Planul tau de nastere

/ / Modificat: 2017-04-28
Planul tau de nastere

Pentru a sti la ce sa te astepti in timpul nasterii si pentru ca totul sa mearga asa cum iti doresti, un plan de nastere ti-ar putea fi de mare ajutor. Ceea ce este foarte important de tinut minte, insa, este faptul ca planul de nastere nu poate ramane batut in cuie. Nici tu si nici medicii nu puteti sti cu siguranta cum o sa decurga nasterea si ce se mai iveste pe parcurs.

Asa ca, daca planul tau spune ca tu iti doresti neaparat sa nasti normal, dar acest lucru nu este posibil, din varii motive, va trebui sa fii pregatita sa accepti devierea de la planul initial.

Planul de nastere este foarte util pentru ca un cuplu sa poata privi la unison tot procesul nasterii si sa poata decide ce este mai bun si mai potrivit pentru ei si pentru copil.

Un cuplu va fi mai pregatit pentru momentul nasterii, iar partenerilor le va fi mai usor sa inteleaga tot procesul cu ajutorul unui plan de nastere.

Copilul.ro iti prezinta cateva puncte importante de care trebuie sa tii cont atunci cand incepi realizarea unui plan de nastere:

Ia in calcul abaterea de la plan.

Atunci cand incepi realizarea planului pentru nastere, in primul rand trebuie sa fii constienta de faptul ca este posibil ca lucrurile sa nu pastreze cursul intru totul. De exemplu, multe gravide sunt total impotriva anesteziei epidurale sau a oricaror calmante in timpul nasterii, dar, ajunse pe masa de nasteri, isi dau seama ca au nevoie de o astfel de interventie.

Consulta-te cu medicul.

Pentru ca aparitia ta in sala de nasteri cu planul in mana sa nu dea impresia ca nu ai incredere in medic si in echipa de nastere, vorbeste dinainte cu medicul care iti va asista nasterea despre acest plan si, eventual, roaga-l sa te ajute sa-l intocmesti. El stie cel mai bine ce e bine pentru tine si copilul tau din punct de vedere medical.

Ai grija la lungimea planului.

Alta idee, pe care insista pana si medicii care asista la nasteri, este aceea ca planul de nastere sa nu fie mai lung de o pagina. Cu cat este mai lung si mai detaliat, cu atat stresul va fi mai mare si pentru tine si pentru echipa medicala si la fel si probabilitatea ca lucrurile sa nu mearga ca la carte. Unde mai pui ca un plan foarte lung va necesita mai mult timp pentru a fi citit, decat pentru a fi respectat...

Alege un limbaj potrivit.

E important sa ai grija la cuvintele pe care le alegi pentru a exprima ceea ce-ti doresti sa se intample in timpul nasterii. Tonul folosit in planul tau de nastere nu trebuie sa fie unul imperativ. Fii sigura ca personalul medical stie mult mai bine ce si cum sa faca, asa ca nu ar fi deloc placut pentru ei ca o persoana fara o pregatire temeinica in domeniu sa le dea indicatii in legatura cu munca lor. In opinia specialistilor, planul de nastere trebuie sa se prezinte ca o lista a dorintelor tale.

Rezuma-te la lucrurile esentiale.

In principiu, un plan de sarcina ar trebui sa contina raspunsuri deschise pentru urmatoarele intrebari:

1. Care este modalitatea de nastere pe care o preferi (nastere normala, prin cezariana, nastere sub apa etc.)?

2. Daca travaliul tau decurge normal, cand ti-ai dori sa inceapa nastere?

3. Vrei ca nasterea sa-ti fie provocata prin folosirea diferitelor medicamente/injectii?

4. Care este parerea ta si optiunea in ceea ce priveste durerile? Ai opta pentru calmante/anestezie epidurala?

5. Cine ai vrea sa fie alaturi de tine in sala atunci cand nasti?

6. Care este parerea ta in ceea ce priveste efectuarea unei epiziotomii?

7. Care sunt optiunile tale in ceea ce priveste alaptatul?

Este bine ca planul de nastere sa fie facut si oferit medicului din timp. Eventualele lui completari sau obiectii te vor ajuta si mai mult pentru ca nasterea ta sa decurga normal si usor, iar copilul tau sa se nasca sanatos si intr-un mediu linistit, cald si primitor.

10 lucruri pe care sa le incluzi in planul de nastere

Saptamana a 24-a de sarcina – incepe sa scrii planul de nastere
Saptamana a 30-a de sarcina – cine va fi cu tine in sala de nasteri?
Descopera cat de mult va semana copilul tau cu tine?
Tot ce trebuie sa stii despre anestezia epidurala
Alegerea maternitatii, o decizie dificila
Schimbarile corpului tau in cel de-al treilea trimestru de sarcina
Ce face bebelusul tau in ultimele saptamani de sarcina
Bagajul pentru maternitate - Ce iei cu tine?
Pareri si povesti ale mamicilor despre nasterea prin cezariana
Ce spun mamicile despre simptomele care anunta nasterea

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Pregatire nastere Nastere copil Plan nastere

Articole recomandate

Citeste si despre