Priveste-ti bebelusul cat mai mult in ochi! Cat de important este, de fapt, contactul vizual

/ / Modificat: 2024-03-05
Priveste-ti bebelusul cat mai mult in ochi! Cat de important este, de fapt, contactul vizual

 

S-a vorbit foarte mult despre cat de important este sa comunicam cu bebelusii, inca de la varste foarte fragede. Din primele zile de viata, nou-nascutii stabilesc legaturi afective solide cu parintii, pe baza carora se vor dezvolta relatiile ulterioare. Pe langa contactul piele pe piele, statul la san, vorbit, cantat si mangaieri, studiile arata ca un factor esential pentru stabilirea legaturii este contactul vizual.

Ce se intampla cand iti privesti bebelusul in ochi

Potrivit cercetarilor, atunci cand ii privim pe bebelusi in ochi, se formeaza o legatura emotionala foarte puternica si nu numai. Sincronizarea privirilor are efect asupra activitatii cerebrale a bebelusilor, acesta fiind un prim pas pentru o comunicare buna pe viitor. Contactul vizual stimuleaza, asadar, creierul bebelusilor, dar contribuie si la crearea legaturii afective.

Cand nou-nascutul vede fata si ochii mamei sau ai tatalui, sentimentele si expresiile faciale devin interconectate. Astfel, micutii ajung sa asocieze bine emotiile cu mimica. De exemplu, zambetul cu fericirea si cu starea de bine. In acest fel, ei invata sa raspunda si sa relationeze cu ceilalti si sa isi regleze emotiile.

In timp ce parintii pot face contact vizual cu nou-nascutii inca din primele zile de viata, este de asteptat ca micutii sa isi priveasca parintii in ochi constient si sa aiba expresii faciale in jurul varstei de 3 luni. Dupa 9 luni, copiii incep deja sa imite gesturi, expresii faciale si chiar sa spuna primele cuvinte.

Cum sustii contactul vizual cu un bebelus

Cum ii putem ajuta pe copil sa mentina cat mai mult contactul vizual? Iata cateva ponturi in acest sens!

Joaca-te cu el cand este bine dispus, odihnit si nu ii este foame. Sunt mai mari sansele ca bebelusul sa mentina contactul vizual cand are o stare de spirit buna.

Tine bebelusul aproape cand vorbesti cu el, cand il hranesti si cand te joci cu el. In acest fel, si el te va privi mai repede in ochi.

Cand faci contact vizual cu bebelusul, vorbeste-i, canta-i si joaca-te cu el, pentru a-i mentine atentia si privirea fixa.

Contactul vizual trebuie sa fie dublat de atingere si sunete, pentru ca micutii sa se simta in siguranta.

Arata-i permanent obiecte pe care le folosesti si explica-i pentru ce sunt, privindu-l in ochi.

Daca dupa cateva minute nu mai mentine contactul vizual, nu il forta sa te priveasca din nou ci reia jocul mai tarziu.

FOTO: Freepik

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Ochi bebelus Contact vizual

Articole recomandate

Citeste si despre