6 lucruri interesante despre mersul bebelusilor

/ / Modificat: 2014-07-14
6 lucruri interesante despre mersul bebelusilor

bebelusMersul este una dintre cele mai mari provocari din primul an de viata al bebelusului. Este un proces complex si care necesita rabdare si ceva ajutor din partea ta. Este important sa stii cateva lucruri esentiale si utile despre dezvoltarea mersului bebelusului ca sa stii la ce sa te astepti si unde poti sa ajuti!

Primii pasi.. cel mai asteptat moment! Dar cand?

Observi ca micutul tau se ridica in picioare, chiar face cativa pasi tinandu-se de piese de mobilier. Dar pot fi considerati ca fiind primii pasi? Primii pasi ai bebelusului apar atunci cand reuseste sa mearga fara niciun fel de suport. Acest lucru se intampla undeva intre 9 si 15 luni.

Fiecare copil urmeaza aceleasi etape de dezvoltare a mersului

Cam toti bebelusii parcurg aceleasi etape pana cand ajung sa mearga singurei, fara sprijin:

  • taratul (mai poate fi sarita aceasta etapa);
  • ridicatul in picioare cu sprijin;
  • cativa pasi cu suport;
  • primii pasi singur.

Lucruri pe care le poti face pentru a-l ajuta sa mearga mai repede

mers_deabusileaMersul se dezvolta in mod natural, dar uneori are nevoie si de cate un impuls din partea ta. Este indicat sa il incurajezi permanent pe bebelus sa mearga.

Cand este foarte mic si sta in fundulet sau se taraste, ii poti plasa jucarii la o distanta mica de el pentru a-l stimula sa se tarasca dupa ele si sa-si lucreze musculatura.

Apoi, cand reuseste sa ridice funduletul si sa stea in picioruse, tinandu-se de lucrurile din jur este momentul sa il incurajezi sa faca pasi tinandu-l de umeri si lasandu-l sa exerseze pasii.

Pe masura ce creste si reuseste sa se ridice in picioare stai la o oarecare distanta de el si cheama-l la tine. Va face buf de cateva ori, dar in final vei reusi sa il convingi ca este momentul sa mearga si singurel, nu numai cu ajutor!

Momentul primilor pasi iti ofera informatii despre personalitatea lui

copii_personalitate_1Daca micutul tau este un "mergator precoce" si reuseste sa mearga singur de la o varsta foarte frageda, inseamna ca are mentalitate de invingator. Asa spun specialistii, care considera ca cei care isi dau silinta sa mearga sunt dispusi sa isi asume riscuri (sa cada, sa se loveasca) si vor fi persoane ambitioase. Ei sunt genul de persoane care atunci cand descopera o oportunitate, profita de ea.

Alti bebelusi incep sa mearga destul de tarziu. Nu neaparat pentru ca sunt mai lenesi sau au o problema medicala, ci pentru ca sunt precauti, spun psihologii. Acestia sunt genul de oameni care vor sa faca lucrurile bine, chiar daca acest lucru dureaza un pic mai mult.

Nu vor sa riste si nu le plac esecurile. Stau in expectativa si fac lucrurile atunci cand considera ca este momentul potrivit. Rareori gresesc, dar pot pierde multe sanse si oportunitati care le ies in cale!

Partea mai grea a mersului este... opritul

A reusit sa faca primii pasi singur! Acum este dornic sa alerge tot timpul, insa de acum apar probleme cu "franele" sau opritul. Vor aparea multiple cazaturi, impiedicari de propriile picioare si tentative esuate de a se opri inainte de a ajunge la destinatie.

Pasii bebelusului au mai multa forta si viteza decat cei ai adultilor pentru ca ei nu stiu sa indoaie genunchiul sau sa se foloseasca de calcaie pentru a merge. Acestea mai atenueaza impactul si ajuta la oprire. Pana cand invata asta, se va tot prabusi peste tine sau peste diverse lucruri din cale.

Mersul in picioarele goale este cel mai indicat

mers_descult_copilSpecialistii sustin ca bebelusii invata sa mearga cel mai bine daca nu sunt incaltati. Piciorul gol permite contactul direct cu podeaua si ajuta talpa sa se acomodeze si ajusteze mai usor mersului corect. Cand mergi cu el pe afara trebuie sa fie incaltat!

Mersul bebelusilor poate fi influentat de...

  • Greutatea si dimensiunile – bebelusii mai mari incep sa mearga mai tarziu din cauza ca au nevoie de mai multa forta pentru a se ridica in picioare decat un bebelus de dimensiuni normale;
  • Infectiile recurente ale urechii – daca bebelusul tau nu merge pana la 16 luni si a suferit sau inca mai are probleme cu infectiile urechilor, atunci este posibil ca aceasta sa fie cauza intarzierii; medicii sustin ca o infectie la ureche poate tulbura echilibrul copilului;
  • Ordinea nasterii – bebelusul care are frate sau frati mai mari va merge mai repede decat daca este primul nascut al familiei; ei sunt mai motivati sa o faca pentru ca vor sa imite mereu ce fac ceilalti copii.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Dezvoltare mers bebelus Mersul de-a busilea Primii pasi bebelusi Mers bebelus Bebelus mers picioare

Articole recomandate

Citeste si despre