Mituri despre exercitiile fizice in sarcina, spulberate

/ / Modificat: 2019-02-18
Mituri despre exercitiile fizice in sarcina, spulberate

Exista o multime de mituri despre exercitiile fizice in sarcina sau imediat dupa sarcina, multe dintre ele nu doar ca sunt nefondate dar iti pot afecta chiar sanatatea in timpul sarcinii, asa ca in loc sa dai ascultare acestor zvonuri, a informatiilor neintemeiate si a povestilor din batrani, iata care este opinia specialistilor:

Mitul: Daca faci exercitii fizice in timpul sarcinii, s-ar putea sa il afecteze pe bebe

In cazul unei sarcini lipsite de complicatii, acest mit este totat neadevarat; mai mult, exercitiile fizice (in special pentru acele viitoare mamici deja active), ar putea sa previna obezitatea si cresterea mare in greutate, diabetul gestational si hipertensiunea si chiar sa iti pregateasca corpul pentru nastere. Medicul ginecolog si autoarea Alyssa Dweck sustine ca exercitiul fizic reduce stresul si promoveaza sanatatea mentala, deci ai suficiente motive sa nu eviti activitatile fizice moderate.

Mitul: Sarcina este momentul ideal sa incepi un nou program de exercitii

Specialistii sustin ca este indicat sa eviti inceperea unui program nou de exercitii pe care nu le-ai mai facut inainte de a ramane insarcinata, pentru a limita posibile accidentari; de exemplu, daca nu ai facut Pilates inainte de sarcina, acum nu este momentul sa experimentezi. Singurele exercitii fizice pe care ar trebui sa le faci pentru prima data in sarcina sunt acelea indicate de medicul tau, specifice perioadei prenatale.

Mitul: Micsoreaza intensitatea exercitiilor fizice pe masura ce avansezi in sarcina

Multi oameni considera ca atunci cand vine vorba de exercitiile fizice din timpul sarcinii este bine sa fii activa in primul trimestru si sa o lasi mai usor pe masura ce te apropii de data nasterii. Antrenoarea de fitness Ramona Braganza, care a ajutat vedete precum Halle Berry, Jessica Alba si Ashlee Simpson sa revina in forma dupa ce au dat nastere bebelusilor lor, sustine ca aceest lucru nu este intotdeauna adevarat pentru ca ai mai multa energie in al doilea trimestru decat in primul, cand de obicei esti tot timpul obosita.

Desi multe femei isi continua exercitiile fizice si in cel de-al treilea trimestru, Braganza spune ca viitoarele mamici tind sa reduca ritmul si sa aleaga programe de exercitii mai domoale; unele femei chiar renunta la programele de exercitii si opteaza doar sa faca aquagym, inot sau programe de yoga prenatale. Antrenoarea de fitness recomanda tuturor sa isi asculte propriul corp, dar si sa consulte medicul in ultimul trimestru de sarcina cu privire la efectuarea oricaror activitati fizice sustinute, pentru a evita orice complicarii.

Mitul: Evita toate exercitiile pentru abdomen in perioada sarcinii

Doar pentru ca ai burtica nu inseamna ca trebuie sa eviti sa iti intaresti aceasta sectiune, insa asta nu inseamna ca ar trebui sa faci flotari si exercitii pentru muschii abdominali asa cum faceai inainte de a ramane insarcinata. Ar trebui totusi sa eviti sa sa stai pe spate dupa 20 de saptamani, pentru ca uterul sa nu puna presiune pe vena cava, care duce sangele la inima.

Mitul: Evita ridicarea de greutati in sarcina

Poti sa ridici in continuare greutati ca parte din programul tau periodic de fitness, chiar si in cel de-al doilea trimestru de sarcina, explica Ramona Braganza, care subliniaza importanta exercitiilor fizice destinate intaririi musculaturii picioarelor. Ea recomanda insa sa faci exercitiile sub supravegherea unui antrenor de fitness, pentru ca pe masura ce sarcina avanseaza ti se schimba centrul de greutate, ceea ce te poate face mai predispusa accidentarilor atunci cand lucrezi cu greutati.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Sarcina Mituri sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre