Cand incepem diversificarea?

/ / Modificat: 2017-02-13
Cand incepem diversificarea?

Diversificarea alimentatiei ar trebui sa inceapa la recomandarea medicului, dupa 6 luni, pentru ca doar atunci sugarul este pregatit sa primeasca si altceva in afara de lapte.

Alimentatia copilului din primii 3 ani influenteaza sanatatea lui pentru toata viata, iar momentul diversificarii alimentatiei este deosebit de important in cresterea optima si dezvoltarea sanatoasa.

Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda alaptarea exclusiva pana la 6 luni si inceperea diversificarii dupa aceasta varsta, in paralel cu alaptarea.

Recomandarile specialistilor legate de diversificarea alimentatiei includ cateva principii esentiale: este ideala mentinerea alimentatiei exclusive la san pana la varsta de 6 luni; introducerea alimentelor complementare nu este recomandata inaintea varstei de 6 luni, indiferent de tipul de lapte cu care este alimentat sugarul in momentul initierii diversificarii", declara Prof. Dr. Ioana Alina Anca, sef Clinica – Institutul de Ocrotire a Mamei si Copilului.

Primele mese

Incepe prin a pune cateva lingurite de hrana in farfuria sugarului tau. Urmareste reactia bebelusului, lasa-l sa manance atat cat doreste. Cand bebelusul incepe sa se hraneasca cu alimente solide, este pregatit pentru noi gusturi. In timpul acestor luni, introdu o varietate de culori si de arome pe masura ce continui aventura alimentelor solide. Pentru ca preferintele sugarilor incep acum, ofera-i alimente complementare cu lingurita, si nu cu biberonul.

Semnele momentului potrivit pentru inceperea diversificarii

Sugarul:

sta in sezut si isi tine singur capul;

atinge obiectele cu mana;

isi examineaza manutele si se joaca cu ele;

se rostogoleste singur de pe o parte pe alta;

urmareste mancarea cu ochii;

deschide singur gura cand se apropie lingurita;

isi retrage buza de jos cand ii scoti lingurita din gura;

misca limba si plimba mancarea in gura pentru a o inghiti (cel mai important semn ca diversificarea poate incepe!).

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Diversificare Diversificare bebelusi Incepere diversificare bebelusi Alaptare diversificare alimentatie

Articole recomandate

Citeste si despre