Stiluri parentale si impactul acestora asupra copiilor. Tu pe care il adopti?

/ / Modificat: 2024-01-08
Stiluri parentale si impactul acestora asupra copiilor. Tu pe care il adopti?

Modul in care educam, sau stilul parental, influenteaza dezvoltarea psihologica si emotionala a copiilor nostri. Starea lor de bine, stima de sine si modul in care se leaga se construieste pe baza educatiei, a iubirii, a limitelor, a regulilor, a sprijinului.

Si, pe scurt, cu toate acele elemente pe care le includem in educatia lor de zi cu zi. Dar ce mai stim despre stilurile parentale? Exista diferite tipuri de stiluri? Ce impact au aceste stiluri asupra dezvoltarii copiilor?

Ce sunt stilurile parentale?

Stilul parental, numit si stil de parenting, este modul de a fi parinte si de a educa. Este definit si ca "construct psihologic care reprezinta strategiile pe care parintii le folosesc in cresterea copilului". Dar exista mai multe definitii: Dr. John Gotean defineste acest concept ca fiind "modul in care parintii reactioneaza si raspund la emotiile copiilor lor".

Tipuri de stiluri parentale

Stil educational autoritarist

Acest stil de educatie se bazeaza pe strictete si inflexibilitate. De obicei, este vorba despre parinti care stabilesc reguli si limite stricte si care nu tin cont de parerea copiilor lor. In cazul in care regulile nu sunt respectate intocmai, se aplica pedepse. Vorbim despre parinti care supravegheaza si adesea controleaza. Copiii lor trebuie sa faca ceea ce spun ei.

Stil parental permisiv

In acest caz, este vorba despre un stil parental in care parintii sunt foarte afectuosi, dar nu stabilesc reguli sau limite (iar daca le stabilesc, acestea sunt neclare sau inconsecvente). Acestia nu cer un comportament adecvat din partea copiilor lor. Astfel, trecem de la o extrema (autoritarismul) la alta (permisivitatea extrema). Copiii sunt educati prin capricii, cedand si conformandu-se cerintelor lor pentru a evita furia sau accesele de furie, de exemplu.

Stilul democratic de educatie

Stilul democratic ar fi cel ideal daca dorim sa incurajam o dezvoltare sanatoasa a copiilor nostri si o buna stima de sine. In acest sens, este cel care are cel mai pozitiv si sanatos impact asupra dezvoltarii lor, precum si asupra relatiei afective pe care o construiesc cu noi. Dar pe ce se bazeaza? In principiu, pe construirea si incurajarea unei relatii parinte-copil calde, apropiate, empatice, respectuoase si amabile. Parintii care urmeaza acest stil de parenting stabilesc reguli si limite clare, corecte si consecvente.

Sunt parinti fermi, care respecta regulile, dar sunt flexibili si toleranti. In plus, ei ofera dragoste, afectiune si grija, asculta si inteleg opiniile si sentimentele copiilor lor.

Stil parental neglijent

Acest stil parental este negativ pentru dezvoltarea copiilor, deoarece se caracterizeaza prin absenta limitelor si, in cazuri extreme, prin maltratare. Afectiunea fata de copii este absenta. Uneori, copiii sunt crescuti de terte persoane (de exemplu, bunici, unchi, matusi, unchi...). Cu alte cuvinte, parintii nu sunt implicati in cresterea copiilor lor si manifesta dezinteres fata de dezvoltarea si educatia acestora.

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Sfaturi parinti Sfaturi parenting

Articole recomandate

Citeste si despre