Dermatita atopica a mamelonului

/ / Modificat: 2017-02-22
Dermatita atopica a mamelonului

Mancarimile insotite de iritatii in jurul mamelonului sunt destul de frecvente la femei. Exista mai multe cauze ale dermatitei atopice a mamelonului, care pornesc de la o banala schimbare de sapun, pana la o forma rara de cancer la san. Mancarimile pot fi persistente, foarte inconfortabile si uneori chiar dureroase. Pielea sanilor nu este cu mult diferita de orice alta parte a corpului, cu exceptia mameloanelor. Pielea mameloanelor este foarte sensibila si din acest motiv este mai expusa iritatiilor.

Dermatita de mamelon poate aparea la unul sau la ambii sani. Aceasta anomalie este vizibila, dar si palpabila. Oricare s-ar presupe a fi cauzele, este necesar cat mai urgent un consult de specialitate, intrucat este un simptom care poate ascunde afectiuni grave.

Cauzele dermatitei atopice a mamelonului

Sensibilitatea in zona mameloanelor sau modificarea pielii acestora poate fi cauzata de:

- infectii fungice sau bacteriene;
- piele uscata in regiunea areolelor mamelonului;
- leziuni locale;
- reactie alergica;
- boala Paget.

Simptomele dermatitei atopice a mamelonului

- Atat mamelonul in sine, cat si zona inconjuratoare, mai inchisa la culoare (areola) pot fi rosiatice si pot prezenta crapaturi.

- Mameloanele prezinta iritatii, piele ridata sau eruptie a pielii mamelonului sau areolei.

- Modificarile cutanate pot include descuamare, scurgeri, vezicule, chisturi, papule si noduli.

- Eruptiile sunt insotite de mancarime, senzatie de arsura si durere.

- Zona este mai sensibila la atingere, femeia avand dificultati in a suporta inclusiv sutienul. In unele cazuri, dermatita atopica a memelonul poate dura cateva zile, in timp ce in altele poate persista saptamani, luni sau chiar ani.

Simptomatologia nu trebuie neglijata, chiar daca ar putea parea nu foarte suparatoare. Dermatita atopica a mamelonului poate fi o banala infectie fungica, dar totodata poate ascunde un cancer foarte agresiv, cum este boala Paget a sanului.

Persoanele expuse dermatitei atopice a mamelonului

Femeile care alapteaza sunt cele mai expuse dermatitei mamelonului. Reactia alergica poate aparea si ca urmare a transferului de particule de alimente din gura copilului, dar si de la lotiuni sau creme cosmetice aplicate pe zona sensibila a sanilor, pe mameloane. De asemenea, sunt mai expuse femeile care au antecedente de vaginite.

Investigatii si tratament

Orice modificare a formei si sensibilitatii mameloanelor trebuie investigata de catre medic. Acesta ar putea recomanda:

- Mamografie;
- Ecografie la san;
- Ductografie sau ductograma;
- Biopsie a pielii, in cazul in care este suspectata boala Paget.

Tratamentul poate fi medicamentos sau naturist

- Auto-ingrijirea in cazul dermatitei atopice a mamelonului presupune spalare cu apa calduta, fara sapun.

- In cazul in care medicul nu constata o infectie usoara, poate recomanda utilizarea unei creme cu corticosteroizi timp de cateva zile.

- In cazul in care exista semne de infectie, va prescrie o crema antifungica.

- Infectia bacteriana va fi tratata cu antibiotice.

- Acetaminofenul sau ibuprofenul pot fi utilizate pentru calmarea durerilor.

- Dermatita atopica la nivelul mameloanelor se trateaza prin utilizarea unui unguent pe baza de cortizon. Se aplica produsul in strat subtire pana la ameliorarea simptomelor. Apoi produsul se foloseste o data pe zi timp de o saptamana, pentru a preveni recurenta.

Ce trebuie sa faca mamele care alapteaza

Mamele care alapteaza trebuie sa fie foarte atente la tratamentele folosite, intrucat bebelusul va intra in contact direct cu substantele din alifii. De aceea, in acest caz este indicata in primul rand calmarea iritatiilor si a inflamatiei mamelonului cu comprese cu gheata. Zona se curata cu o carpa moale, inmuiata in apa calduta si apoi se aplica o crema cu lanolina purificata.

Inclusiv laptele de la san poate fi folosit pentru ungerea mameloanelor, intrucat are proprietati curative. Daca se foloseste unguent pe baza de cortizon, acesta trebuie aplicat dupa alaptare, pana la ameliorarea simptomelor. Utilizarea acestuia pe termen scurt (10-14 zile) este sigura pentru bebelus.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Dermatita atopica Afectiuni sani alaptare Afectiuni piele alaptare

Articole recomandate

Citeste si despre