin anemici din aceasta cauza. Bebelusii se nasc cu mult fier in organsim dar au nevoie sa aiba fier si in dieta. Bebelusii hraniti cu lapte formula ar trebui sa primeasca lapte formula cu suplimente de fier. Laptele matern contine ceva fier, asa ca bebelusii hraniti la san nu au nevoie de suplimente de fier pana la 4-6 luni cand vor manca cereale fortificate cu fier.

• Nasterea prematura. Bebelusii nascuti prematur devin anemici mai repede decat bebelusii nascuti la termen pentru ca ei au mai putine celule rosii de sange. Ei pierd de asemenea, mai mult sange, de la testele frecvente de sange. Multi bebelusi prematuri devin anemici inainte ca organismul lor sa poata produce celule rosii de sange. S-ar putea, in cazul acesta, sa fie nevoie de o tranfuzie de sange. Cu cat este mai mic bebelusul prematur, cu atat cresc riscurile ca el sa aiba nevoie de o transfuzie de sange in primele 2 luni de viata.

Tratamentul anemiei 

Anemia este un proces normal pentru nou-nascuti si nu are nevoie de un tratament specific decat daca creeaza probleme pentru bebelus. Oricarui bebelus care este la terapie intensiva sau la spital dupa nastere ii vor fi facute teste de sange in fiecare saptamana pentru calcularea numarului de celule rosii.

Numarul de celule rosii va scadea treptat. Un bebelus nu va fi tratat pentru anemie decat daca celulele rosii devin prea putine.

Tratamentul anemiei la nou nascut include:

• Suplimente de fier. Fierul este necesar pentru producerea celulelor rosii. Bebelusii prematuri au nevoie de suplimente de fier in dieta. Cand bebelusul tau are 2 saptamani, medicul tau iti poate recomanda sa ii dai bebelusului picaturi de fier.

• Transfuzie de sange. O transfuzie de sange este un transfer al celulelor rosii catre bebelus prin vene. El creste numarul de celule rosii. Daca o transfuzie este necesara, doctorul va discuta motivele cu tine.

Surse de sange 

Transfuziile de sange vin de la banca de sange intr-unul din doua moduri. De obicei, sangele este donat de catre donatori voluntari. Acest lucru se numeste sange de la banca de sange.

Este de asemenea posibil pentru un membru al familiei sa doneze sange special pentru bebelus. Acest lucru se numeste sange de la donator direct. Doctorul iti va spune daca este necesara o transfuzie de sange si va dicuta cu tine preferintele pe care le ai in materie de transfuzie de sange. Majoritatea bebelusilor care fac transfuzii se recupereaza fara prrobleme.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Anemie bebelusi Simptome anemie copii Anemie

Articole recomandate

Citeste si despre