Cum ajuti bebelusul sa mearga corect?

/ / Modificat: 2014-07-14
Cum ajuti bebelusul sa mearga corect?

mers_deabusileaMersul bebelusului este un proces care se dezvolta in timp si cu ceva ajutor din partea ta. El parcurge o "calatorie" lunga presarata initial cu mers de-a busilea, tarat, ridicat in picioare si primii pasi facuti pana sa ajunga la destinatia finala: mersul pe propriile picioare, fara niciun sprijin.

Tu ai un rol important in a-l incuraja si consolida increderea ca este capabil sa descopere aventura mersului pe 2 picioare! Intre 4 si 15 luni bebelusul invata cum sa stea in fundulet, apoi in picioare si in final sa faca excursii mici prin toata casa pe popriile picioare.

In fundulet

Statul in fundulet

Atunci cand bebelusul poate sta in fundulet fara niciun sprijin la spate este primul pas catre castigarea mobilitatii corpului. Atunci cand e lasat sa stea astfel, musculatura implicata in actul mersului este intarita si pregatita pentru urmatoarele etape. Acest lucru se intampla intre 4 si 7 luni. Il poti incuraja pe copil sa "lucreze" si mai multi muschii prin joaca cu mingea. Poti sta la o distanta relativ mica de el si va puteti da mingea de la unul la altul.

Taratul

Cel mai important lucru pe care trebuie sa il faca si sa il invete bebelusul in timp ce se taraste este sa isi coordoneze miscarea simultana a mainilor si picioarelor. Copilul se va tarai intre 7 si 10 luni. Ajuta-l si incurajeaza-l continuu sa avanseze atunci cand se taraste stand in fata lui si chemandu-l mereu la tine.

Ridicatul in picioare

art_mers_bebelusCel mic va reusi sa se ridice singurel in picioare pe masura ce musculatura corpului se intareste si sistemul osos devine mai puternic. El se va tine de obiecte din preajma lui pentru a face acest lucru (de o piesa de mobilier sau de parinti). Va reusi acest lucru in jurul varstei de 8-10 luni. Este momentul sa il ajuti sa isi gaseasca echilibrul si sa se familiarizeze cu noua descoperire: statul in 2 picioare.

Ajuta-l de fiecare data cand doreste sa se ridice in picioare, oferindu-i o mana drept suport. Dupa care arata-i cum sa indoaie genunchii pentru a se putea aseza iar in fundulet. In acest fel il ajuti sa invete cum sa se aseze fara a exista riscul cazaturilor accidentale si ranilor.

Primii pasi... cu ajutor din partea ta

primii-pasi-bebelus

Este momentul sa il ajuti sa faca primii pasi oferindu-i putin ajutor pentru asta. De cand incepe sa se ridice in picioare singurel este important sa il incurajezi sa faca pasi tinandu-l de manute. Acest lucru il va pregati pentru momentul cand va face primii pasi fara niciun fel de sprijin.

Tot ce poti face este sa ai rabdare si timp pentru a-l ajuta pe copil sa mearga corect. Repetitia este mama invataturii. Astfel, cu cat exersezi mai mult mersul cu atat micutul va incepe sa mearga mai repede singurel si va capata avant in a face asta.

Primii pasi singur

art_primii_pasi_bebePrimii pasi, cu si fara sprijin

Pe la 8-9 luni, micutul tau va incepe sa se ridice in picioare si sa mearga de colo pana colo singurel, dar sprijinindu-se de canapea sau piese de mobilier. Este momentul sa iei toate masurile de siguranta pentru bebelus in interiorul casei.

Incurajeaza-l continuu pe bebelus sa mearga cat mai mult. Stai la o anumita distanta de el si striga-l sa vina la tine. Mai intai pozitioneaza-te astfel incat micutul sa aiba de ce sa se sprijine in mers. Pe masura ce trece timpul, asaza-te astfel incat micutul sa inceapa sa vina la tine fara niciun sprijin. Ai grija ca distanta sa fie mica la inceput.

Momentul primilor pasi ai bebelusului este unul memorabil si foarte important in viata copilului. Va incepe sa mearga fara ajutor intre 9 si 12 luni. Probabil ca nici nu te vei astepta sa se intample asta si te va lua prin surprindere. Este esential sa il feliciti pentru reusita lui. Si sa il incurajezi constant sa mearga singur din acel moment.

De acum, evita sa il mai tii foarte mult cand merge si lasa-l sa incerce sa isi dea drumul singur la mers. Fii langa el pentru a-l sprijini daca are nevoie, dar acorda-i votul de incredere ca poate sa mearga fara ajutor din ce in ce mai bine si mai mult. Renunta sa il mai tii tot timpul in brate. Stimuleaza-l sa mearga. Acest lucru il ajuta sa isi intareasca si dezvolte musculatura si sistemul osos al corpului.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Dezvoltare mers bebelus Mersul de-a busilea Primii pasi bebelusi Mers bebelus Bebelus mers picioare Taratul la bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre