Contactul piele pe piele dintre mama si bebelus dupa nastere

/ / Modificat: 2014-08-13
Contactul piele pe piele dintre mama si bebelus dupa nastere

Contactul piele pe piele dintre bebelus si mama este adesea realizat la cateva secunde sau minute dupa nastere, cand nou-nascutul este pus la pieptul mamei, si continua apoi de-a lungul timpului prin alaptare, punerea lui pe abdomenul mamicii sau intrarea in cada cu bebe. Are o importanta deosebita in intarirea legaturii afective dintre cei doi, in dezvoltarea instinctului matern, dar si in adaptarea nou-nascutului la noul mediu, deoarece ii ofera confort si siguranta.

Beneficiile contactului piele pe piele dintre bebe si mama dupa nastere

Faciliteaza adaptarea bebelusului la noul mediu

Desi multi credeau ca este vorba de o superstitie sau o simpla traditie fara sens, exista la ora actuala o multime de studii si cercetari care subliniaza importanta punerii nou-nascutului dezbracat la pieptul mamei, astfel incat sa atinga pielea mamei.

Dupa nastere, bebelusul face cunostinta cu un mediu nou, extrauterin, care il sperie foarte tare. Are nevoie de ceva timp pentru a se adapta cu noul spatiu, iar atingerile piele pe piele il ajuta sa faca mai usor tranzitia dintre cele 2 "lumi".

Atunci cand bebelusul este pus la pieptul mamei, bebe este mai fericit si linistit, se simte in siguranta si protejat, deoarece iti recunoaste mirosul si iti aude bataile inimii, care ii sunt familiare, deoarece avea parte de ele in burtica.

Intareste legatura afectiva dintre mama si bebe

Inca de cand ramai insarcinata pana dupa nastere si de-a lungul vietii copilului, legatura afectiva dintre tine si el este una unica si incomparabila cu cea dintre tine si alte persoane sau dintre copil si tatic ori altii.

Desi este un atasament innascut, el trebuie intotdeauna stimulat prin tot felul de metode, iar atingerea piele pe piele cu bebe este una dintre cele mai eficiente. Conexiunea care se stabileste in atingerile voastre, faptul ca bebe iti poate auzi bataile inimii atunci cand este pus la piept, iti simte mirosul pielii si respiratia, il apropie si mai mult de tine, cea mai importanta si iubita fiinta din lume pentru el.

Regleaza temperatura corporala a nou-nascutului

Contactul piele pe piele ajuta la reglarea temperaturii corporale a bebelusului. Atunci cand este in burtica, fatul are o anumita temperatura, constanta, iar la nastere, organismul lui este supus unei alte temperaturi. El nu este capabil sa isi autoregleze singur temperatura corporala dupa nastere. Atingerea pielii mamicii ajuta la stabilizarea si adaptarea ei la noul mediu, pentru a face fata variatiilor de temperatura.

Echilibreaza pulsul si respiratia

Odata ce este scos din mediul lui confortabil, adica din uter, toate functiile corpului sunt date peste cap. Inima ii bate mai tare, respiratia este accelerata, acestea fiind semne ale anxietatii si nesigurantei cu care se confrunta cand da piept cu un mediu necunoscut.

Contactul direct cu pielea mamicii ajuta la normalizarea pulsului si respiratiei, dar si la cresterea glicemiei, care are tendinta de a fi destul de mica dupa nastere.

Faciliteaza initierea alaptarii

Se pare ca exista beneficii si in ceea ce priveste initierea alaptarii la bebelus, atunci cand nou-nascutul atinge pielea mamei imediat dupa nastere. Reflexul suptului se dezvolta, bebe reuseste sa pape inca din prima, si dobandeste o abilitate naturala de a controla fluxul de lapte care vine de la sanul mamei.

Ajuta la calmarea plansului

S-a dovedit! Bebelusul care intra adesea in contact cu pielea mamicii este mai calm si plange mai putin decat alti copii. Si nici nu ar avea motive sa planga, deoarece este atat de bine, caldut si confortabil pe pielea mamicii, incat ar putea sta asa fara incetare. In astfel de momente, bebelusul se calmeaza din plans si vei observa ca se va linisti si cand va creste mai maricel si il vei tine doar in brate sau la piept, fara a mai intra in contact direct cu pielea. Este obisnuit si familizarizat cu mirosul tau si cu tot ce insemni tu pentru el, iar simpla tinere in brate ajunge sa fie o metoda eficienta de calmare si linistire.

Contactul piele pe piele trebuie incurajat nu numai in cazul nasterilor naturale, ci in toate tipurile de nastere, atat timp cat bebelusul tau este sanatos si stabil din punct de vedere medical pentru a putea sta la pieptul mamei. Chiar si prematurii pot fi ajutati sa se intremeze mai usor atunci cand sunt tinuti pe pielea mamicii, daca nu necesita incubator. Nu rata momentul emotionant si unic de a-ti tine bebelusul la piept dupa nastere, deoarece are numai de beneficiat!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Relatia mama-bebelus nastere Atasament mama bebe

Articole recomandate

Citeste si despre