Laptele de capra in alimentatia bebelusului

/ / Modificat: 2013-08-27
Laptele de capra in alimentatia bebelusului

Laptele de capra poate fi baut de copii inca de la varste fragede, cand sunt nou-nascuti sau bebelusi si are o multime de beneficii pentru sanatatea acestora. Este considerat cel mai sanatos tip de lapte pentru cei mici, in afara celui matern si cauzeaza foarte rar intoleranta la lactoza. Iata cand si cum are voie sa bea bebelusul lapte de capra, dar care sunt si avantajele si dezavantajele lui in alimentatia acestuia!

La ce varsta pot bea bebelusii lapte de capra?


Laptele de capra pare sa fie bun pentru orice varsta. Dar pentru copiii sub 1 an este recomandat sa se dea formule de lapte bazate pe proteinele din lapte de capra. Din cauza deficitului de vitamine si minerale esentiale pentru cresterea bebelusului, laptele trebuie imbunatatit si fortifiat inainte de a fi dat bebelusilor sau nou-nascutilor.

De aceea, este recomandat sa se folseasca doar formule de lapte sau lapte praf bazat pe proteinele din cel de capra, care sunt mult mai usor suportabile pentru sistemul digestiv sensibil al micutilor.

Avantajele laptelui de capra fata de alte tipuri de lapte pentru bebelusi


lapte_de_capra_alimentatie_bebelusi

Foto: dailymail.co.uk

Laptele de capra este esential pentru alimentatia multor bebelusi cu probleme digestive sau de sanatate, deoarece are o compozitie usor tolerabila de mai toti micutii. Este una dintre alegerile parintilor pentru bebelusii care sufera de intoleranta usoara la laptele de vaca, o afectiune care cauzeaza colici, balonare, diaree si iritatii faciale. Iata care sunt avantajele laptelui de capra in alimentatia bebelusilor:

Mai putine proteine alergenice


Proteinele din laptele de capra dezvolta mai putine reactii alergice la copii si sunt mai usor de digerat decat cele din cel de vaca. In plus, previne aparitia refluxului gastro-esofagian, deoarece este mai usor de digerat de stomacelul sensibil al bebelusului.

Mai multa grasime digerabila


Din punct de vedere cantitativ, laptele de capra este la fel de bogat in grasimi ca cel de vaca, dar spre deosebire de acesta se regaseste intr-o varianta mai digerabila.

Grasimea este intr-o forma mai moale si sub forma de globule mici si contine o cantitate dubla de trigliceride cu lant mediu si scurt, care avantajeaza digestia.

Mai putina lactoza


Laptele de capra poate fi consumat si tolerat mai bine de bebelusii care sufera de intoleranta usoara la lactoza, deoarece spre deosebire de cel de vaca, are o cantitate cu aproape 10% mai mica din aceasta substanta.

Efecte terapeutice si profilactice


Laptele de capra atrage o multime de beneficii si in ceea ce priveste recuperarea in anumite afectiuni de care sufera bebelusul sau in prevenirea altora.

Este un excelent tratament pentru astm, eczeme, migrene, ulcer gastric, afectiuni ale ficatului sau colici, precum si in recuperarea greutatii la bebelusii care au deficiente nutritionale sau sunt subdezvoltati.

In plus, specialistii au demonstrat ca laptele de capra are beneficiul de a preveni demineralizarea oaselor si deficienta de fier la copii.

Dezavantajele laptelui de capra


alergia_la_lapte_la_bebelusi


Chiar daca este extrem de benefic si sanatos pentru bebelusi, laptele de capra are si cateva inconveniente, de care trebuie sa tii cont daca te hotarasti sa il administrezi bebelusului tau.

Vitamine insuficiente


Conform specialistilor, laptele de capra are o compozitie vitaminica insuficienta pentru a satisface necesitatile micutilor. Vitaminele din complexul B, B12 si B9 (acid folic), se regasesc in cantitati mult mai mici fata de cel de vaca si este lipsit de beta-caroten.

Tocmai de aceea, pediatrii recomanda formule imbunatatite pentru bebelusii sub 1 an. Acestea compenseaza lipsurile nutritive regasite in laptele de capra si ofera bebelusilor toate substantele necesare pentru a creste mari si sanatosi.

Calorii mai multe


Si caloriile din laptele de capra sunt ceva mai multe decat in cel de vaca, de aceea se recomanda atentie in monitorizarea greutatii si aportului zilnic de lapte al bebelusilor.

Diferenta insa nu este exagerat de mare (69 de calorii la 100 ml, fata de 61 la cel de vaca) si pune probleme doar daca se consuma cantitati foarte mari de lapte zilnic, ceea ce nu este cazul la bebelusi.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Formule lapte bebelusi Lapte vaca bebelusi Lapte bebelusi Alimentatie bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre