Totul despre sarcina ectopica

/ / Modificat: 2014-02-03
Totul despre sarcina ectopica

Ce este sarcina ectopica?

Pentru a intelege mai bine ce este sarcina ectopica este necesar sa explicam anumite notiuni de fiziologie a conceptiei si a sarcinii.

Fecundatia (unirea ovuluilui cu spermatozoidul), are loc de obicei la nivelul trompelor uterine (trompa lui Fallopio). De aici, ovulul fecundat se va deplasa pana in uter unde se produce nidatia (implantarea ovulului fecundat in endometrul uterin).

Intr-unul din 50 de cazuri de sarcina, ovulul fecundat nu ajunge in uter si se implanteaza intr-un alt loc, de cele mai multe ori in trompa uterina. In cazuri mai rare, nidatia se produce la nivelul cervixului, ovarului sau la nivelul organelor abdominale.

Asadar, sarcina ectopica apare atunci cand un ovul fertilizat este implantat in exteriorul uterului, in general intr-unul din tuburile falopiene.

Acest lucru se intampla in cazul in care tuburile falopiene sunt blocate, afectate sau pur si simplu incapabile sa propulseze ovulul catre uter.

In medie, sunt necesare circa 4-5 zile pentru ca ovulul fertilizat sa ajunga din ovare in uter, odata ce conceptia a avut loc. Uneori acesta se poate implanta si in alte parti ale abdomenului, in ovare sau in cervix.

Factori de risc

Se estimeaza ca 1 din 50 de sarcini este ectopica. Din nefericire, doctorii nu pot transplanta o sarcina ectopica in uter, asa ca singura solutie ramane aceea a intreruperii sarcinii. Daca sarcina ectopica nu este descoperita si tratata din timp, embrionul va continua sa se dezvolte, fapt ce va avea ca urmari ruperea tubului falopian, dureri abdominale severe, sangerari si rareori, chiar deces.

Esti mai predispusa riscului unei sarcini ectopice daca ai suferit afectiuni ce au dus la lezarea tuburilor falopiene sau daca urmezi un tratament pentru fertilitate. Desi sunt descoperite de obicei in lunile 6-7, sarcinile ectopice pot fi detectate chiar din luna a 4-a.

In cazuri foarte rare, femeia poate sa aiba o sarcina normal implantata si una ectopica. Acest fenomen poarta numele de sarcina heterotopica si apare de cele mai multe ori dupa tratamentele de fertilitate. Deoarece majoritatea sarcinilor ectopice apar la nivelul trompelor uterine, acestea poarta denumirea de sarcini tubare.

Sarcina ectopica poate sa apara la orice femeie activa sexual, insa exista anumiti factori care cresc riscul aparitiei acesteia:

  • prezenta sarcinii dupa sterilizarea chirurgicala (ligatura tubara);

  • orice interventie la nivelul trompelor uterine creste riscul aparitiei sarcinii tubare;

  • modificarile anatomice post chirurgicale, cicatricile, stricturile sau aderentele, pot favoriza aparitia sarcinii tubare;
  • interventiile chirurgicale la nivelul abdomenului inferior (apendicectomia, rezectia chistelor ovariene etc);

  • antecedente personale de sarcina ectopica;

  • antecedente heredocolaterale (familiale) de sarcina ectopica;

  • disfunctii anatomice si fiziologice congenitale (aparute in timpul vietii intrauterine);

  • folosirea dispozitivelor anticonceptionale intrauterile (DIU); Cu toate ca eficienta contraceptiva a DIU este de 99%, atunci cand apare sarcina este posibil ca aceasta sa fie ectopica. Datorita inflamatiei continue si a modificarilor specifice de la nivelul endometrului care intra in contact cu DIU, ovulul trebuie sa se implanteze intr-un alt loc decat uterul, adica la nivelul trompei uterine. Cu toate acestea, DIU ramane unul dintre cele mai eficiente metode de contraceptie.

  • administrarea contraceptivelor progesteronice (care contin doar progesteron, fara estrogeni) nu creste riscul aparitiei sarcinii ectopice, insa, la fel ca si DIU, atunci cand apare, sarcina este deseori ectopica;

  • infectii la nivelul anexelor (ovare, trompe uterine); Sindromul inflamator pelvin, netratat, infectiile genitale cu transmitere sexuala (gonoreea, chlamydia) scad fertilitatea si cresc riscul aparitiei sarcinii ectopice. Testarea serologica pentru bolile infectioase este obligatorie inainte de sarcina deoarece, pe langa faptul ca pot creste riscul aparitiei unei sarcini ectopice, pot provoca si malformatii ale produsului de conceptie.

  • tratamentele pentru fertilitate pot creste de asemenea riscul aparitiei unei sarcini ectopice.

In cazuri mai rare poate sa apara o sarcina normala si una ectopica (heterotopica) interventia terapeutica fiind destul de dificila deoarece pune in pericol si evolutia sarcinii normale.

Unele studii medicale sustin faptul ca femeile mai in varsta sunt mai predispuse sa dezvolte o sarcina ectopica, lucru valabil si in cazul femeilor fumatoare.

Simptome

Simptomele sarcinii extrauterine difera in functie de localizarea acesteia. Majoritatea simptomelor apar la 4-6 saptamani dupa conceptie si difera de la o femeie la alta. In unele cazuri simptomele lipsesc pana la mijlocul primului trimestru de sarcina si diagnosticul este dat accidental, atunci cand femeia face prima ecografie abdominala de control.

