Gastrita la copil

/ / Modificat: 2013-01-26
Gastrita la copil
Intrebare:

- Cum putem scapa de gastrita? Fetita mea are 8 ani si de jumatate de an ne luptam cu o gastrita care nu mai trece. Are microbul Helicobacter Pylori. De jumatate de an face tratament si tine regim. Acum ia Losec de 10 mg, dar a luat si Helicid de 20 mg, si Omez de 20, Omeran tot de 20 mg. Tine un regim strict, face tratament si nici o ameliorare.

Raspuns:

Gastrita este o afectiune inflamatorie acuta sau cronica a mucoasei gastrice, ce apare ca o consecinta a dezechilibrului intre mecanismele de aparare ale mucoasei gastrice (la nivelul mucoasei gastrice se produce mucus, bicarbonat si alte substante  care au rol de a proteja peretele stomacului) si factorii de agresiune (acidul clorhidric, pepsina – care au rol in digestia alimentelor dar care pot irita mucoasa gastrica, alaturi de anumite medicamente – in special antiinflamatoarele nesteroidiene).

Un rol aparte intre factorii implicati in producerea gastritelor il ocupa infecþia cu Helicobacter pylori, care este un germene gram negativ care se transmite pe cale oral-orala si fecal-orala, fiind favorizata de aglomeratii, colectivitati (crese, gradinite, scoli).


Acesta se localizeaza in stratul de mucus al peretelui gastric unde produce diverse enzime cu actiune mucolitica si proteolitica, dintre care specifica este productia de ureeaza.

Infectia cu H.pylori este foarte raspandita in lume: in tarile cu un standard de igiena si alimentatie ridicat populatia infantila este afectata in proportie de 10-15%, insa in tara noastra incidenta infectiei la copii ajunge la 30%.

La copil gastrita cu H. pylori are un tablou clinic mai zgomotos decat la adult, cu manifestari clinice aparute la scurt timp (1-2 luni) de la colonizarea si invadarea mucoasei gastrice.

Cele mai caracteristice simptome sunt: varsaturile (alimentare, bilioase, sanguinolente); durerile abdominale cu localizare epigastrica, periombilicala sau difuza, cu intensitate variabila;  greata  si anorexia (lipsa poftei de mancare).

Diagnosticul infectiei cu H.pylori se poate face prin metode invazive si noninvazive, cele mai utilizate fiind cele non-invazive, care includ: testul respirator cu uree, testele serologice si detectarea antigenului in materiile fecale.

Detectia antigenului H.pylori in materiile fecale este usor de efectuat la copii de orice varsta.

Tratamentul infectiei cu H.pylori atat la copii cat si la adulti are ca scop eradicarea infectiei. Schemele terapeutice includ de obicei unul sau doi agenti antiinfectiosi asociat cu inhibitori ai pompei de protoni sau cu ranitidina bismut citrat.

Tripla terapie cu omeprazol, claritromicina si amoxicilina timp de 14 zile s-a dovedit eficienta atat in eradicarea H.Pylori, cat si in vindecarea leziunilor de gastrita asociate infectiei (!se administreaza doar la recomandarea medicului!).

Deoarece dumneavoastra n-ati precizat nimic despre modul in care s-a stabilit diagnosticul de infectie cu Helicobacter pylori si nici cine v-a recomandat tratamentul cu Omeprazol, va sfatuiesc sa va adresati medicului pediatru pentru un diagnostic precis; daca se va confirma prezenta acestei infectii, vi se va prescrie si o schema terapeutica de eradicare a acestei infectii, deoarece, din cele afirmate de dumneavoastra pana acum a urmat doar tratament cu Omeprazol, (toate medicamentele enumerate: Omez, Omeran, Losec, Helicid contin Omeprazol).

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Gastrita copii

Articole recomandate

Citeste si despre