De ce se freaca bebelusul la ochi si cum sa impiedici acest lucru

/ / Modificat: 2018-03-05
De ce se freaca bebelusul la ochi si cum sa impiedici acest lucru

Imaginea bebelusului tau frecandu-se la ochi ti se pare de-a dreptul induiosatoare, insa pentru cel mic acest lucru poate fi un mijloc de comunicare si poate indica ca este somnoros, obosit sau ca are ceva in ochisori. Nu trebuie sa te ingrijorezi daca iti vezi bebelusul ca se freaca la ochi, dar este bine sa stii care ar putea fi motivele pentru care face acest lucru si ce poti face pentru a preveni acest obicei.

De ce isi freaca bebe ochisorii?

Iata care sunt principalele motive pentru care bebelusul se freaca la ochi:

Bebelusului ii este somn

Daca cel mic se freaca la ochi si casca, inseamna ca ii este somn si este obosit. Asemeni unui masaj, frecatul ochilor il ajuta sa usureze tensiunea creata in jurul muschilor ochilor precum si greutatea pe care o simte pe pleoape.

Cel mai bun mijloc de prevenire a frecatului la ochi in acest caz este sa urmaresti primele semne de oboseala pe care le manifesta si sa il adormi cat mai repede. O rutina prestabilita a orelor de somn te va ajuta sa eviti ca bebelusul tau sa devina epuizat.

Ochii bebelusului sunt uscati

Ochii bebelusului sunt protejati de o pelicula care, atunci cand ochii stau prea mult deschisi, se evapora, rezultand in uscarea ochiului si cauzand disconfort pe care bebelusul incearca sa il elimine prin frecare. Frecarea ochilor stimuleaza lacrimile, restabilind umezeala acestora.

Este curios

In afara de somnolenta sau oboseala, exista si alte cauze care il pot face pe cel mic sa se frece la ochi. Imediat ce bebelusul tau isi dezvolta abiliatile motrice, incepe sa isi atinga diferite parti ale corpului, incluzand ochii, pentru a intelege cum raspunde corpul lui la atingere.

Bebelusul este uimit

Atunci cand bebelusul nu este obosit, dar se freaca la ochi, ar putea fi din cauza stimularii vizuale pe care frecatul o produce. Ii plac modelele vizuale pe care frecatul ochilor inchisi i le produce. Ca sa intelegi, inchide si tu ochii si freaca-ti pleoapele. Poti preveni acest lucru distragandu-i atentia cu ceva mai interesant.

Are ceva in ochi

Bebelusul se poate freca la ochi si atunci cand ceva ii irita. Ar putea avea urdori sau particule de praf care sa il incomodeze si sa il irite atat de tare incat sa frece ochii pana se inrosesc. In acest caz, frecatul la ochi poate sa ii cauzeze, particulele de praf zgariindu-i ochiul.

Daca plange in timp ce face asta, este un semn sigur ca are ceva in ochi. In acest caz, curata-i ochii cu o compresa sterila imbibata cu ser fiziologic. Foloseste o bucata de bumbac curat pentru a-i sterge urdorile. Daca aceste lucruri nu rezolva problema, atunci trebuie sa mergeti la un control medical.

Ca sa previi astfel de situatii, asigura-te ca cel mic nu sta intr-un mediu cu mult praf in aer.

Cum sa impiedici bebelusii sa se frece la ochi

Pentru a minimiza riscurile de a se rani sau zgaria la ochi, incearca sa il impiedici pe cel mic sa se frece la ochi. Manusile ajuta sau ii poti distrage atentia (in aceasta perioada din viata bebeusului tau este inca foarte usor sa faci asta), ii poti da o jucarie sa o tina in mana sau pune muzica pentru a-i lua gandul de la frecatul ochilor.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Ochi bebelus Afectiuni ochi bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre