Parintii isi trateaza copiii fara a consulta medicul

/ / Modificat: 2006-12-13
Parintii isi trateaza copiii fara a consulta medicul

Aproximativ 15% dintre parinti administreaza diferite tratamente (medicamente sau leacuri naturale) copiilor care prezinta diferite simptome de imbolnavire, fara a consulta in prealabil medicul.


Aproximativ 15% dintre parinti administreaza diferite tratamente (medicamente sau leacuri naturale) copiilor care prezinta diferite simptome de imbolnavire, fara a consulta in prealabil medicul.

Potrivit unui studiu realizat de UNICEF, printre cele mai intrebuintate medicamente utilizate din proprie initiativa sunt siropurile medicinale, supozitoarele pentru temperatura, vitaminele si ceaiurile.

Desi administrarea de medicamente fara consultarea medicului poate fi un risc pentru sanatatea copilului, chiar daca e vorba de simptome ale unor boli considerate nepericuloase, totusi aceasta practica se pare ca e mai la indemana unei categorii de parinti, care prefera sa-si trateze copilul asa cum cred ei de cuviinta.

Riscul este cu atat mai mare, cu cat nu se cunosc posibilele reactii considerate negative la anumite componente ale medicatiei si, cu atat mai alarmat, cu cat este vorba despre copiii mai mici de un an.

Totusi, conform studiului realizat de UNICEF, un procent situat intre 11,4% si 15,5% dintre parintii care au copii sub un an, respectiv intre 19,7% si 29% din totalul celor care au copii cu varste cuprinse intre 1 si 3 ani au afirmat ca administreaza medicamente copilului fara avizul medicului.

Bolile cel mai des indicate la care parintii au spus ca apeleaza la medic au fost febra (cu procente de 86%) si tusea, indicata de 68,1% din cei chestionati. Si in aceste cazuri, restul parintilor prefera sa-si trateze copii fara a consulta medicul sau apeleaza doar cateodata la un specialist. Un alt aspect ingrijorator referitor la imunizare, ca modalitate de prevenire a unor imbolnaviri grave, desprins din acelasi studiu, este si faptul ca un sfert dintre parintii intervievati au declarat ca nu cunosc scopul vaccinurilor.

Doar 84% dintre parintii din mediul urban, respectiv 77% din cei din mediul rural au spus ca stiu pentru ce se folosesc vaccinurile (impotriva unor boli, prevenire, imunizare), insa restul au recunoscut ca nu cunosc scopul acestora, confundandu-le cu produse pe baza de fier sau vitamine.

Citeste tot articolul in: Curentul

13 Decembrie 2006

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre