6 mituri despre miscarile bebelusului in burtica

/ / Modificat: 2017-06-09
6 mituri despre miscarile bebelusului in burtica

Sarcina este poate una dintre cele mai frumoase perioade din viata unei femei. Emotiile pe care o femeie insarcinata le simte atunci cand bebelusul loveste in burtica, sunt sinonime cu fericirea pura, fara margini. Miscarile bebelusului pot oferi, totodata, indicii despre sanatatea acestuia.

Multe femei se confrunta insa cu perioade de confuzie atunci cand bebelusul lor pare ca s-a lenevit si nu mai loveste atat de tare cum o facea inainte. Insa nu trebuie sa iti faci griji! Ultimele cercetari stiintifice aduc la lumina aceasta problema, demontand miturile care circula in legatura cu miscarile bebelusului in burtica.

Mitul #1: Bauturile dulci intensifica miscarile bebelusului

Daca te afli la prima ta sarcina, veti simti primii "fluturi" in stomac incepand cu a 20-a saptamana de sarcina. Incepand cu saptamana 24 de sarcina, ar trebui sa simti bebeluslui cum se misca in fiecare zi. Intensitatea miscarilor poate fi influentata de pozitia placentei si de greutatea ta.

Unele persoane afirma ca ar trebui sa bei ceva rece si dulce si apoi sa te intinzi la orizontala, in cazul in care bebelusul se misca prea putin. Multe femei sunt sfatuite sa bea un pahar cu suc sau o limonada, pentru a stimula bebelusul somnoros din uter. Nimeni nu neaga importanta hidratarii in timpul sarcinii, insa aceasta nu are ncio relevanta atunci cand vine vorba despre miscarile bebelusului in pantec.

Specialistii in obstretica-ginecologie spun ca nu exista dovezi stiintifice care sa sustina afirmatia de mai sus. S-a dovedit ca miscarile fetale nu sunt influentate de administrarea de glucoza intravenoasa si nici de consumul de alimente. Din contra, daca te-ai agitat insa toata ziua si nu ai acordat atentie burticii, ia o pauza neaparat si intinde-te pe o parte. Ar trebui sa simti cel putin 10 lovituri in burtica, intr-un interval de 2 ore.

Nu exista insa un numar standard de lovituri pe ora. Fiecare bebelus este diferit. Prin urmare, daca puiul tau si-a facut un obicei din a se misca de 2-3 ori intr-o ora, nu trebuie sa-ti faci griji ca ar fi o problema cu el. Pur si simplu acesta este ritmul lui.

Mitul #2: Scaderea numarului de lovituri este normala

Daca frecventa loviturilor bebelusul a scazut, cel mai bine este sa consulti un specialist. Personalul medical iti va acorda asistenta imediata. Asistentele si medicii din sectiile de obstretica-ginecologie incurajeaza mereu viitoarele mamici sa puna mereu orice intrebare si sa prezinte mereu la spital pentru orice suspiciune, fie ea si nefondata. Mai bine mai devreme, decat mai tarziu.

Toate gravidele ar trebui sa contacteze imediat furnizorul de servicii medicale, in cazul in care remarca scaderea miscarilor fetale sau chiar absenta lor, si sa nu astepte niciodata pana a doua zi. Intuitia unei mamei este de cele mai multe ori corecta. In plus, nimeni nu-ti cunoaste bebelusul asa cum ti-l cunosti tu. Tu stii cel mai bine care este ritmul sau de miscare si nimeni nu trebuie sa indrazneasca vreodata sa-ti spuna ca exagerezi. Prin urmare, suna-ti medicul ori de cate ori simti ca ai nevoie de un consult, de o ecografie sau de o monitorizare fetala.

Mitul #3: Bebelusii dorm cu orele in pantec

Bebelusii au nevoie de somn, inclusiv in timpul vietii intrauterine. Ei dorm in pantec intre 20 si 40 de minute, dupa care se trezesc si se misca.

Mitul #4: Bebelusii se misca mai putin spre sfarsitul sarcinii

Miscarile bebelusului se pot schimba usor spre finalul sarcinii, pe masura ce micutul creste in dimensiuni, insa numarul miscarilor nu ar trebui sa scada. Mai mult, nu exista nicio dovada stiintifica ca bebelusii sanatosi s-ar misca mai rar sau mai putin, pe masura ce se apropie termenul nasterii.

Mitul #5: Medicul mi-a zis ca imi fac griji degeaba, totul e in capul meu

Nu te lasa convinsa cu vorba. Solicita macar o ecografie, in cazul in care iti faci griji in privinta sanatatii bebelusului. Orice gravida care a constatat o scadere a miscarilor fetale ar trebui sa consulte medicul, cat mai repede posibil si sa ceara investigatii suplimentare.

Mitul #6: Probabil sunt anxioasa pentru ca am mai pierdut o sarcina inainte

In cazul in care ai pierdut o sarcina in trecut, este normal ai un sentiment de anxietate atunci cand ramai din nou gravida. Un avort spontan predispune la sarcini cu probleme. Prin urmare, nu ezita sa-ti suni medicul si sa te programezi la o ecografie daca ai si cea mai mica ingrijorare.

Unul dintre cele mai importante lucruri pe care le poti face este sa-ti alegi un furnizor de servicii medicale care sa inteleaga prin ce treci si care sa fie dispus sa te primeasca la consultatie ori de cate ori iti exprimi dorinta. Un obstetrician bun nu va ezita nciodata sa te primeasca la cabinet, mai ales daca prezinti un istoric de avort spontan. In plus, deschiderea de care da dovada medicul te va ajuta sa depasesti mai bine perioadele de anxietate, declansate de amintirea unei sarcini pierdute.

Multumita evolutiei medicinei, oprirea unei sarcini din evolutie poate fi prevenita. Depistarea la timp a unei scaderi a miscarilor fetale poate salva viata bebelusului tau si te poate scuti de o trauma care sa te marcheze pe viata.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Miscari fetale burtica Miscari bebelus Mituri sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre