Ruperea membranelor in sarcina (cand se rupe apa)

/ / Modificat: 2017-05-11
Ruperea membranelor in sarcina (cand se rupe apa)

Ruperea membranelor in sarcina este numita medical amnioree. Fatul este invelit in membranele fetale, care contin lichidul amniotic, numit si "apa". Cand gravida mai are putin pana sa nasca incep contractiile, care preseaza lichidul amniotic in membrana fetala spre orificiul uterului, facand-ul sa se largeasca. Pe parcursul acestui fenomen, membranele se intind pana se rup si lasa lichidul amniotic sa iasa, prin colul uterin.  In momentul in care apa se rupe se poate considera ca a inceput travaliul si este necesara transportarea la un spital sau materninate.

Apa se poate rupe si mai devreme de inceperea travaliului

In mod normal, amnioreea apare atunci cand orificiul uterului se deschide total.

Daca  se intampla ca apa sa se rupa cu 12 ore inainte de nastere, acest fapt nu inseamna ca gravida a intrat in travaliu, insa avand in vedere ca o mare parte din lichidul amniotic s-a pierdut, se poate numi amnioree timpurie.

Rar, in unele cazuri, apa se rupe cu trei luni inainte de termenul nasterii sau chiar mai devreme. Insa amnioreea timpurie nu este un fenomen normal, oricand s-ar instala.

Exista multe motive care sa provoace ruptura membranei fetale, cum ar fi:

• un caz comun de inflamare vaginala;
• atrezie de col uterin;
• malpozitionare;
• malnutritia mamei;
• efort crescut;
• sexul in ultima luna de sarcina;
tuse puternica;
placenta previa (aflata in partea inferioara a uterlui) etc.

Amnioreea poate surveni si la scurt timp dupa efectuarea unei amniocenteze.

Alarma falsa?

Ca sa fii sigura ca nu este o alarma falsa, suna-ti medicul in momentul in care nu esti sigura ca si s-a rupt apa cu adevarat. El te va ghida si te va ajuta sa alfi raspunsul, de obicei prin intrebari despre aspectul si mirosul lichidului asupra caruia ai indoieli.

Este posibil ca doctorul tau sa te cheme la spital pentru o analiza a lichidului, care, fiind alcalin, are o reactie de culoare in laborator si se poate determina cu usurinta daca este amniotic sau nu.

Consecinte ale amnioreei timpurii

Ruperea timpurie a apei gravidei poate duce la o nastere prematura. Este foarte probabil ca fatul sa supravietuiasca daca fenomenul se intampla dupa a 24-a saptamana de sarcina, insa daca este mai devreme de atat, sunt multe sanse ca fatul sa aiba malformatii congenitale.

Gravidele ar trebui sa aiba grija in cazul rupturii premature de membrane, pentru ca fatul sa aiba sanse cat mai mari sa traiasca, si sa previna incidenta acestui fenomen.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Ruperea apei

Articole recomandate

Citeste si despre