Intr-un procent destul de mare, sarcina extrauterina poate sa devina o urgenta chirurgicala (de cele mai multe ori atunci cand apar complicatiile sau atunci cand sarcina ectopica este descoperita intr-un stadiu evolutiv avansat).

Pentru a preveni complicatiile secundare (hemoragie, peritonita) se recomanda extirparea cat mai precoce a sarcinii ectopice, mai ales ca cele mai grave complicatii apar fara nici un simptom premonitor si pot pune in pericol viata femeii.

In majoritatea cazurilor, sarcina ectopica este asociata cu teste de sarcina pozitive si femeia crede ca este insarcinata.

Dintre simptomele cel mai des intalnite in sarcina ectopica, amintim:

  • amenoreea (lipsa menstruatiei) - nu este caracteristica deoarece apare doar la 75% dintre femeile cu sarcina ectopica;

  • sangerarea vaginala care apare in sarcina extrauterina este de cele mai multe ori confundata cu menstra obisnuita. Cu toate acestea sangerarea are anumite caracteristici particulare care o deosebesc astfel de menstruatia lunara (cantitate mica, culoare brun-negricioasa);

  • durerea abdominala sau pelvina poate sa varieze ca intensitate de la o durere constanta, persistenta la o durere intensa. Uneori durerea poate sa fie localizata, indicand locul implantarii sarcinii ectopice, dar de cele mai multe ori nu se poate identifica sursa acesteia;

  • greata, varsaturi, tulburari de motilitate intestinala cu diaree;

  • durerea cu localizare la nivelul umarului, pare la inceput a nu avea legatura cu sarcina ectopica, insa aceasta este un semn deosebit de important, deoarece semnaleaza ruperea sarcinii ectopice tubare. Aceasta complicatie provoaca hemoragie, care, la randul sau, irita terminatiile nervoase ale plexului membrului pelvin, explicand astfel durerea aparuta la nivelul umarului;

  • hipotensiunea (scaderea tensiunii arteriale), tahicardia (frecventa crescuta a ritmului cardiac), paloarea, lesinul, pierderea constientei sau coma pot semnala instalarea socului hemoragic, secundar rupturii sarcinii ectopice.

Diagnostic

Diagnosticul sarcinii ectopice este de cele mai multe ori dificil de realizat din cauza semnelor nespecifice care apar in aceasta afectiune.

De cele mai multe ori sarcina ectopica este confundata cu sarcina normala (datorita lipsei menstruatiei si pozitivarii testelor de sarcina) sau cu alte afectiuni precum apendicita, anexita, sindromul inflamator pelvin, infectia urinara joasa (cistita) etc.

Dintre testele si investigatiile folosite pentru stabilirea diagnosticului de sarcina extrauterina, amintim:

  • efectuarea unui test de sarcina. Acesta determina nivelul urinar al gonadotropinei corionice umane (hCG) ale carei niveluri serice cresc in sarcina. De cele mai multe ori testele de sarcina se pozitiveaza in sarcina ectopica, alteori se pozitiveaza slab (incerte). In cazuri foarte rare, testele de sarcina raman negative, lucru care semnaleaza probabilitatea existentei unui avort spontan sau a unei sarcini ectopice;

  • examenul clinic ginecologic este esential pentru diagnosticarea sarcinii extrauterine. Tractul vaginal poate identifica formatiunea ectopica care este descrisa ca o formatiune tumorala impastata, dureroasa, pulsatila cu localizare in afara uterului;

  • ecografia abdominala sau cu sonda endovaginala poate sa identifice destul de usor embrionul ectopic. De cele mai multe ori embrionul moare datorita incompatibilitatii anatomice cu topografia atipica, ecografistul semnaland o formatiune tumorala, situata la nivelul trompelor uterine sau a ovarelor. In cazul in care sarcina ectopica nu mai este viabila sau este intr-un stadiu incipient al dezvoltarii sale, ecografia poate evidentia doar inflamatia trompei uterine;

  • celioscopia, salpingografia sau punctia bioptica sunt alte investigatii paraclinice care ajuta la formularea diagnosticului de sarcina ectopica.

Diagnosticul precoce si exact al sarcinii extrauterine este foarte important deoarece un ovul fecundat implantat in trompele uterine se poate dezvolta la fel ca o sarcina normala urmand sa provoace dupa cateva saptamani complicatii grave precum hemoragia, ruperea trompelor uterine, peritonita etc. In acest caz poate sa apara lezarea anatomica ireversibila a organului reproducator, cu instalarea infertilitatii.

Tratament

Tratamentul depinde de acuratetea cu care a fost pus diagnosticul, de marimea embrionului, precum si de tehnicile care sunt disponibile. Cu cat termini o sarcina ectopica mai devreme, cu atat se diminueaza riscul afectarii tuburilor falopiene si, implicit, sporesc sansele de a duce la termen o alta sarcina.

Chiar si in cazul in care se intampla sa pierzi unul dintre tuburile falopiene datorita unei sarcini ectopice, atat timp cat celalalt este in regula poti avea in continuare o sarcina normala. In cazul in care sunt afectate amandoua tuburile si nu mai poti ramane insarcinata, exista posibilitatea fertilizarii in vitro (embrionii sanatosi sunt implantati pe cale artificiala direct in uter).

Sansele unei a doua sarcini ectopice sunt de circa 10% si variaza in functie de cauza si de tratamentul celei dintai sarcini.

Din pacate, sarcina ectopica nu se poate reimplanta in uter (nu exista nici o tehnica chirurgicala care sa garanteze succesul acestei interventii), singura optiune ramane astfel avortul terapeutic.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Sarcina ectopica Sarcina extrauterina

Articole recomandate

Citeste si despre