Remedii naturiste pentru colicile la bebelusi. Care sunt sigure si care nu?

/ / Modificat: 2014-03-10
Remedii naturiste pentru colicile la bebelusi. Care sunt sigure si care nu?

Colicile nu sunt un motiv de ingrijorare pentru sanatatea micutului, dar sunt destul de inconfortabile si suparatoare, atat pentru cel mic, cat si pentru tine, ca parinte, care nu mai stii ce sa faci pentru a le controla. Deoarece nu se cunosc cauzele exacte ale acestor dureri abdominale, nu exista un tratament sigur si eficient. Desi exista o serie de remedii naturiste utile si benefice pentru micutul tau, este important sa fii precauta, deoarece sunt si tratamente naturale mai putin sigure, care pot periclita sanatatea copilului.

Foto: babyoye.wordpress.com

Remedii naturale sigure pentru sanatatea bebelusului

Nu exista un tratament minune pentru colici, insa din experienta multor parinti, imbinata cu recomandari ale specialistilor, se pare ca sunt cateva remedii care fac fata cu brio durerilor abdominale severe ale bebelusului.

Chiar daca niciunul nu asigura o eficienta de 100% in tratarea acestui disconfort frecvent intalnit in primul an de viata al micutului, merita incercate pana cand vei identifica metodele de calmare care functioneaza in cazul copilului tau.

Infasatul si baita calduta

Infasatul este o metoda frecvent intalnita pentru calmarea colicilor la bebelusi. Explicatia consta in faptul ca atunci cand bebelusul este infasat, caldura care se acumleaza in zona burticii are un efect de ameliorare a durerilor de burtica. Se pare ca acelasi efect de calmare asupra bebelusului il are si o baita calduta.

Si o sticluta de plastic umpluta cu apa calda, asezata pe burtica bebelusului, ar putea avea efectul scontat. Totusi, ai mare grija la temperatura apei, pentru a nu risca sa arzi pielea sensibila a bebelusului.

Masajul

Chiar daca nu pare sa aiba nicio legatura cu durerile abdominale resimtite de bebelus, se pare ca masajul este o metoda utila de combatere a colicilor bebelusului.

Maseaza bland pielea bebelusului, in special zona abdominala, folosind lotiuni de masaj facute doar din ingrediente naturale. In scurt timp, vei observa ca micutul tau se calmeaza din plans si se linisteste.

Leganatul si plimbatul cu bebe tinut pe umar

Atunci cand plange de mama focului din cauza durerilor de burtica, mergi la el, ia-l in brate si asaza-l cu burtica pe umarul tau. Plimba-te cu el de colo pana colo si mangaie-l incet pe spate. Vorbeste-i, incercand sa il calmezi. Toate aceste masuri contribuie la calmarea durerilor micutului.

Plimbarile pe afara

In cazul in care nimic nu pare sa aiba succes, incearca sa il scoti pe bebe afara. Se pare ca plimbarile pot avea un efect calmant, deoarece ii distrag atentia de la dureri.

Nu este o metoda care asigura un succes garantat, dar merita incercata.

Muzica sau zgomotele albe

Pune pe fundal o muzica relaxanta sau un cd cu zgomote albe. Acest tip de zgomote imita sunete naturale, precum cele ale unei ape curgatoare, ciripitul pasarelelor, bataile inimii sau chiar sunetele care se regasesc in mediul intrauterin, in timpul sarcinii.

Daca nu ai inregistrate astfel de sunete, poti opta pentru sunete din casa - aspiratorul, robinetul lasat curgand etc.

Au rolul de a linisti copilul, deoarece se pare ca atunci cand asculta astfel de sunete, acesta incepe sa se concentreze pe ele si uita de durerile de burtica care il deranjeaza.

Schimbarea formulei de lapte

O alta masura care ar putea avea succes in tratarea colicilor la bebelusi este schimbarea formulei de lapte, in cazul in care il hranesti cu lapte praf.

Se pare ca unele tipuri de lapte praf contribuie la aparitia colicilor mai mult decat altele. Mamicile care au facut aceasta schimbare si au constatat imbunatatiri sustin ca formulele hipoalergenice sunt cele mai eficiente in acest sens.

Remedii nesigure contra colicilor la bebelusi

Ceaiurile pentru colici

Ceaiurile pentru colici sunt unele dintre cele mai disputate produse dintre cele recomandate contra colicilor. Acestea sunt folosite de o multime de mamici din lumea intreaga, insa specialistii sunt rezervati in privinta eficientei lor.

Gripe water - remediu homeopatic

Gripe water este un remediu homeopatic care se presupune ca ar avea rolul de a echilibra sistemul digestiv al micutului si de a combate, astfel, colicile.

In compozitia acestor produse se regasesc plante medicinale precum: musetel, chimen dulce, menta, ghimbir, aloe etc.

Insa unele dintre ele contin si alcool, care se poate dovedi periculos pentru sanatatea bebelusului tau. Din acest motiv, multe astfel de produse nu au primit aviz din partea Administratiei Alimentelor si Medicamentelor, dar se comercializeaza inca pe piata. Medicii recomanda precautie din partea parintilor in folosirea acestora, mai ales ca nu toate plantele sau ceaiurile sunt sigure pentru sanatatea copilului.

In plus, cele mai multe ceaiuri contra colicilor sunt facute pe baza a trei plante principale: fenicul, musetel si anasonul. Specialistii avertizeaza parintii sa citeasca cu atentie ingredientele inscrise pe ambalaj, deoarece nu orice tip de anason este sigur.

De exemplu, daca ceaiul contine anason stelat, exista riscul ca micutul sa sufere o intoxicatie, deoarece acesta are componente toxice care pot produce urmatoarele simptome la bebelusi: convulsii, iritabilitate si varsaturi.

Medicamentele

Chiar daca exista o multime de medicamente contra colicilor care sunt recomandate pentru bebelus - Espumisan, Debridat etc., nu este indicat sa ajungeti sa apelati la ele.

Exista persoane care recomanda sedativele pentru calmarea durerilor bebelusului. Nu da niciodata astfel de medicamente copilului, daca nu ti le-a recomandat pediatrul. Sedativele au efecte secundare severe asupra sanatatii copilului.

Introducerea prematura a alimentelor solide

Multi parinti considera gresit ca introducerea mai rapida a alimentelor solide in meniul copilului este de folos pentru combaterea colicilor. Ei dau vina pe alimentatia exclusiv lactata pentru aparitia acestora, insa medicii avertizeaza ca diversificarea prematura a alimentelor, inainte de 4-5 luni, poate fi periculoasa pentru sistemul lui digestiv.

Tu cum ai reusit sa "domolesti" durerile de burtica provocate de burtica ale bebelusului tau? Mai cunosti si alte secrete eficiente in acest sens? Dar periculoase? Impartaseste-ne sfaturile si sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Colici bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre