Activitati senzoriale perfecte pentru seara. Copilul va adormi mai usor si se va odihni mai bine

/ / Modificat: 2024-02-04
Activitati senzoriale perfecte pentru seara. Copilul va adormi mai usor si se va odihni mai bine

Dupa o zi obositoare, copiii s-ar putea sa aiba probleme sa adoarma. In loc sa ii certam sau sa ii obligam sa stea in pat, pe intuneric, singuri, pana adorm, am putea sa apelam la cateva activitati senzoriale care ajuta pe toata lumea sa se relaxeze, sa intre intr-o stare numai buna pentru somn si odihna.

Pentru unii copii zilele incarcate cu mers la gradinita sau la scoala si cu tot felul de activitati s-ar putea sa fie prea mult. Unii pot deveni anxiosi si stresati si pot avea probleme sa adoarma. Altii pot fi prea obositi ca sa adoarma usor, paradox cu care sunt familiarizati si adultii. Cum ne calmam inainte de a merge la somn? Iata cateva activitati senzoriale utile si pentru copii, si pentru parinti.

Exercitiile de respiratie inainte de culcare pot fi si amuzante si relaxante

Exercitiile de respiratie sunt grozave pentru a elibera tensiunea si emotiile negative inaintea orei de culcare. Cum convingi copilul sa faca exercitii de respiratie, asa cum il convingi sa faca multe lucruri pe care nu e intelege: in joaca!

Exercitii de respiratie pentru copii: Tortul imaginar

Spune-i copilului sa-si imagineze ca se afla in fata unui tort aniversar cu multe lumanari. Diferenta este ca nu trebuie sa le stinga pe toate odata, ci una cate una. Pentru asta, trebuie sa isi tina respiratia cat isi pune o dorinta si apoi sa sufle in ea pana da tot aerul afara.

Exercitii de respiratie pentru copii: Baloanele de sapun

Toata lumea e bucuroasa cand vede baloane de sapun sau cand le face. Deloc intamplator,  face baloane de sapun este un exercitiu de respiratie foarte eficient. Trebuie sa sufli usor, cu calm si sa te bucuri de rezultat. Prin urmare, apelati cu incredere la aceasta activitate inainte de a trimite copilul la culcare, fie in casa fie afara, daca este posibil.

Aromaterapia si o "gradina zen" in camera copilului

Mirosurile cu efect calmant ne pot fi tuturor de mare ajutor dupa o zi obositoare. Folositi uleiuri esentiale de lavanda, bergamota, ylang ylang, salvie sau iasomie pentru a crea o atmosfera extrem de placuta in camera in care copilul doarme. In aceasta atmosfera puteti trece prin ritualul dinainte de culcare: aranjarea hainutelor pentru a doua zi, aranjarea jucariilor preferate in pat, povestea de seara si orice rutina care precede somnul.

Pentru unii copii un masaj bland, cu uleiuri cu arome la fel de calmante, poate fi foarte linistitor.

Activitati senzoriale pentru copii mai energici

Unii copii sunt atat de energici, incat metodele care implica sa nu faca nimic nu dau roade. Pentru ei puteti alege activitati senzoriale care sa para provocari inainte de culcare. Vor trebui sa se concentreze atat de intens, incat somnul va veni pe neasteptate. Rugati-l sa coloreze cu atentie, fara sa depaseasca o linie de contur, sau sa faca jocuri de  unire a punctelor. Puteti, de aseenea, sa faceti impreuna un puzzle, sau, daca aveti un copil destul de mare, puteti sa insirati margele pe o ata si sa faceti un colier sau o bratara, in liniste si concentrare maxima.

Altora s-ar putea sa le placa cateva exercitii de stretching sau yoga, ceea ce nu este deloc rau pentru a te relaxa inainte de culcare.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Activitati senzoriale

Articole recomandate

Citeste si despre