Scutecele pot expira? Ce termen de valabilitate au acestea

/ / Modificat: 2022-10-04
Scutecele pot expira? Ce termen de valabilitate au acestea

La fel ca toate celelalte produse esențiale, scutecele au o dată limită de valabilitate. Dacă achiziționați scutece de unică folosință pentru bebelușul dumneavoastră, vă puteți întreba dacă scutecele expiră și dacă trebuie să înlocuiți scutecele vechi cu unele noi.

Un nou-născut poate avea nevoie de până la șapte schimburi pe zi. Luați în considerare de câte scutece veți avea nevoie până când bebelușul va fi învățat să facă pipi și să meargă la oliță dacă folosiți scutece de unică folosință.

Ca urmare, majoritatea părinților stochează scutece. Scutecele sunt atât de aproape de pielea bebelușului, ceea ce îi face pe părinți, pe bună dreptate, să fie îngrijorați de durabilitatea lor și de siguranța utilizării scutecelor vechi. Așadar, este în regulă să refolosiți scutecele vechi? Cum vă puteți da seama dacă un scutec a depășit data de expirare?

Din ce sunt făcute scutecele de unică folosință?

Un scutec de unică folosință obișnuit constituie patru straturi, fiecare strat fiind alcătuit din materiale diferite.

Stratul interior sau foaia superioară absorbantă: Stratul cel mai interior, care este în contact direct cu pielea bebelușului, este de obicei fabricat din poliester și polipropilenă. Acesta este moale, permite circulația liberă a aerului și este rezistent la scurgeri.

Stratul de mijloc sau miezul absorbant: Sub foaia interioară se află stratul absorbant, unde se întâmplă toată magia. Acesta conține pastă pufoasă și cristale chimice, cunoscute și sub numele de polimer superabsorbant (SAP).

Pasta de puf este de obicei fabricată din ingrediente naturale, cum ar fi pulpa de lemn, porumb sau materiale pe bază de grâu. Aceasta distribuie lichidul în mod egal pe foaia absorbantă, în timp ce polimerul absoarbe și blochează lichidul de până la 30 de ori greutatea sa.

Foaia exterioară sau învelișul: Deoarece împiedică lichidul să se scurgă din scutec, învelișul exterior este realizat din material impermeabil. Din nou, polipropilena și polietilena sunt folosite pentru a realiza stratul exterior. Acesta este moale, respirabil și durabil.

Aceste straturi au niște imprimeuri sau logo-ul mărcii producătorului. Producătorii se asigură că cerneala folosită pentru imprimare este sigură pentru pielea delicată a bebelușului.

În timp ce unele scutece vin cu benzi de fixare, altele au centuri cu panouri elastice. Manșetele pentru picioare sunt standard pentru toate scutecele. Aceste componente sunt, de asemenea, realizate cu fibră de plastic și elastic în cele mai multe cazuri pentru a oferi o potrivire perfectă și confort pentru bebeluș.

Pentru a rezuma, hârtia, fibra de plastic, țesătura, elasticul și SAP sunt componentele semnificative ale unui scutec.

Scutecele expiră?

Ca orice alt produs pentru bebeluși, și ambalajul scutecelor menționează o dată de expirare. Deoarece componentele unui scutec sunt în mare parte pe bază de hârtie și plastic, din punct de vedere tehnic, acestea ar trebui să dureze mai mult decât termenul recomandat de producător, de doi-trei ani. Atunci de ce mărcile menționează data "A se consuma de preferință înainte de" pe fiecare ambalaj de scutec?

Este pentru că doresc să folosești scutecul într-o anumită perioadă pentru a primi beneficii maxime. În intervalul de timp menționat, un scutec este testat pentru a oferi performanțe optime.

Odată ce perioada s-a încheiat, producătorul nu garantează aceeași performanță ca cea anunțată. După ce scutecul își depășește perioada optimă, este posibil să observați unele efecte de îmbătrânire, cum ar fi decolorarea stratului exterior, scăderea capacității de absorbție, probleme de scurgere și schimbarea parfumului.

Cum să identificați un scutec vechi?

Așa cum am menționat mai sus, un scutec vechi ar putea prezenta diverse semne, ceea ce îl face ușor de identificat.

1. Schimbarea culorii și a mirosului

Țineți o bucată de hârtie deoparte timp de câteva zile, fără să o deranjați, și observați cum tonul ei se schimbă într-o nuanță galbenă. Orice produs din hârtie, atunci când este expus la oxigen pentru o perioadă lungă de timp, tinde să-și piardă culoarea.

Același lucru este valabil și pentru un scutec, care este realizat cu un amestec de hârtie și plastic. Stratul exterior al scutecului ar putea deveni gălbui. De asemenea, este posibil să observați că modelele de pe capac se estompează cu timpul.

Deoarece schimbarea culorii scutecului este doar un factor cosmetic, este posibil să nu-i afecteze performanța.

3. Scăderea capacității de absorbție

Cristalele chimice (SAP) folosite în scutece sunt foarte eficiente în absorbția apei din mediul înconjurător. Chiar și atunci când nu sunt folosite, acestea tind să tragă umezeala din aer și din mediul înconjurător.

Atunci când folosiți un scutec vechi, s-ar putea să constatați o scădere a capacității sale de absorbție, deoarece acesta este parțial umplut cu umiditate (din mediul înconjurător). Cu cât lăsați un pachet de scutece deschis mai mult timp, cu atât mai mare ar fi pierderea.

O scădere a capacității de absorbție afectează eficiența unui scutec. În timp ce folosiți astfel de scutece, este posibil să trebuiască să le schimbați mai des decât de obicei.

Este în regulă să folosiți scutece vechi sau expirate?

Nu există o astfel de componentă a unui scutec care să aibă o dată de expirare. Nici măcar cristalele chimice folosite în miez nu se strică și nu devin dăunătoare.

Modificările pe care le-ai putea observa într-un scutec vechi sunt probabil ușoare și nu pot cauza probleme grave. Cu toate acestea, dacă folosiți scutecele în perioada menționată de producător, de exemplu doi-trei ani de la data ambalării, vă puteți aștepta la performanțe maxime.

În timp ce folosiți un scutec vechi, verificați frecvent dacă există scurgeri și încercați să îl schimbați imediat ce se umple. Cel mai important, verificați dacă există erupții cutanate sau mâncărimi, caz în care nu mai folosiți scutecele vechi.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Scutece bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre