Empatia si compasiunea la copii

/ / Modificat: 2017-01-12
Empatia si compasiunea la copii

Empatia este unul dintre cele mai frumoase daruri morale pe care le poti oferi copilului tau. Majoritatea parintilor asociaza aceste calitati cu cresterea unui copil mult prea sensibil si emotiv intr-o lume actuala mult prea dura. Nu e oare mai bine sa fie invatati sa aiba o atitudine mai dura si usor agresiva? Gresit, spun psihologii, care sustin ca persoanele empatice se descurca mai bine si au mai mult succes in viata decat cele care nu empatizeaza cu semenii lor.

Ce este empatia la copii?

Empatia are o componenta emotiva si totodata morala. Ea reprezinta respectarea si impartasirea unor sentimente pe care le traieste copilul in raport cu anumite intamplari din viata lui conectate cu fapte ale unor alte persoane: furia pentru ca un copil i-a luat jucariile si pana la veselia ca un alt copil a reusit sa termine un puzzle.

Rolul empatiei si compasiunii la copii

Empatia este o parte esentiala a inteligentei emotionale, iar cei care au un nivel crescut al acesteia reusesc mai mult in viata si au mai mult succes pe toate planurile decat persoanele care se bazeaza mai mult IQ.

Empatia si compasiunea sunt 2 caracteristici care se intrepatrund si ajuta copiii sa se bazeze pe propriile decizii provenite din interior (din forta interioara) si sa se lase mai putin influentati de factori externi. Ei au astfel incredere in propriile emotii si le trateaza intr-un mod pozitiv.

Ea ajuta la crearea si dezvoltarea unei relatii stranse si sanatoase cu alti copii si cu alti oameni. Ii ajuta sa aiba mai multi prieteni, sa fie agreat de cei din jurul lui.

Atunci cand copiii isi dezvolta empatia si se directioneaza in actiunile lor prin filtrul emotiilor pozitive, ei vor analiza si raspunde in timp tristetilor si starilor negative ale altor persoane corespunzator, prin compasiune.

Empatia poate fi invatata?

Specialistii sustin ca empatia nu poate fi invatata, insa constiinta poate fi "educata". Unele persoane manifesta mai putina empatie decat altele. Totusi, fiecare copil se naste cu un anume potential pentru empatie si generozitate. Insa aceste calitati nu sunt garantate la maturitate. Specialisti au descoperit ca un numitor comun la copiii care le-au manifestat este felul in care au fost educati.

Acest lucru inseamna ca parintii sunt piesele centrale din educatia morala a copiilor. Ei sunt cei care trebuie sa ii invete pe copii sa empatizeze cu nevoile si cu starile celorlalti fiind impulsionati in acest sens prin educatie.

Metode prin care sa dezvolti empatia si compasiunea la copii

 ~ Spune povesti copiilor

Una dintre cele mai bune metode de a-i face pe copii sa constientizeze ce inseamna empatia este prin povestire. Povestile au rolul de a angaja parti ale creierului copilului pe care nu le foloseste in mod uzual, trecand de partea rationala si permitand implicarea directa la nivel emotional.

 ~ Invata-i sa se ghideze dupa motto-ul "Ce tie nu-ti place, altuia nu-i face"

Il ajuta pe copil sa fie mereu sinceri si puri in actiunile lor. Il poti ajuta sa inteleaga mai bine acest principiu vorbindu-i mereu despre:

 - actiuni egoiste;

 - ce inseamna sa fii egoist;

 - ce ne determina de obicei sa ne purtam astfel;

 - cum astfel de actiuni fac rau altora;

 - cum actiunile pozitive si benefice ne fac noua bine si se rasfrang si asupra celorlalti.

 ~ Invata copiii sa ii inteleaga pe ceilalti folosindu-se de "triada empatiei"

Triada empatica consta in:

 - fericirea proprie;

 - putere (forta) interioara;

 - impactul asupra celorlalti (din jur).

Il poti ajuta pe micut sa aiba o intelegere mai aprofundata pentru ceilalti daca ii invatam cum sa aplice nivelurile triadei empatice in conflictele cu ceilalti.

 ~ Implica-i in actiuni umanitare

Aici va fi implicata si compasiunea in dezvoltarea empatiei. Luandu-l pe copil si implicandu-l in actiuni prin care curmi suferinta unor persoane aflate la ananghie il ajuti sa simta ca poate fi de ajutor si ca face ceva bun. De exemplu, puteti duce impreuna jucarii unor copii nevoiasi, paturi unor oameni ai strazii etc. Facand acte de compasiune, il ajuta sa se gandeasca la nenorocul celor pe care ii ajuta si cu siguranta ii va trece prin minte cum ar fi fost daca el s-ar fi aflat in acea pozitie.

 ~ Ajuta-i sa foloseasca "dialogul intern" pentru a dezvolta empatie

 - atunci cand micutul tau este fata in fata cu o persoana pe care o nu o place sau de care in general se sperie, incurajeaza-l sa gaseasca un aspect/lucru placut la acea persona, orice, oricat de mic si neinsemnat ar fi acela;

 - daca tot nu reusesste sa gaseasca ceva agreabil la respectiva persoana, roaga-l sa inchida ochii si sa isi imagineze acea persoana ca fiind un copil micut, abia nascut sau o persoana draga lui;

 - daca nici aceasta metoda nu da rezultate atunci il poti ajuta sa vada respectiva persoana ca pe una care sufera si care are si ea probleme si suparari;

 - roaga-l pe copil sa se puna in locul respectivei persoane si sa isi imagineze cum se simte ea in postura in care se afla;

 - invata-l pe copil sa vada partea buna a lucrurilor, chiar si atunci cand cineva il raneste; spune-i sa nu creada neaparat ca o persoana care il supara are ceva personal cu el, ci ca unele persoane sufera si asa isi exprima ele suferinta si ca nu trebuie sa vada mereu partea neagra a lucrurilor dintr-un conflict;

 - poate sa inteleaga mai bine ce anume simte un alt copil care raneste pe cineva, daca il rogi sa isi aduca aminte cum se simtea el cand era in postura lui; pentru a-si da seama ce anume determina astfel de reactii.

 ~ Foloseste empatia in interiorul familiei

Exprima cu voce tare anumite fraze cu rol empatic. El invata din ceea ce aude si vede ca se intampla in sanul familiei. Un exemplu ar fi: "tati este atat de obosit pentru ca a muncit tare mult astazi. Sunt sigura ca s-ar simti mult mai bine si ar fi fericit daca cineva i-ar aduce o paturica sau i-ar da ziarul sa il citeasca", iar dupa ce acest lucru se intampla ii concluzionezi "Ai vazut ce fericit a fost tati pentru ca ne-am rupt din timpul nostru pentru a-l face sa se simta confortabil?"

 ~ Foloseste-te de jocurile de rol pentru a evidentia empatia si compasiunea

De fiecare data cand un copil are probleme in a empatiza si in a simti compasiune pentru ceilalti, jocurile de rol in care il poti implica il va ajuta sa inteleaga multe lucruri in acest sens, pentru ca va simti pe pielea lui cum este sa fii pus in anumite situatii si cum i-ar placea ca cei din jur sa se poarte cu el.

 ~ Nu critica si nu rade de persoane defavorizate

Nici in sanul familiei, nici de fata cu copilul nu este indicat sa fie luate in deradere persoanele nevoiase sau defavorizate. Copilul invata de la voi in primul rand cum sa reactioneze in fata unui handicapat, unei persoane in scaun cu rotile sau a unui cersetor. Trebuie sa il inveti sa fie generos si sa aiba sentimente de compasiune pentru ei.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Empatie compasiune copii Educatie copii Dezvoltare morala copii Emotii copii Comunicare copii

Articole recomandate

Citeste si despre