Hipotiroidismul in sarcina

/ / Modificat: 2017-06-13
Hipotiroidismul in sarcina

Investigatiile privind glanda tiroida nu intra in atentia stricta a medicilor atunci cand vine vorba despre o femeie insarcinata. Analizele pentru depistarea hipotiroidismului nu sunt obligatorii si rareori sunt recomandate in sarcina. Totusi, incidenta femeilor care dezvolta sau complica aceasta boala in timpul gestatiei creste pe zi ce trece.

Endocrinologul este mai putin vizitat de viitoarele mamici. Medicii care se ocupa de sarcina lor nu le indruma spre usa acestuia, considerand ca afectiunile la nivelul glandei tiroide, in special hipotiroidismul, sunt extrem de rare. Totusi, modificarile la nivelul glandei endocrine pot aparea pe parcursul sarcinii si se pot dezvolta si mai mult dupa.

Ce este hipotiroidismul?

 Aceasta afectiune apare in momentul in care glanda tiroida nu reuseste sa mai produca suficienti hormoni. Reprezinta o deficienta a hormonilor tiroidieni care are repercusiuni la nivelul tuturor sistemelor organismului.

De ce apare aceasta boala?

 Principala cauza a aparitiei acestei afectiuni este deficitul de iod din organism. O alta cauza extrem de frecventa este boala numita tiroidita Hashimoto, in care sistemul imunitar produce anticorpi care atenteaza la tesutul tiroidian, distrugandu-l.

Hipotiroidismul nu este extrem de prezent la femeile insarcinate, insa exista totusi o statistica care arata ca 1-2 femei gravide din 100 dezvolta boala. Mai mult decat atat, hipotiroidismul aparut in timpul sarcinii are toate sansele sa ramana instalat si dupa ce femeia naste. Cam 20 femei din 100 raman cu boala post-partum.

Cum afecteaza hipotiroidismul sarcina? 

- femeile care au aceasta boala in timp ce sunt gravide au un risc crescut de a pierde sarcina;
- cresterea tensiunii gestationale (abruptio placentae);
- creste riscul de nastere prematura;
- bebelusii nascuti de femei care sufera de aceasta afectiune nu au creierul dezvoltat normal (exista sansa ca micutii sa nu se poata dezvolta intelectual in parametri normali);
- de asemenea, bebelusii nascuti din astfel de mame pot suferi malformatii congenitale la nastere (s-a constatat lipsa valului palatin la nastere) si sunt mult mai predispusi bolilor de inima sau rinichi;
- bebelusii se pot naste cu o greutate mica la nastere.

Ce simptome ar trebuie sa iti atraga atentia?

 

Femeile care sufera de aceasta afectiune in timpul sarcinii pot manifesta: 

- o stare de oboseala accentuata;
- ameteala;
- tulburari de memorie si de concentrare;
- stari dese de indispozitie, chiar depresie;
- pierdere in greutate;
- inceput de gusa (mai rar).

Vizita la medic si tratamentul

Orice femeie care prezinta simptomele de mai su5s in timp ce este insarcinata, trebuie sa se prezinte la medic pentru un consult de rutina si pentru a elimina posibilitatea instalarii hipotiroidismului. Femeile insarcinate cu hipotiroidism trebuie monitorizate constant, prin testari repetate pentru a li se mentine un nivel echilibrat de hormoni tiroidieni. 

Se poate administra tratament chiar si in timpul sarcinii, iar daca viitoarea mama suferea de aceasta boala inca de dinainte de sarcina si se afla sub tratament, este posibil ca doza sa creasca in perioada gestatiei. Medicul te va indruma pentru a realiza toate analizele necesare si iti va oferi cele mai bune tratamente, astfel incat sarcina sa nu fie afectata.

Cum poti preveni aceasta afectiune?

Daca constati in urma unor analize ca nivelul de iod este scazut, atunci cea mai buna metoda profilactica o reprezinta iodarea sarii de bucatarie. Si alte alimente pot fi iodate - painea, zaharul, lactatele etc.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Hipotiroidism Afectiuni sarcina Boli glanda tiroida

Articole recomandate

Citeste si despre