Ghidul privind anemia infantila - Copilul este obosit, apatic si palid

/ / Modificat: 2023-04-02
Ghidul privind anemia infantila - Copilul este obosit, apatic si palid

Anemia la copii este un motiv frecvent de consultație în pediatrie, fiind o preocupare majoră pentru mulți părinți atunci cand copiii prezinta simptome precum slabiciune, oboseala extrema, paloare, lipsa de apetit, tahicardie. 

Uneori, aceste simptome ale anemiei infantile pot fi confundate cu alte probleme de sănătate fizică sau emoțională, determinându-i pe părinți să creadă, de exemplu, că slăbiciunea, oboseala sau somnolența (dormitul mult) copilului lor se datorează unui sentiment de descurajare sau unui episod depresiv.

Anemia la copii este un sindrom caracterizat printr-o scădere neregulată a dimensiunii și numărului de globule roșii din sânge sau a nivelului de hemoglobină. Pentru a vorbi despre anemia la copii, este important să fie clare câteva concepte de bază care fac parte din acest sindrom, cum ar fi hemoglobina și deficitul de fier (cauza anemiei prin deficit de fier).

Nivelurile de sânge și hemoglobină la copii

Știați că hemoglobina este cauza culorii roșii a sângelui nostru? Hemoglobina este o proteină care se găsește în interiorul globulelor roșii și conține cantități mari de fier care, atunci când intră în contact cu oxigenul (pe care îl transportă), generează culoarea roșiatică caracteristică a sângelui.

În sânge, hemoglobina are o funcție foarte importantă care este aceea de a menține o oxigenare adecvată a organismului, deoarece transportă oxigenul din alveolele pulmonare către toate țesuturile și organele corpului, precum și dioxidul de carbon din țesuturi și organe către plămâni, iar de acolo este expulzat în afara organismului, menținând astfel o oxigenare adecvată și necesară în corpul nostru.

Dar atunci când nivelul hemoglobinei este alterat, atunci încep problemele, mai ales în ceea ce privește oxigenul din organism, pentru că dacă nivelul hemoglobinei este scăzut, compromite oxigenarea întregului nostru organism, iar fierul scade și el, provocând anemia feriprivă, iar dacă nivelul hemoglobinei este ridicat, poate face ca sângele să fie vâscos și să provoace o deficiență în primirea oxigenului în organism.

Simptomele anemiei la copii 

Se spune că anemia infantilă este o boală invizibilă, datorită asemănării simptomelor sale cu cele ale altor boli, ceea ce face să neglijăm diagnosticarea și tratarea ei la timp. Dacă anemia nu este tratată corespunzător, poate avea repercusiuni grave asupra sănătății copiilor, afectându-le dezvoltarea fizică și cognitivă, prezentând dificultăți de atenție și concentrare la învățătură sau în dezvoltarea unor aptitudini precum cele sportive sau artistice. Prin urmare, este important să acordați atenție următoarelor simptome:

  • Oboseală, lipsă de energie
  • Slăbiciune și astenie
  • Paloare a pielii și a membranelor mucoase
  • Somnolență (somnolență (dormit mult)
  • Tahicardie (ritm cardiac crescut), de fiecare dată când faceți o activitate
  • Senzație frecventă de frig
  • Lipsa poftei de mâncare
  • Unghii și/sau păr casante

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Anemie bebelusi Anemie

Articole recomandate

Citeste si despre