Dezvoltarea bebelusului. Cand incepe sa isi recunoasca numele si cum il stimulam sa vorbeasca

/ / Modificat: 2021-09-18
Dezvoltarea bebelusului. Cand incepe sa isi recunoasca numele si cum il stimulam sa vorbeasca

Inca de cand se nasc, bebelusii isi aud numele de sute sau poate chiar mii de ori, insa acel cuvant nu reprezinta nimic pentru ei, pana la un punct. Vine insa un moment cand cel mic devine constient ca acel nume este folosit pentru a-l striga pe el si incepe sa devina atent atunci cand il aude.

Fiecare parinte asteapta cu nerabdare momentul in care bebelusul sau incepe sa reactioneze atunci cand este strigat. Insa la ce varsta incep bebelusii sa isi recunoasca numele?

Cand incep bebelusii sa interactioneze

Inca de cand se nasc, bebelusii sunt capabili sa recunoasca fetele umane, dar abia din a doua luna de viata recunosc oamenii cand ii vad de mai multe ori. Acest moment coincide cu perioada in care apare zambetul social, constient, al bebelusului. Cel mic incepe sa isi recunoasca parintii si sa reactioneze cand ii vede, iar acest lucru este un preambul pentru momentul in care copilul incepe sa recunoasca nume si sa le asocieze cu persoanele.

Cand incepe bebelusul sa isi recunoasca numele

Desi bebelusul se intoarce atunci cand aude voci, inca din primele zile de viata, el nu este capabil sa isi recunoasca propriul nume pana mai tarziu. Expertii spun ca incepand din jurul varstei de sase luni cel mic intelege ca acel cuvant ii corespunde lui.

Potrivit unui studiu realizat de cercetatorii de la Institutul MIND al Universitatii din California, majoritatea copiilor pot intelege cand parintii lor le spun pe nume intre 5 si 7 luni.

Semne ca bebelusul incepe sa isi recunoasca numele

Fiecare copil are propriul ritm de dezvoltare si, deci, unii pot incepe sa isi recunoasca numele mai devreme, altii mai tarziu, fiind perfect normal sa existe diferente. Semnele clare care indica faptul ca micutul tau a inceput sa isi recunosaca numele apar undeva intre 5-7 luni, potrivit statisticilor.

Fii atent la limbajul corpului. Daca atunci cand il strigi pe nume micutul se intoarce si te cauta cu privirea pentru a vedea de unde vine sunetul numelui lor, este un semn ca incepe sa il recunoasca.

Bebelusul se opreste din ceea ce face si va fi atent la tine. Fa un exercitiu simplu si rosteste cuvinte sau nume aleatorii, apoi numele bebelusului. Daca atunci cand isi aude numele cel mic devine dintr-o data atent, inseamna ca stie ca pe el il strigi.

Va incerca sa te imite. Chiar daca sunt doar gangureli, atunci cand ii rostesti numele in mod repetat, bebelusul tau va incerca sa il spuna si el, pe limba lui.

Cum il ajuti pe bebelus sa-si invete numele

Exista cateva trucuri pentru a-l ajuta pe cel mic sa isi invete numele, tinand cont de ritmul lui de dezvoltare si de disponibilitatea lui.

Repeta-i numele de cat mai multe ori. Atunci cand vorbesti cu el, adreseaza-i-te pe nume, pentru a intelege ca este vorba despre el.

Schimba tonul vocii. Atunci cand ii rostesti numele, accentueaza-l, iar cel mic va intelege ca este vorba despre el.

Arata-i fotografii de familie si spune-i cine este fiecare membru: mami, tati, numele lui.

Cand incepe un copil sa-si spuna numele

Chiar daca il recunoaste de la cateva luni, va mai trece mult timp pana cand va reusi sa-l rosteasca singur. Fiecare copil are propriul ritm al vorbirii, iar in functie de dificultatea numelui, cel mic va putea sa il pronunte, cel mai probabil, la 18-24 de luni.

Cand sa iti pui semne de intrebare

Pana la varsta de un an, cel mic ar trebui sa isi recunoasca numele si sa reactioneze sau sa raspunda atunci cand este chemat. Daca nu se intampla acest lucru pana la varsta de un an, va puteti pune semne de intrebare. Faptul ca nu reactioneaza atunci cand isi aude numele poate indica faptul ca bebelusul poate avea dificultati de auz, anumite tulburari ale limbajului sau intarzieri in dezvoltare si puteti apela la un specialist.

Foto: Pixabay.com

Taguri Nume Dezvoltare

Articole recomandate

Citeste si despre