Experienta dureroasa a unei mame in alaptare

/ / Modificat: 2023-05-11
Experienta dureroasa a unei mame in alaptare

Niciun sacrificiu nu este prea mare pentru o mama care isi doreste tot ce-i mai bun pentru copilul ei. Drept dovada sta un mesaj dureros de sincer pe care o mama din Statele Unite l-a publicat in urma cu cateva zile pe Instagram si care a devenit viral pe retelele de socializare.

In postarea cu pricina, femeia in varsta de 24 de ani, care isi alapteaza copilul de mai bine de 1 an, vorbeste despre lipsa de informare cu care inca ne mai confruntam in plin secol XXI cand vine vorba de alaptare si de problemele cu care se confrunta proaspetele mamici dupa nasterea copilului. Alaturi de o fotografie in care apare pe patul de spital, cu o perfuzie, tanara mamica dezvaluie amicilor sai virtuali ca sufera de mastita, o infectie a sanului care apare in perioada de alaptare, care provoaca dureri si este insotita de febra, frisoane, stari de oboseala si dureri de cap.

Asa arata mastita. Imi alaptez copilul de mai bine de 1 an, asa ca am decis ca acum este momentul sa impartasesc cu voi povestea mea. Alaptarea NU a fost deloc usoara pentru mine! Am avut lapte abia la 5 zile dupa ce am nascut. Habar n-aveam ca dureaza atat de mult si, sincera sa fiu, n-aveam nici cea mai vaga idee despre ce inseamna “sa-ti vina laptele”. Nu m-a invatat nimeni despre asta”, spune femeia.

"Nimeni nu mi-a spus ca alaptarea poate fi atat de dureroasa!"

“In timp ce alti bebelusi adormeau satui, fiul meu plangea si tipa de foame toata noaptea, la sanul meu care nu voia sa dea lapte. Nimeni nu mi-a spus ce inseamna “cluster feeding”. Cand am ajuns acasa, au inceput sa apara alte probleme: sfarcul meu s-a crapat, pur si simplu, pe jumatate si ma durea ingrozitor. N-am simtit in viata mea o durere mai mare. Sufeream enorm la fiecare alaptare, dar am suportat cu lacrimi in ochi pana cand m-am vindecat. Nimeni nu mi-a spus ca alaptarea poate fi atat de dureroasa. Nimeni nu m-a invatat cum ar trebui sa apuce cel mic corect sfarcul. Nimeni nu mi-a spus ca exista anumite pozitii in care as fi putut sa-l pun pe cel mic, astfel incat alaptarea sa fie corecta”, a mai adaugat tanara mamica.

Mai departe, femeia spune ca in primele luni nu a vrut sa alapteze in public fiindca ii era rusine, asa ca prefera sa mulga laptele matern cu o pompa speciala pentru san si sa isi hraneasca bebelusul cu biberonul. Astfel, i s-au infundat canalele de lapte si a facut mastita.

“Nu mi-am hranit bebelusul in public in primele luni. Preferam sa mulg laptele si sa ii dau sa manance cu biberonul. De ce? Pentru ca imi era rusine si nu voiam sa ii pun pe cei din jur intr-o situatie deloc confortabila. Rezultatul? Infundarea canalelor si angorjarea sanilor. Apoi, a aparut mastita!

Tin minte ca ma trezeam tremurand la 3 dimineata, imi puneam rochia de noapte, ma rezemam de mai multe paturi si incercam sa-mi alaptez copilul. Doamne, cata durere! Era ingrozitoare! Tremuram din toate oasele, transpiram si aveam frisoane. Intr-o noapte l-am trezit pe iubitul meu si l-am rugat sa ma duca la spital, pentru ca nu mai suportam. Acolo, medicul mi-a luat temperatura, care era putin peste valoarea normala. Mi-a dat Paracetamol si am incercat sa adorm. Dupa 2 ore de chin, episoade de voma si o temperatura de 40 de grade, am facut septicemie. Si tot acest supliciu doar pentru ca nu am stiut sa recunosc din timp simptomele mastitei! M-au dus la reanimare, mi-au dat morfina, medicamente anti-vomitat, cele mai puternice antibiotice si m-au despartit de copil 2 nopti. Am fost devastata. In timp ce eram internata in spital, am cerut de multe ori o pompa de san pentru ca daca un imi goleam sanii, mastita se putea agrava. Si chiar s-a agravat! Rapunsul asistentelor? “Nu mai avem nicio pompa disponibila, pentru ca aici nu vin multe mame care alapteaza”.

Povestea mea este mai lunga de atat, dar ce vreau sa subliniez este lipsa de sprijin si informare cand vine vorba de alaptare […] Mi-am dat seama ca foarte putine femei stiu ce inseamna, de fapt, alaptarea, si sunt familiarizate cu termeni precum “cluster feeding”. Putine femei reusesc sa depisteze la timp problemele care apar atunci cand alaptarea nu se face corect […] Nimeni nu se asteapta ca femeile sa nasca singure insa, cumva, toata lumea se asteapta ca ele sa stie deja de la sine cum sa alapteze corect […] Este foarte greu sa alaptezi. Ca si mersul, vorbitul, scrisul si cititul, alaptatul poate parea un proces cat se poate de firesc, dar nu este in totalitate asa. Femeile trebuie sa invete cum sa alapteze corect si, insa nimeni nu discuta despre acest subiect, considerat inca tabu in randul multor persoane […] Daca femeile insarcinate ar sti cat de greu este sa alapteze, multe s-ar inscrie la cursuri prenatale, ar cumpara carti, ar intra pe forumuri si nu s-ar teme sa puna cat mai multe intrebari. Dar multe dintre noi nu facem aceste lucruri. Preferam sa presupunem si sa speram ca totul va veni de la sine in momentul in care ne vom tine copilasii in brate. Nimeni nu ne spune ca, de fapt, lucrurile nu stau chiar asa”.

Tu ce parere ai despre declaratia acestei mamici?

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alaptare Mastita Probleme alaptare

Articole recomandate

Citeste si despre