De ce este bine sa NU fii o mama perfecta?

/ / Modificat: 2013-09-13
De ce este bine sa NU fii o mama perfecta?

Fiecare femeie aspira la statutul de mama ideala si viseaza ca isi poate ascunde orice vulnerabilitate in fata copiilor sai, astfel incat sa devina un model demn de urmat pentru acestia. In realitate insa, dezvoltarea unei relatii sanatoase intre parinte si copil presupune acceptarea reciproca a defectelor si a slabiciunilor pur omenesti, ceea ce inseamna ca formula pe care o cauti este sa nu fii o mama perfecta.

Oricat de bizar ti-ar putea suna acest lucru, straduinta de a fi o "mama fara cusur" construieste o bariera intre tine si copilul tau, nicidecum nu creeaza acea apropiere de care amandoi aveti nevoie.


mama_iubire_copii

Empatia, cheia armoniei in relatia mama-copil

Standardele impuse de societate ori de conceptiile generatiilor trecute spun ca o "mama buna" este aceea care ofera o educatie stricta, impune reguli si nu admite abateri de la acestea, are o conduita impecabila si controleaza cu atentie fiecare miscare a copiilor sai, interzicandu-le orice dorinta care ar putea fi nepotrivita.

Psihologii spun insa ca empatia este elementul de baza al relatiilor armonioase, ceea ce implica o cunoastere reciproca temeinica la nivel afectiv tinand cont de necesitatile si identitatea celuilalt.

Daca vei incerca sa te impui ca o figura dominanta, care detine adevarul absolut si care nu greseste niciodata, iti construiesti o imagine falsa care va face imposibila conexiunea intima si veritabila intre tine si copilul tau.

In schimb, recunoasterea slabiciunilor proprii, disponibilitatea de a intelege nazuintele fiului/fiicei tale si sinceritatea sunt secretele unei legaturi profunde si fericite.

Cu alte cuvinte, este mai bine sa nu fii o mama perfecta – adica sa mimezi un comportament care ar putea sa nu te reprezinte – ci mai degraba sa-ti ajuti copilul sa se cunoasca pe sine si sa-si dezvolte personalitatea cu ajutorul reperelor corecte si reale pe care i le oferi prin exemplul personal.


mama_perfecta 

Cum sa fii o mama veritabila

Acum ca stii de ce nu-ti mai doresti sa fii o mama perfecta, iata cum poti deveni o mama veritabila, in deplina conexiune cu copilul tau:

  • cunoaste-ti si accepta-ti imperfectiunile;
  • incurajeaza colaborarea si reciprocitatea in relatia cu copilul tau;
  • asculta-l in mod activ si incearca sa nu-l judeci;
  • permite-i copilului tau sa ia propriile decizii si sa infrunte consecintele;
  • respecta-ti intotdeauna promisiunile si alte intentii anuntate;
  • mentine-ti obiectivitatea atunci cand dai un sfat;
  • spune intotdeauna adevarul.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Mama perfecta Mama ideala Sfaturi parinti Sfaturi mama Mamica buna Relatie parinte copil

Articole recomandate

Citeste si despre