Semne care iti indica o valoare scazute a progesteronului

/ / Modificat: 2016-06-16
Semne care iti indica o valoare scazute a progesteronului

Corpul uman este, probabil, cel mai complex si mai fascinant mecanism din Univers. In fiecare secunda, aici au loc milioane de reactii care mentin echilibrul. Oricat de multe cercetari s-ar face pentru a-l descoperi, adevarul este ca mereu mai ramane ceva de aflat despre cum functioneaza acesta.

Unul dintre aspectele extrem de importante, atunci cand vine vorba despre studierea corpului uman, este reproducerea. In vreme ce unele femei pot ramane insarcinate extrem de facil, pentru altele aceasta actiune este destul de dificila, daca nu chiar imposibila, cauzandu-le frustrari si nelinisti.

Unul dintre hormonii responsabili de astfel de diferente intre reprezentantele aceluiasi sex este progesteronul. Daca acesta nu este prezent in organism intr-o masura multumitoare, femeile se confrunta cu probleme de infertilitate sau intampina dificultati in a pastra o sarcina.

Ciclul menstrual si progesteronul

In medie, ciclul menstrual dureaza 28 de zile la femei. Hormonii pe care ii secreta glanda pituitara in creier stimuleaza ovarele sa secrete hormoni precum estrogenul si progesteronul la intervale diferite de timp.

Progesteronul este hormonul responsabil pentru pregatirea uterului si a mucoasei uterine pentru implantare. Acesta are un rol foarte important si in pastrarea sarcinii si este secretat de catre ovare imediat dupa ovulatie de catre o masa numita corpus luteum.

Aceasta mentine nivelul echilibrat al hormonului pana cand placenta insasi preia acest rol de producere a progesteronului. Hormonul care stimuleaza corpus luteum sa produca progesteron este HCG, adica hormonul care indica existenta unei sarcini atunci cand sunt folosite testele de sarcina.

Daca inseminarea nu are loc, corpus lutem incepe sa dispara, iar nivelul de progesteron se modifica pana la urmatoarea menstruatie. Importanta progesteronului este lesne de inteles, cu atat mai mult cu cat acesta mai este denumit si "hormonul sarcinii".

Semnele si simptomele deficitului de progesteron

Pe langa infertilitate sau pierderea sarcinilor, nivelul scazut de progesteron poate fi indicat si de catre alte simptome, precum schimbarea starii de spirit, depresia, insomnia, oscilatiile apetitului, cresterile si scaderile in greutate, irascibilitatea, lipsa concentrarii, anxietatea, oboseala cronica, menstruatia frecventa, menstruatia neregulata, libidoul scazut, migrenele, sindromul ovarelor polichistice, lipsa secretiei vaginale, durerile din timpul actului sexual.

Cauzele care determina scaderea progesteronului

Nivelul diminuat de progesteron poate fi cauzat de numerosi factori mai cunoscuti sau mai putin cunoscuti. Din cauza complexitatii hormonilor, unele femei nu intampina dificultati in a ramane insarcinate, insa din cauze diferite, placenta lor nu creeaza nivelul normal de hormoni atunci cand este nevoie, iar urmarea poate fi chiar pierderea sarcinii.

Specialistii sunt de parere ca stresul, alimentatia necorespunzatoare si lipsa exercitiului fizic pot contribui decisiv la scaderea nivelului de progesteron, precum o pot face si anumite medicamente care interfereaza cu acest hormon.

Remedii pentru reabilitarea nivelului de progesteron

Diagnosticarea progesteronului scazut se realizeaza printr-o analiza a sangelui care masoara nivelul hormonului in functie de ovulatie si de evolutia ciclului menstrual. Progesteronul este responsabil pentru modificarea temperaturii bazale dupa ovulatie, asa ca masurarea acesteia poate fi si ea un indice al nivelului scazut de progesteron.

Medicii recomanda in astfel de situatii unguente sau supozitoare vaginale, ca supliment de progesteron. Acestea se administreaza de regula dupa ovulatie, pentru a stimula producerea hormonului.

Uneori, femeilor li se administreaza astfel de tratamente pe o perioada de 12 saptamani, iar alteori tratamentul poate fi indicat spre utilizare pe intreaga durata a sarcinii.

In oricare dintre cazuri, este foarte importanta vizita la un cabinet specializat in astfel de probleme si niciodata diagnosticarea sau administrarea unui tratament "dupa ureche".

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Nivel progesteron Tratament fertilitate Cauze infertilitate

Articole recomandate

Citeste si despre