Varsta si infertilitatea

/ / Modificat: 2016-06-16
Varsta si infertilitatea

In ultimii ani procentul de femei cu varsta in jurul a 40 de ani care vor sa aiba un copil a crescut. Anumite femei ce incearca sa ramana insarcinate dupa varsta de 40 de ani reusesc acest lucru fara probleme.

  Probabilitatea de a face un copil scade cu 3-5% pe an dupa varsta de 30 de ani si mult mai rapid dupa 40 de ani.

Din nefericire, pe masura ce femeile inainteaza in varsta au sanse mai mari de a analiza spermei, nivelul bazal de FSH (hormonul stimulant de foliculina) pentru determinarea rezervei ovariene si histerosalpingograma (HSG) pentru a se analiza gradul de permeabilitate al trompelor.

Impactul varstei inaintate asupra fertilitatii

Pe masura ce ovulele imbatranesc, sansele de a dezvolta o anomalie cromozomiala cresc.

Un ovul fertilizat ce prezinta anomalii cromozomiale este cea mai frecventa cauza de avort spontan. O femeie in jurul varstei de 20 de ani are o sansa de 12-15% de a face avort spontan ori de cate ori ramane insarcinata, pe cand la 40 de ani aceasta sansa creste la 50%. Astfel, sansele de avort spontan sunt mai mari pentru femeile mai varstnice.

Nivelurile de FSH tind sa creasca, pe masura ce ovulele sunt din ce in ce mai putin capabile sa genereze o sarcina. Femeile ce au trecut de menopauza au niveluri foarte crescute de FSH si nu sunt capabile sa ramana insarcinate cu propriile ovule. Niveluri crescute de FSH apar si la femeile cu ovule necorespunzatoare.

Scaderea fertilitatii asociata cu varsta cuprinde modificari ale nivelurilor de FSH, cicluri menstruale neregulate, simptome climaterice si un numar redus de foliculi responsivi. Femeile ce au un nivel de FSH usor peste valoare normala sunt considerate a fi la "limita", pe cand cele ce au niveluri cu mult peste valoarea normala au o sansa extrem de mica de a ramane insarcinate si de a duce sarcina la termen. Pentru ca masuratoarea sa fie valida, trebuie sa fie evaluata si concentratia de estradiol, aceasta neputand fi mai mare de 50 pg/ml.

Multi medici folosesc medicamente cu scopul de a creste sansele ca o femeie sa ramana insarcinata. Medicamentele utilizate pentru fertilitate cresc numarul de ovule ce se dezvolta intr-o anumita luna si cresc sansele ca macar unul dintre acestea sa fie fertilizat. Desi aceste medicamente ofera o oarecare sansa, ratele de reusita sunt foarte scazute.

O metoda cu rata crescuta de succes la femeile cu niveluri crescute de FSH este donarea de ovule.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Infertilitate cauze Cauze infertilitate

Articole recomandate

Citeste si despre