Sarcina ectopica

/ / Modificat: 2011-11-03
Sarcina ectopica

Ce este sarcina ectopica?

Sarcina ectopica apare atunci cand un ovul fertilizat este implantat in exteriorul uterului, in general intr-unul dintre tuburile falopiene. Acest lucru se intampla in cazul in care tuburile falopiene sunt blocate, afectate sau pur si simplu incapabile sa propulseze ovulul catre uter.

In medie, sunt necesare circa 4-5 zile pentru ca ovulul fertilizat sa ajunga din ovare in uter, odata ce conceptia a avut loc. Uneori acesta se poate implanta si in alte parti ale abdomenului, in ovare sau in cervix.

Care sunt riscurile sarcinii ectopice?

Se estimeaza ca o sarcina din 50 este ectopica.

Din nefericire, doctorii nu pot transplanta o sarcina ectopica in uter, asa ca singura solutie ramane aceea a intreruperii sarcinii. Daca sarcina ectopica nu este descoperita si tratata din timp, embrionul va continua sa se dezvolte, fapt ce va avea ca urmari ruperea tubului falopian, dureri abdominale severe, sangerari si rareori, chiar deces.

Femeile care au suferit afectiuni ce au dus la lezarea tuburilor falopiene sau care urmeaza un tratament pentru fertilitate sunt mai predispuse riscului unei sarcini ectopice. Desi sunt descoperite de obicei in lunile 6-7, sarcinile ectopice pot fi detectate chiar din luna a 4-a.

Care sunt simptomele unei sarcini ectopice?

Simptomele variaza foarte mult de la o femeie la alta. Cele mai intalnite simptome sunt:

  • dureri abdominale sau cervicale (acestea pot fi mai usoare, intermitente, sau din contra, mai severe, persistente, neasteptate);

  • sangerari vaginale (sangerari masive in abdomen ca urmare a ruperii tuburilor falopiene);

  • durere in umeri (desi crampele si sangerarile pot semnifica mai multe lucruri, durerile de umeri, in special in pozitia intins, reprezinta o caracteristica specifica sarcinii ectopice);

  • durere ce se intensifica in timpul activitatilor fizice sau atunci cand tusiti.

Tratamentul sarcinii ectopice

Tratamentul depinde de acuratetea cu care a fost pus diagnosticul, de marimea embrionului, precum si de tehnicile care sunt disponibile. Cu cat sarcina ectopica este determinata mai devreme, cu atat se diminueaza riscul afectarii tuburilor falopiene si, implicit, sporesc sansele de a duce la termen o alta sarcina.

Chiar si in cazul in care se intampla sa pierzi unul dintre tuburi datorita unei sarcini ectopice, atat timp cat celalalt este in regula, poti avea in continuare o sarcina normala. In cazul in care sunt afectate amandoua tuburile si nu mai poti ramane insarcinata, exista posibilitatea fertilizarii in vitro (embrionii sanatosi sunt implantati pe cale artificiala direct in uter). Sansele unei a doua sarcini ectopice sunt de circa 10%, si variaza in functie de cauza si de tratamentul celei dintai sarcini.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Sarcina ectopica Probleme sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre