Traumele emotionale pot provoca avort spontan

/ / Modificat: 2017-10-02
Traumele emotionale pot provoca avort spontan

Factorii psihologici reprezinta una dintre cauzele pierderii sarcinii, spun specialistii. Totusi exista anumite conditii in care stresul sau starile afective negative sau conflictuale pot determina avortul spontan. In timp ce o simpla sperietura este inofensiva pentru sarcina, o trauma psihologica profunda poate fi decisiva pentru cursul normal al sarcinii.

In ce situatii NU esti in pericol sa avortezi?

Majoritatea studiilor au cazut de acord in privinta faptului ca unele stari afective negative nu interfereaza in niciun fel intr-o sarcina si au incercat sa explice intotdeauna cand stresul emotional poate fi considerat un factor de risc sau nu. Din categoria starilor care sunt inofensive in sarcina idetintificam:

- stresul cotidian, obisnuit (facturi neplatite, altercatie in trafic sau cu vecini);

- frustrarile epocii moderne (cele provenite din trafic, din relatii interpersonale, la locul de munca);

- micile sperieturi (caderi bruste ale obiectelor, tipete subite, claxoane neasteptate etc.).

Stari psihologice care afecteaza sarcina

Desi teoriile privind relatia de cauzalitate dintre stres (si factorii psihologici asociati lui) si avortul spontan nu au adus dovezi incontestabile in favoarea lor, exista totusi o legatura intre starea psihica a mamei si dezvoltarea normala a fatului. Daca acestea au sau nu ca efect pierderea sarcinii depinde numai de structura fizica si psihica a mamei si de felul in care resimte si manifesta sau nu aceste efecte negative.

Stresul cronic – 80% risc de pierdere a sarcinii?

Stresul reprezinta o crestere a nivelului de cortizol (hormon de stres) din sange. Se pare ca aceasta intensificare a lui in corpul femeii gravide poate avea repercusiuni grave asupra fatului. Unele studii sustin ca stresul cronic poate determina avortul spontan in proportie de 80%, dar ca pentra aceasta trebuie sa fie asociat si cu alti factori ai unui stil de viata neadecvat:

- dieta defectuoasa;

- sedentarism;

- probleme medicale asociate;

- consum de alcool;

- fumat;

- consum neadecvat de medicamente.

Asadar, multe studii au reusit sa evidentieze o legatura intre stresul puternic survenit in urma unor traume emotionale puternice si pierderea unei sarcini. Mai mult chiar, unele dintre ele au reusit sa gaseasca legaturi intre nasterea unui copil mort si nivelul de stres la care a fost supusa mama pe timpul sarcinii.

Desi dovezile clare inca lipsesc, specialistii avertizeaza asupra faptului ca stresul, chiar daca nu este un factror de risc in sine, are tendinta de a indemna persoana care-l resimte spre tabieturi periculoase ce pun in pericol sanatatea sau chiar viata fatului: mai mult alcool, mai multe tigari, neglijenta sarcinii etc. Se poate considera astfel ca stresul poate fi o cauza indirecta a unui avort spontan.

Iata cateva stari psihologice care ar putea avea un impact puternic asupra evolutiei sarcinii. Acestea sunt traume psihologice profunde ca:

- un divort;

- o pierdere a unei persoane dragi prin deces;

- probleme financiare foarte grave (un faliment, o pierdere brusca a locului de munca);

- probleme familiale grave.

Sa nu uitam ca dispozitiile psihologice pe care le traim zilnic influenteaza buna functionare a organismului din punct de vedere fiziologic, iar majoritatea afectiunilor somatice au cauze psihologice.

Depresia

Depresia are exact aceleasi efecte si aceeasi evolutie in sanatatea unei gravide ca stresul emotional cronic. Ba chiar se influenteaza reciproc. Orice depresie netratata reprezinta un real pericol pentru sarcina. O femeie depresiva are tendinta sa se neglijeze, fiind incapabila sa se ingrijeasca singura:

- hranire deficitara;

- consum de alcool;

- consum de droguri;

- consum excesiv de cofeina;

- fumat;

- tentativa de suicid.

Toate aceste manifestari ale unei depresii netratate pot duce la:

- avort spontan;

- nastere prematura;

- preeclampsie;

- hipertensiune gestationala.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Risc avort spontan Avort spontan Sarcina avort

Articole recomandate

Citeste si despre