Cand si de ce apar colicile la bebelusi?

/ / Modificat: 2018-01-08
Cand si de ce apar colicile la bebelusi?

Colicile, denumiti in termeni medicali colici abdominale, sunt o etapa absolut normala in cresterea unui bebelusi si se manifesta printr-un plans continuu, puternic si inexplicabil, in lipsa unei probleme de sanatate.

Colicile nu prezinta un pericol pentru sugar si dispar de la sine, odata cu cresterea copilului. Conform studiilor, aproximativ 20-25% dintre bebelusi trec prin aceasta etapa si nu are nicio influenta asupra dezvoltarii ulteriore, fizice sau emotionale, a copilului.

De ce apar colicile la bebelusi?

O cauza medicala clara care sa explice de ce apar colicile la bebelusi nu exista, insa exista cateva ipoteze. Cea mai elocventa ipoteza este faptul ca sugarii nu au dezvoltat tractul digestiv, prin urmare, cantitatea de enzime si sucuri digestive necesara sa descompuna laptele matern sau laptele praf este insuficienta, fapt ce determina aparitia gazelor intestinale, simptom care poate fi dureros pentru cei mici.

Aceasta cauza poate fi determinata si de schimbarile din dieta mamei, motiv pentru care se recomanda ca mama care alapteaza sa nu consume alimente care pot provoca gaze intestinale. De asemenea, o alta ipoteza este faptul ca sistemul nervos al micutilor nu este dezvoltat pe deplin, insa se crede ca si refluxul gastro-esofagian sau hormonii pot cauza colici.

Cand apar si cat dureaza colicile?

Colicile apar dupa primele doua saptamani de viata ale nou-nascutului si dureaza pana la trei sau chiar patru luni de viata. Se crede ca bebelusii ai caror mame au fumat in timpul sarcinii, dar si bebelusii care sunt hraniti cu lapte praf sunt mai predispusi sa dezvolte colici abdominale.

Un sugar are colici in momentul in care, fara a avea o problema de sanatate, prezinta episoade de plans mai mult de 3 ori pe zi, mai mult de 3 zile pe saptamana si mai mult de 3 saptamani.

Picaturi pentru colici

Tratamentul pentru colici este prescris de medic si, cu toate ca nu este curativ, amelioreaza eficient starea de agitatie a micutului, si consta in picaturi pentru colici. Acestea au rolul de a combate flatulenta, de a regla tranzitul intestinal prin stimularea sucului gastric, si, totodata, au actiune antiinflamatoare si antispastica.

De asemenea, in combaterea colicilor este recomandat ca, dupa fiecare masa, mamicile sa ajute bebelusul sa eructeze, adica sa elimine aerul care, odata cu hrana, a ajuns in intestine.

Totodata, plimbarile in aer liber, baia calda, muzica in surdina si masajul pe burtica pot diminua masiv episoadele de colici la bebelusi.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Colici abdominale Colici bebelusi Calmare colici bebelusi Colici remedii

Articole recomandate

Citeste si despre