Urmareste-ne:

Ana (Fata)

print email

Semnificatiile numelui Ana

a binevoi, a avea mila

Despre numele Ana

Numele de fata Ana reproduce un vechi nume ebraic - Hannah, purtat de mai multe personaje biblice, care inseamna "a avea mila, a binevoi".

 

Deosebit de interesanta este aparitia numelui Ana in diferite credinte, obiceiuri sau creatii populare romanesti. In descantece, de exemplu, Ana este prima dintre cele noua zane invocate sa-i ajute pe bolnavi.

 

Hasdeu sugera legatura dintre "Zana Ana" si zeita Anna Perenna, veche divinitate italica identificata mai tarziu cu sora Didonei.

 

Dintre personalitatile istoriei si culturii care au purtat acest nume: Ana Ipatescu, eroina a Revolutiei din 1848, reginele Ana de Bretagne, Ana de Austria, Ana Stuart (sub ea se unesc Scotia si Anglia sub numele de Marea Britanie).

 

Dintre personajele din operele literare sau muzicale care au contribuit la raspandirea numelui, le amintim pe Anna Karenina din romanul cu acelasi nume de L. N. Tolstoi, Anna Sergheevna din "Doamna cu catelul" de A. P. Cehov. La fel Anna din diferitele prelucrari ale legendei lui Don Juan, Anna din tragedia lui L. Pirrandelo, "Viata pe care ti-am dat-o"; Ana din romanul "Ion" de L. Rebreanu, Ana din "Moara cu noroc" de I. Slavici, Ana din romanul cu acelasi nume de D. Zamfirescu, Anita din povestirile lui M. Sadoveanu.

 

Ana este unul dintre cele mai frumoase si raspandite prenume de fete de pe teritoriul Romaniei. Puternic inradacinat in literatura romana, numele ofera o aura aparte oricarei fetite care il poarta. Denota simplitate, dar totodata rafinament si o eleganta aparte.

 

Prenumele se preteaza la alinturi precum: Ani, Anuta sau Anisoara. Fetele care poarta acest nume sunt joviale, descurcarete si ambitioase. Unul dintre cele mai mari defecte este incapatanarea, care este insa izvorata din dorinta de a persevera in tot ceea ce isi propun.


Editeaza

Nume asemanatoare

Anabela Anamaria Andra Andrada Aneta Aneta Ani Anita

Celebritati cu numele de Ana

Cunosti celebritati cu numele de Ana?
Ajuta-ne sa completam aceste informatii! Apasa butonul Editeaza si adauga celebritati cu numele de Ana.

Editeaza
Celor carora le place acest nume le mai plac si numele:
Ana
Vezi rezultate
OK

Acest site folosește cookie-uri pentru o mai bună experiență de vizitare. Prin continuarea navigării, ești de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Detalii aici

Inainte sa pleci,

Poti gasi informatii utile si in materialele urmatoare:


Urmareste-ne si primeste cele mai noi informatii pentru tine si copilul tau!

Creeaza cont! sau Urmareste-ne pe Facebook!