Atentie la limbajul nonverbal! 6 moduri simple prin care ii poti arata copilului tau ca il iubesti enorm

/ / Modificat: 2015-11-04
Atentie la limbajul nonverbal! 6 moduri simple prin care ii poti arata copilului tau ca il iubesti enorm

Atentie la limbajul nonverbal! 6 moduri simple prin care ii poti arata copilului tau ca il iubesti enorm

Orice parinte isi iubeste copilul la nebunie, iar multi dintre parinti le spun copiilor cat de mult ii iubesc si isi exprima sentimentele fata de ei.

Cu toate acestea, psihologii sunt de parere ca intre 60% si 70% din mesajele pe care le transmitem ajung la ceilalti pe cale nonverbala, conform Wikipedia. Degeaba ii spui copilului tau ca il iubesti, daca ii transmiti cu totul altceva in mod nonverbal.

Iata cateva moduri simple prin care ii poti comunica nonverbal copilului ca il iubesti enorm:

Cumpara-i cateva lucruri care ii plac mult!

Invata sa-i oferi lucruri fara a astepta ceva in schimb si fara sa-i reprosezi ca "faci atatea pentru el". Explica-i care este bugetul pe care il ai la dispozitie pentru obiectele pe care si le doreste, nu te abate de la el si fa-i, din cand in cand, o mica bucurie.

Obisnuieste-l cu lectura, aducandu-l in lumea cartilor prin intermediul eroilor sai preferati Disney, al povestilor nemuritoare si al activitatilor distractive si aducative (le gasesti la preturi foarte accesibile pe litera.ro, de unde le poti si comanda).

Saruta-l cat mai des!

Copiii sunt innebuniti dupa saruturile parintilor, iar aceasta poate fi dovada suprema de afectiune din partea celor mari. Saruta-l si priveste-l in ochi, iar copilul tau va intelege mesajul pe care i-l transmiti.

Mangaie-l frecvent!

De cate ori ai ocazia, mangaie-ti copilul. Aceasta este una dintre cele mai expresive dovezi de iubire din partea parintilor, iar cei mici se simt in siguranta. 

Asculta-l cand are ceva de spus!

Multi parinti au tendinta de a-si ignora copiii, avand impresia ca cei mici nu au nimic interesant de zis, ci doar ceva amuzant. Cand este serios, asculta-l cu atentie. Pentru universul lui, lucrurile pe care ti le comunica sunt extrem de importante.

Daca stii sa-l asculti si sa vorbesti cu el, copilul va invata sa comunice eficient, se va simti apreciat si important si, evident, iubit de catre tine.

Imbratiseaza-l!

Copiii adora imbratisarile, care formeaza o legatura puternica intre ei si parinti. Tine-l in brate, la piept, si mangaie-l pe spate inca de cand este bebelus. Se va obisnui cu mangaierile tale si cu sentimentul ca este iubit, dar si cu senzatia inegalabil de placuta de siguranta.

Joaca-te cu el!

De fiecare data cand ai putin timp la dispozitie, joaca-te cu copilul tau. Invata-l jocuri, inventati reguli impreuna si, foarte important, invata-l sa le respecte, dar fara sa transformi placerea jocului intr-o competitie acerba.

Este bine sa castigi si tu din cand in cand, pentru a-l invata sa gestioneze esecul, dar nu fii prea competitiva.

Foto: pixabay.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre