Reintinerirea ovariana si uterina: doua tratamente noi pentru infertilitate

/ / Modificat: 2023-08-02
Reintinerirea ovariana si uterina: doua tratamente noi pentru infertilitate

In tarile occidentale se nasc din ce in ce mai multi copii datorita tehnologiilor de reproducere asistata, in mare parte din cauza intarzierii varstei de a avea copii.

Aceste tratamente de reproducere asistata sunt in continua imbunatatire si perfectionare si, in acest context, apar tehnici complementare, cum ar fi intinerirea ovariana si uterina. Intinerirea ovariana in cazul pacientelor care nu obtin o sarcina cu proprii gameti si intinerirea uterina atunci cand uterul nu este suficient de gros pentru implantare.

Cele mai frecvente intrebari despre intinerirea ovariana si uterina si raspunsurile pentru acestea:

1. In ce constau aceste tratamente?

Ele constau in injectarea si infuzia atat a ovarelor, cat si a uterului, cu o portiune de plasma bogata in factori de crestere, obtinuta din trombocitele din sangele pacientei. Este o procedura simpla si nedureroasa.

2. In ce cazuri sunt solicitate?

Intinerirea ovariana este indicata femeilor cu rezerva ovariana scazuta, cu putine ovule si care, inainte de a lua in considerare utilizarea de ovule de la donatoare anonime, doresc sa incerce cu propriile ovule.

Va fi intotdeauna prescrisa de catre ginecolog impreuna cu tratamentul de fertilitate propriu-zis pentru a creste sansele de succes si a obtine o sarcina.

Este indicata pentru pacientele cu un endometru foarte subtire si insuficient pentru implantarea embrionara. De asemenea, ajuta pacientele cu esec de implantare.

3. Este intotdeauna parte a unui tratament de reproducere asistata sau poate fi solicitat ca tehnica impotriva infertilitatii in sine?

Reintinerirea atat a ovarului, cat si a uterului sunt legate si vor fi intotdeauna prescrise ca parte a unui tratament de fertilitate. Prima va fi efectuata cu o luna inainte de fertilizarea in vitro, deoarece scopul este de a "trezi" foliculii care raman "adormiti" la pacienta si care nu sunt activati de medicatia normala utilizata in stimularea ovariana.

In cazul inseminarii artificiale, acest tratament nu are sens, explica expertul, "daca exista cativa foliculi, deoarece trebuie sa obtinem doar 1 sau cel mult 2 pentru tratament. In schimb, in cazul FIV, avem nevoie de cat mai multi foliculi pentru a garanta succesul tratamentului", sustin biologii.

Pe de alta parte, pentru intinerirea uterina, se foloseste plasma bogata in factori de crestere in cadrul aceluiasi ciclu de criotransfer, deoarece ceea ce avem nevoie este sa completam tehnica obisnuita, pentru a obtine grosimea minima a endometrului, care ar fi de la 7 mm in sus.

4. Tratamentul poate fi administrat tuturor femeilor?

Plasma bogata in factori de crestere este un medicament autolog, obtinut din sangele pacientei, deci nu are contraindicatii si poate fi administrat tuturor femeilor.

In cazul intineririlor uterine, daca pacientele sunt potrivite pentru tratamentul de reproducere asistata, acestea vor fi potrivite pentru perfuzia de plasma bogata in factori de crestere, beneficiind in mod pozitiv de rezultatele acestora.

Daca vorbim de ovar, ceea ce se obtine este un numar mai mare de ovule de calitate, astfel incat pentru ca pacienta sa beneficieze, varsta va fi un element limitativ in ceea ce priveste calitatea ovulelor.

5. Cat dureaza aceasta terapie?

S-a vazut ca efectele pot fi observate din prima luna de tratament pana la sase luni de la tratament.

6. Care sunt testele care trebuie efectuate inainte de a fi indicat tratamentul?

Pentru a urma un tratament cu plasma bogata in trombocite, este necesar doar sa se efectueze analize serologice de sange.

7. Exista vreun risc implicat?

Nu genereaza respingere si nu prezinta niciun risc. Pana in prezent, si desi este o tehnica noua, nu au fost depistate probleme in acest sens.

8. Exista efecte secundare?

Nu exista nici efecte secundare, deoarece este vorba de plasma proprie a pacientului, ceea ce reprezinta un mare avantaj.

9. Este un tratament eficient?

Rezultatele obtinute pana in prezent sunt promitatoare si eficiente la multi pacienti.

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Tratament fertilitate

Articole recomandate

Citeste si despre