Cand trebuie facut testul de sarcina?

/ / Modificat: 2017-09-29
Cand trebuie facut testul de sarcina?

Testul de sarcina este una dintre metodele de depistare a sarcinii pe care o poti face acasa si la care apeleaza femeile care banuiesc ca ar putea fi insarcinate. Pentru o acuratete maxima a rezultatelor acestora trebuie sa stii exact care este perioada optima de dupa actul sexual sau de dupa absenta menstruatiei cand trebuie sa il realizezi.

Cat de repede poti face testul de sarcina?

Primul semn si cel mai clar ca o sarcina este posibil sa se fi instalat in corpul tau este intarzierea menstruatiei. Abia atunci incepi sa ai banuieli ca ai putea fi gravida. Daca vrei sa eviti rezultatele "fals negativ" sau "fals pozitiv" ale unui test de sarcina facut acasa, cea mai buna perioada in care trebuie sa il realizezi este imediat dupa ce constati absenta menstruatiei, cam la 1-2 zile dupa.

Daca ciclul tau menstrual este neregulat, atunci cel mai bine este sa astepti un pic mai mult timp, asteptand sa treaca zile suficiente in cazul in care ciclul tau ar fi mai mare de 28 de zile pana la venirea urmatoarei menstruatii. De exemplu, daca cel mai lung ciclu menstrual al tau variaza intre 30-36 de zile, cel mai bine este sa faci testul de sarcina in a 37-a zi.

In cazul in care te intrebi cat de repede poti face un test de sarcina dupa contactul sexual neprotejat, orice medic sau farmacist iti va spune ca trebuie sa astepti in jur de o saptamana astfel incat rezultatul sa fie relevant. 

Cum functioneaza un test de sarcina?

Pentru a intelege exact de ce este nevoie sa astepti o anumita perioada pentru a face testul, este necesar sa intelegi cum functioneaza un test de sarcina. Testul de sarcina pentru acasa are rolul de a detecta hormonul de sarcina, gonadotropina corionica umana, din urina ta.

Gonadotropina corionica umana este produsa de obicei abia dupa ce embrionul se implanteaza in endometru. In medie, acest hormon apare cam dupa 6 zile de la conceptie sau dupa actul sexual neprotejat. Insa acest numar nu este valabil in cazul tuturor femeilor. El variaza de la o femeie la alta. De aceea, este recomandabil sa faci un astfel de test cam dupa 7-10 zile de la momentul actului sexual suspect de sarcina.

Ce se intampla daca faci un test de sarcina prea devreme?

Daca nu ai rabdarea necesara sa treaca un timp suficient pana sa faci acasa testul de sarcina, este foarte posibil ca rezultatele sa nu fie valabile. Sunt sanse foarte mici ca testul sa arate un rezultat pozitiv daca este facut prea devreme, chiar daca sarcina s-a instalat.

De asemenea, realizarea unui test mai devreme decat este indicat te poate induce in eroare pentru ca un rezultat negativ gresit ar putea avea 2 implicatii neplacute:

- fie vei simti o mare dezamagire pentru ca nu ai ramas insarcinata, pentru ca iti doreai acest lucru;

- fie vei simti o usurare falsa, pentru ca sarcina inca nu este suficient de detectabila, desi ea este pe cale sa se dezvolte, fie ca iti doreai, fie ca nu sarcina.

Un test de sarcina realizat neadecvat inseamna si costuri inutile pe care le investesti.

Eficienta unui test de sarcina facut acasa este de 99% daca se respecta intocmai instructiunile!

Atunci cand cumperi un test de sarcina, citeste cu atentie instructiunile care insotesc pachetul. Ele promit o acuratete de 99% in zilele de dupa intarzierea primei menstruatii dupa actul sexual neprotejat, nu mai devreme de aceasta perioada. De exemplu, daca astepti ca menstruatia sa apara luni si nu a aparut, atunci ziua de marti este considerata prima zi de intarziere a acesteia.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Sarcina Test sarcina Amenoree sarcina Semne sarcina Simptome sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre