Reguli de alimentatie dupa operatia de cezariana

/ / Modificat: 2013-12-31
Reguli de alimentatie dupa operatia de cezariana

Regimul alimentar al mamicii dupa operatia de cezariana nu inseamna doar regimul tinut in spital dupa operatie. Regimul alimentar dupa operatia de cezariana trebuie tinut pana cand mama crede ca si-a refacut fortele si in anumite cazuri pana cand nu mai alapteaza.

Alimentatia dupa nastere

Imediat dupa nastere vei fi hranita intravenos pentru ca este cea mai sigura metoda de a face ca nutrientii sa ajunga in corpul tau. In prima zi dupa operatie mamelor le va fi permis sa bea lichide incolore. Daca esti tentata sa treci peste aceasta etapa din cauza foamei sau poftei pentru ceva mai gustos, incearca sa rezisti ispitei.

Bauturile carbogazoase

Chiar si dupa prima sau a doua zi dupa ce vei avea voie sa bei si altceva in afara de apa, este recomandat sa eviti bauturile carbogazoase.

Motivul este ca gazul creeaza aciditate iar arsurile gastrice sunt una dintre cele mai comune efecte ale femeilor dupa o nastere prin cezariana. Acest sfat se extinde si pentru perioada in care vei putea sa ai o alimentatie normala.

Indata ce ai voie sa bei ceva mai complex decat apa, poti incerca sucul proaspat de portocale, eventual facut in casa, pentru ca cel din comert contine mult zahar. Sucul proaspat de portocale te va scuti de durerile abdominale, de gaze si de senzatia de balonare, plus ca are un continut mare de calciu si faciliteaza absorbtia de fier din cauza concentratiei mari de vitamina C.

Importanta fierului in alimentatie

Odata ce o mama care a dat nastere prin operatie de cezariana revine la o dieta normala, asimilarea fierului prin alimentatie este foarte importanta pentru starea ei de sanatate. Femeile care au dat nastere prin operatie de cezariana sunt cu atat mai expuse la deficiente de fier, din cauza pierderii mari de sange.

Dieta ideala pe care ar trebui sa o urmezi pentru a-ti reface nivelul de fier trebuie sa contina toate cele patru grupe majore de alimente, cu mai mult accent pus pe carne, legume cu frunze verzi si legume boabe.

Alimentele ce contin fier sunt: carnea rosie, organele de animale, spanacul, ouale si anumite cereale fortifiate cu fier. Pentru o mai buna absorbtie, mananca o masa care sa contina o cantitate mare de vitamina C atunci cand iei suplimente de fier. Surse foarte bune de vitamina C sunt rosiile, fructele citrice, cartofii copti si broccoli.

Calciul

In afara de fier, noile mamici trebuie sa includa si calciul in dieta lor. Din pacate, calciul previne absorbtia fierului de catre organism. Surse bune de calciu le reprezinta: laptele, iaurtul, branza etc. Incearca sa nu iei suplimente de calciu atunci cand iei suplimente de fier pentru ca interfereaza cu absorbtia lor. Cu toate acestea, lactatele slabe sunt foarte importante din punct de vedere nutritional asa ca nu le elimina complet. Include alimente bogate in calciu la mesele la care nu iei suplimente de fier.

Suplimente si vitamine

In afara de o alimentatie corecta si sanatoasa dupa nastere, mamelor care au nascut prin cezariana le sunt prescrise si vitamine si suplimente care sa le ajute sa se refaca complet dupa operatie. Daca ti-au fost recomandate si tie, nu ezita sa le ei pentru ca te vor ajuta sa iti revii mai repede.

Precautii

Anumite alimente au abilitatea sa afecteze in mod negativ laptele mamei, si ar trebui evitate dupa nastere. Partea cea mai dificila este ca unele pot parea inofensive, de exemplu broccoli, asa ca trebuie sa te consulti cu medicul in aceasta privinta. Toate mamele care alapteaza ar trebui sa evite consumul mare de cafeina.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alaptarea si alimentatia Alaptarea dupa cezariana Alimentatia in timpul alaptarii Alimentatia dupa nastere Alimentatia dupa cezariana

Articole recomandate

Citeste si despre