Simptome ciudate in sarcina

/ / Modificat: 2011-09-19
Simptome ciudate in sarcina

Simptomele sarcinii sunt extrem de imprevizibile si uneori te pot lua prin surprindere. Exista manifestari considerate normale sau frecvente, altele care pot fi periculoase sau jenante si exista si o serie de simptome ciudate, care ti se pare ca nu au nici in clin, nici in maneca cu sarcina.
simptome_sarcina

Probleme dentare (ale gingiilor)

Te-ai putea intreba ce legatura are burtica cu dantura sau gingiile? Si pe buna dreptate! Dar se pare ca simptomele sarcinii se extind si la nivelul cavitatii bucale. Astfel, exista posibilitatea ca atunci cand esti gravida sa descoperi ca gingiile se umfla sau se inflameaza foarte tare. Acest simptom este cauzat de schimbarile constante ale nivelurilor de progesteron si estrogen si de cresterea fluxului sanguin din aceasta perioada.

Gingiile pot acumula cantitati mari de sange creand ulterior santuri mici, inflamate care pot sangera usor la cea mai mica atingere, mai ales in timpul periajului sau al folosirii atei dentare.

Daca observi ca gingiile sangereaza frecvent si abundent, mergi la dentist. Acesta te va examina si va stabili daca suferi de gingivita, inflamatia gingiilor sau parodontoza, o afectiune grava care afecteaza si ligamentele din imprejurimi sau oasele. Paradontoza a fost asociata cu un risc crescut de nastere prematura sau greutate mica a bebelusului la nastere, dar si cu alte probleme serioase ca infarct, caderea dintilor etc.

Probleme ale cavitatii nazale (sforait, congestie, uscaciune)

Pregateste-te pentru simptome din ce in ce mai ciudate - congestie sau sangerare nazala sau chiar sforait. Ce legatura au acestea cu sarcina? Se pare ca nivelul crescut de hormoni din sarcina isi pune amprenta si asupra peretilor cavitatii nazale si determina inflamarea lor. Acest lucru impiedica circulatia aerului prin nas si determina congestia sau sforaitul. Sensibilitatea peretilor nasului poate determina aparitia sangerarii la cea mai usoara curatare a nasului.

Poti manifesta si senzatia de nari uscate, in care mucusul din interior se intareste si determina simptome inconfortabile. Se inrautateste pe timp de iarna, dar poate fi ameliorat cu ajutorul umidificatorului sau al solutiilor saline.

Constipatie

Cresterea nivelului de progesteron din timpul sarcinii incetineste tranzitul alimentelor din stomac in intestine si poate conduce la constipatie.

Vitaminele prenatale dauneaza si ele digestiei, pentru ca au tendinta de a absorbi apa din organism, ceea ce face extrem de dificila evacuarea fecalelor prin tractul gastrointestinal.

Este extrem de important sa consumi suficiente lichide, sa ai dieta bogata in fibre si sa incerci sa iei vitamine prenatale cu un continut mai scazut de fier (care are tendinta de a constipa). Evita sa iei laxative pentru ca pot afecta absorbtia nutrientilor in corp.

grija_sarcina_tata

Probleme ale venelor sanguine (varice si hemoroizi)

Pe masura ce fatul se dezvolta, nevoia de sange si oxigen din organism este si ea in crestere. Pana la 20 de saptamani de sarcina, volumul sangelui din corp creste cu 50%. Presiunea este pusa asupra venelor care fac cu greu fata presiunii. Nu este exclus sa apara vene varicoase (acele dungi rosiatice de la suprafata pielii), in special pe picioare. Nu exista metode de preventie, dar poti sa scazi presiunea prin ridicarea si sprijinirea picioarelor pe ceva mai sus de nivelul burticii.

Alte probleme legate de venele de sange si de circulatia sanguina sunt hemoroizii (dilatatia varicoasa a venelor de la nivelul anusului sau rectului). Acestia pot fi evitati prin prevenirea constipatiei si pot fi ameliorati cu ajutorul cremelor si unguentelor locale sau a remediilor naturiste.

Afectiuni ciudate ale pielii

Daca de acnee, innegrirea pielii, sensibilitate la soare sau cloasma gravidica ai auzit deja, atunci afla ca exista si alte simptome ciudate regasite la nivelul pielii.

Daca iti analizezi cu atentie corpul, ai putea constata o multime de alte pete si excrescente ciudate. Pot aparea niste excrescente dubioase la nivelul pielii, in special in locurile unde aceasta se freaca de haine. Nu-ti face griji, majoritatea simptomelor dispare dupa nastere!

Pica (poftele ciudate de sarcina)

Poftele sunt normale in sarcina. Si in timp ce mai toate gravidutele poftesc la capsuni, inghetata sau ciocolata, ai putea constata ca tu ai pofta mai degraba de creta, pamant, hartie si alte produse non-alimentare foarte ciudate, denumite pica. Acestea se considera ca sunt cauzate de o deficienta de fier, asa ca verifica la medic cum stai cu acest mineral in corp.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Constipatie sarcina Varice sarcina Gingii sarcina Simptome sarcina Semne sarcina Afectiuni piele sarcina Hemoroizi sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre