Laptele matern este cea mai buna sursa de nutritie pentru bebelusi, dar siguranta lui depinde de modul in care este pastrat.
Temperatura camerei si siguranta laptelui matern
-
Temperatura camerei recomandata: 19–25°C
-
Laptele matern este mai rezistent la temperatura camerei decat laptele de formula, dar bacteriile se pot dezvolta daca este expus prea mult timp.
-
Factorii care influenteaza siguranta: caldura, lumina directa, curatenia recipientului, modul de colectare.
Cat timp poate sta laptele matern la temperatura camerei
✔ Laptele proaspat
-
Pana la 4 ore la temperatura camerei normala (20–25°C)
-
Laptele se poate separa (stratul gras pluteste deasupra), dar aceasta este normal si nu afecteaza calitatea
-
Agita usor inainte de hranire pentru a omogeniza
✔ Laptele scos anterior (reincalzit)
-
Nu se recomanda pastrarea mai mult de 2 ore la temperatura camerei dupa incalzire
-
Orice lapte ramas dupa masa trebuie aruncat, pentru a evita contaminarea bacteriana
Semne ca laptele matern nu mai este sigur
-
Miros acru sau neplacut
-
Culoare schimbata (gri sau verzui)
-
Textura neobisnuita (cheaguri neobisnuite sau miros de fermentare)
Daca laptele prezinta oricare dintre aceste semne, nu-l folosi.
Sfaturi pentru pastrarea corecta a laptelui la temperatura camerei
-
Folosește recipiente curate – sticlă sau plastic alimentar special pentru lapte matern
-
Acoperă recipientul – pentru a evita contaminarea cu praf sau bacterii
-
Etichetează laptele – cu data si ora mulsului
-
Foloseste-l cat mai repede – ideal, in primele 2–4 ore
-
Evita expunerea la caldura sau lumina directa – nu pune laptele pe calorifer sau in soare
-
Daca nu este folosit imediat, pastreaza laptele la frigider sau congelator
Recomandari importante
-
Laptele matern poate fi refrigerat: pana la 72 de ore la 4°C
-
Laptele congelat: pana la 6 luni in congelator obisnuit (-18°C) sau pana la 12 luni in congelator cu temperatura constanta (-20°C)
-
Incalzirea laptelui: se recomanda la baie de apa calda, nu la microunde
-
Nu recongela laptele care a fost deja decongelat
Laptele matern poate sta in siguranta la temperatura camerei pana la 4 ore, dar pentru a pastra calitatea si siguranta maxima, cel mai bine este sa-l folositi imediat sau sa-l refrigerati. Respectarea regulilor de igiena si observarea semnelor de alterare sunt esentiale pentru a proteja sanatatea bebelusului.
Foto: freepik.com