Laptele matern si-a schimbat culoarea? Ce inseamna acest lucru si cand e cazul sa iti faci griji

/ / Modificat: 2021-12-31
Laptele matern si-a schimbat culoarea? Ce inseamna acest lucru si cand e cazul sa iti faci griji

Laptele matern reprezinta prima hrana a bebelusului. In timp ce alaptatul este cel mai natural si mai firesc proces, majoritatea mamelor isi pun milioane de intrebari, mai ales daca sunt la primul copil. Se satura? Este suficient de hranitor laptele? Este normal sa fie atat de gras laptele matern? De ce isi schimba laptele culoarea si consistenta, pe masura ce trece timpul?

Culoarea si consistenta laptelui matern sufera modificari constant

Schimbarile incep din prima zi in care puneti bebelusul la san. Daca la inceput laptele este de culoare galbui-portocalie si foarte consistent (colostru), pe parcurs va deveni alb sau va fi usor transparent, spre sfarsitul perioadei de alaptare. Aceste modificari sunt perfect normale, deoarece ele corespund nevoilor bebelusului.

Colostrul

Este primul lapte produs de organism, imediat dupa nastere. Contine o cantitate mare de anticorpi si imunoglobuline care protejeaza bebelusul de infectii. Poate fi limpede si apos sau poate avea o culoare portocalie, datorita continutului mare de betacaroten. Colostrul este bogat in saruri minerale, pentru a mentine hidratarea in corpul bebelusului. In primele zile de viata, stomacul nou-nascutului este forate mic, iar laptele de inceput, foarte concentrat, il ajuta sa se hraneasca si sa se hidrateze eficient.

Laptele de tranzitie

Acesta apare la aproximativ 5 zile de la nastere, este un lapte bogat in grasimi, lactoza si vitamine, iar culoarea lui este alba de obicei.

Laptele matur

Laptele matur este compus, in principal, din apa, carbohidrati, proteine, minerale, vitamine, fier, zinc, seleniu, flour si calciu. Culoarea depinde de cat de gras este. La inceput, laptele este mai putin dens si mai apos, avand rolul de a hidrata bebelusul, dupa care iese laptele bogat in substante nutritive, iar acesta poate avea o culoare alba sau galbuie.

Alimente care schimba culoarea laptelui matern

In functie de alimentatia mamei, laptele matern isi poate schimba aspectul. Iata ce culori poate capata si de ce sunt influentate:

Roz - sfecla, sucurile rosii sau afinele pot face ca laptele matern sa capete o culoare rozalie.

Verde - spanacul, cresonul sau suplimente precum spirulina pot face ca laptele matern sa capete o tenta verzuie.

Galben sau portocaliu - alimentele bogate in betacaroten, precum morcovul, dovleacul sau papaya pot da laptelui matern aceste nuante.

In afara de alimentatie, pot exista si alti factori care influenteaza culoarea laptelui matern. Unii dintre ei sunt benigni, in cazul altora ar trebui sa intrerupeti alaptarea si sa cereti sfatul medicului.

Sindromul tevii ruginite

In timpul sarcinii, tesutul mamar este puternic vascularizat, iar la inceputul alaptarii se poate sa apara o congestie vasculara. Acest lucru face ca laptele sa iasa amestecat cu sange, avand o culoare roz, maro sau roscat, precum rugina, de unde si numele. Nu este insotit de dureri sau rani si ar trebui sa dispara spontan.

Mastita

Este o inflamatie a tesutului mamar care se poate transforma intr-o infectie. Provoaca durere, roseata si umflarea sanilor si poate schimba culoarea laptelui in maro sau roz.

Papiloamele intraductale

Acestea sunt tumori benigne care se dezvolta in canalele prin care trece laptele. Ele pot determina schimbarea culorii laptelui in roz sau rosiatic si pot cauza dureri si umflaturi ale sanilor.

Medicamente

Unele medicamente fac ca laptele matern sa aiba o culoare inchisa, cu tonuri de gri. Daca urmati un tratament cu orice medicament, intrebati medicul daca acesta este compatibil cu alaptarea sau intrerupeti procesul de hranire a bebelusului la san pana cand terminati tratamentul.

Cand sa apelati la ajutorul medicului

Prezenta sangelui in lapte este un semn care ar trebui sa va trimita la medic. Chiar daca nu este nimic grav, este mai bine sa stiti care este cauza si sa va asigurati ca nu este nimic grav. Daca ati mancat un aliment care a facut sa se schimbe culoarea laptelui, nu trebuie sa va faceti griji si nici sa intrerupeti alaptarea. Daca modificarea culorii este de durata, nu ar strica sa intrebati medicul care ar putea fi cauza.

FOTO: Pexels.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre