Avantajele alaptarii la san

/ / Modificat: 2017-08-25
Avantajele alaptarii la san

Articol revizuit de Ramona Pirtea, consultant in lactatie si alaptare certificat international (IBCLC) in cadrul Centrului ProMAMA.

Alaptarea la san este unul dintre cele mai intime momente dintre mamica si bebe si un liant de nadejde al relatiei afective dintre cei doi. Dincolo de asta, nu se pot ignora beneficiile esentiale si unice ale laptelui matern pentru sanatatea copilului si nici foloasele de pe urma carora pot beneficia mamicile.

Alaptarea bebelusului aduce avantaje nu doar pentru bebelus si mama, ci si pentru familie, societate, mediu inconjurator.

Avantaje ale alaptarii pentru bebelusi

Bebelusul tau are cel mai mult de beneficiat de pe urma hranirii la san.

"Laptele matern asigura dezvoltarea optima a bebelusului tau din punct de vedere fizic, psihic si emotional. Este cadoul cel mai de pret pe care il poti oferi puiului tau inca din prima zi de viata. Alaptandu-ti bebelusul nu doar il hranesti, ci il ajuti sa faca fata tuturor provocarilor la care este expus inca de la nastere. In plus e ceva ce doar tu ii poti oferi." - Ramona Pirtea IBCLC - Consultat in lactatie si alaptare certificat international.

Iata cateva dintre cele mai importante avantaje ale alaptatului pentru copil.

Il protejeaza impotriva diverselor boli

Laptele matern contine anticorpi unici, pe care laptele praf nu ii poate imita, si contribuie la intarirea sistemului imunitar intr-o masura in care niciun supliment sau alt tip de lapte nu o face. In acest fel, bebelusul tau este mult mai protejat impotriva infectiilor virale, bacteriene, micotice, a caror gravitate este redusa.

Laptele matern este steril si faptul ca micutul il bea direct de la san il protejeaza pe acesta de riscul unor infectii si boli, cum ar fi:

Stimuleaza dezvoltarea si inteligenta copilului

Se pare ca micutii care se bucura de laptele matern au un IQ mai crescut cu peste 8 puncte decat bebelusii care nu au avantajul de a fi hraniti cu lapte de la san.

Au fost sesizate cresteri importante in scorurile testelor pentru analizarea dezvoltarii cognitive si vizuale in cazul copiilor de 7-8 ani hraniti la san, fata de cei hraniti cu formula.

Alaptarea la san reprezinta un avantaj esential in dezvoltarea mentala a copiilor.

Intareste relatia afectiva dintre mama si bebelus

Atasamentul dintre mamica si bebelus este unic si apare inca din sarcina. Este vorba de o legatura de afectiune unica si extrem de puternica si rezistenta, care-i va uni pe cei doi toata viata. Se bazeaza pe un atasament special si neconditionat.

Pe langa contactul piele-pe-piele, alaptarea este a doua metoda importanta prin care se intareste aceasta legatura afectiva dintre bebe si mamica.

Avantajele alaptarii la san pentru mamici

Nu numai bebelusul are de beneficiat de pe urma alaptarii. Chiar daca alaptarea pare uneori incomoda pentru tine, ea are o multime de avantaje pentru sanatatea ta.

Scade riscul de hemoragie postpartum

Hranirea bebelusului la san te ajuta sa previi complicatiile grave care pot aparea dupa nastere, asa cum este si hemoragia postpartum.

Ajuta uterul sa revina la forma initiala mai repede

De la inceputul sarcinii si pana la nastere, uterul mamicii se extinde pentru a permite fatului sa creasca si sa se dezvolte. Acesta incepe sa revina la normal abia dupa nastere. Insa uneori, dureaza mult timp pana acest lucru se intampla. Alaptarea ajuta la grabirea acestui proces si, totodata, la recuperarea mai rapida dupa nastere.

Ajuta la slabit

Alaptarea isi aduce contributia si in efortul de a slabi dupa ce ai nascut.

Revenirea la o greutate normala este mai rapida prin alaptarea bebelusului, deoarece in timpul acestui proces se ard calorii importante.

Pentru producerea cantitatii necesare de lapte, in 24 ore organismal matern consuma aproximativ 600 kcal. Nu uita ca lactatia este stimulata in principal de suptul bebelusului, asadar alaptarea in sine favorizeaza producerea lapticului pentru hranirea lui si, odata cu aceasta, si arderea caloriilor de care ai nevoie pentru a slabi.

"Alaptarea nu numai ca te ajuta sa revii la greutatea pregestationala, ci reduce si riscul de obezitate pe termen lung." - Ramona Pirtea IBCLC - Consultat in lactatie si alaptare certificat international.

Scade riscul de a suferi de mai multe boli

Alaptarea isi aduce o contributie importanta in prevenirea unor boli care pandesc frecvent femeile:

Este mai practic si mai ieftin

Pentru hranirea bebelusului la san nu ai nevoie de tetine, biberoane, sterilizatoare si formule de lapte care costa bani si timp pretios pentru mamici.

De altfel, cu ajutorul alaptarii nu trebuie sa iti mai faci griji ca lapticul este prea fierbinte, ca amestecul de apa cu lapte praf este corect sau ca biberoanele sunt curate. Laptele matern este mereu steril si la temperatura optima.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alaptarea Alaptarea la san Alaptarea bebelusului Beneficii alaptare Avantaje alaptare bebelus

Articole recomandate

Citeste si despre