Schimbari fizice ce apar in timpul sarcinii - al III-lea trimestru

/ / Modificat: 2016-03-09
Schimbari fizice ce apar in timpul sarcinii - al III-lea trimestru

Puteti avea in continuare unele dintre senzatiile de disconfort din trimestrul al doilea dar acum veti observa ca sunteti nevoita sa mergeti mai des la baie (urinari frecvente) si ca dificultatile de respiratie si gafaitul s-au accentuat.

Acestea se intampla deoarece copilul continua sa creasca si exercita o presiune din ce in ce mai mare asupra organelor dvs interne. Nu va ingrijorati, copilul nu are de suferit, iar aceste probleme pe care le traiti se vor reduce drastic dupa ce nasteti. Este posibil deasemenea sa simtiti unele dintre aceste schimbari.

Arsuri la stomac

Pe masura ce copilul creste, uterul dv exercita o presiune tot mai mare asupra stomacului ceea ce poate produce arsurile la stomac, in special seara inainte de culcare si imediat dupa ce mancati.

Continuati sa evitati mancarurile grase si prajite si mancati 6-8 mese mai mici in locul meselor mari. Puteti desemenea sa luati cateva inghitituri mici de lapte sau sa inghititi niste bucatele de gheata maruntita.

Daca arsurile sunt severe si nu se amelioreaza cu aceste masuri, consultati medicul. Este indicat sa consultati medicul si inainte de a lua medicamente antiacide.

Umflaturile

Pe masura ce va apropiati de sfarsitul sarcinii este posibil sa observati mai multe umflaturi (edeme) decat ati avut anterior, in special la nivelul gleznelor, degetelor si fetei. Continuati sa beti multe fluide (apa este cea mai buna) si sa va odihniti cat de des puteti cu picioarele ridicate.


Daca observati aparitia brusca a unor umflaturi semnificative in zonele amintite sau daca aveti o crestere semnificativa si majora a greutatii corporale consultati medicul de urgenta. Acestea pot fi semne de preeclampsie sau toxemie.

Hemoroizii

Puteti incepe sa simtiti un disconfort mai mare din cauza hemoroizilor. Acestia pot apare acum datorita presiunii exercitate de copilul care creste asupra venelor rectului dvs. Mai poate interveni si constipatia, ceea ce agraveaza hemoroizii datorita eforturilor de screamat necesare pentru defecatie.

Incercati sa evitati constipatia si agravarea hemoroizilor prin ingerarea de lichide in cantitate mare si prin consumarea de cereale integrale, legume (verzi) crude sau gatite si fructe. Incercati sa nu va incordati prea tare pentru defecatie si consultati medicul inainte de a lua orice forma de laxative.

Sani sensibili

Cu cea mai mare probabilitate, sanii dvs au crescut in marime si volum pe masura ce sarcina dvs a avansat. Pe masura ce va apropiati de sfarsitul sarcinii, hormonii corpului dvs determina sanii sa creasca si mai mult in marime, pregatindu-i pentru alaptare.

Va puteti simti sanii plini si grei si acestia pot fi sensibili si acest lucru va poate crea o senzatie de disconfort. Purtarea unui sutien de gravida sau de mamica care alapteaza (care sa vi se potriveasca bine) va va ajuta sa va simtiti mai confortabil deoarece aceste tipuri de sutiene ofera un plus de suport sanilor.

Unele femei gravide incep sa aiba scurgeri de colostru in trimestrul al treilea de sarcina, colstrul fiind primul lapte pe care sanii dvs il produc pentru copil. Acesta este un lichid gros, galbui care contine, pe langa substantele nutritive necesare, si anticorpi care protejeaza noul-nascut de infectii. Daca aceste scurgeri devin o problema puteti folosi tampoane speciale plasate in sutien.

Si in aceasta perioada, si dupa nastere, este indicat sa va spalati sfarcurile doar cu apa, fara sapun. Sapunul poate determina uscarea pielii sfarcurilor, iritarea ei si aparitia de mici fisuri. Daca aceste fisuri au aparut si ele sunt iritate si dureroase, folsiti o crema mai grasa, cu lanolina, pentru hidratarea si hranirea pielii.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Ultimul trimestru sarcina Schimbari fizice sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre