Caderea parului la prescolari, cauze si solutii

/ / Modificat: 2013-12-27
Caderea parului la prescolari, cauze si solutii

Caderea parului este normala atunci cand micutul tau este nou-nascut sau cand creste mare si acesta trebuie sa se regenereze continuu. Insa cand micutul tau are numai cativa anisori este normal? Afla cauzele si solutiile caderii parului la prescolari!

Care sunt cauzele caderii parului la prescolari?

Exista mai multe posibilitati din cauza carora prescolarul poate pierde par. Fiecare dintre ele are simptome, cauze si tratamente proprii. Uneori, parul poate cadea in exces si in urma unui tratament medicamentos pe care-l urmeaza copilul. Intreaba medicul daca exista aceasta posibilitate la tratamentul copiliului tau.

Alte cauze alte caderii parului pot fi:

  • infectiile fungice contagioase (impetigo sau tinea capitis) – portiuni mici de chelie cu pete de culoare rosiatica pe scalp (si uneori puncte negre acolo unde parul a fost rupt);

  • deteriorari fizice – de la anumite codite foarte stranse, pieptanat in exces si agresiv; acestea pot duce la o afectiune numita alopecie de tractiune;

  • smocuri de par pot cadea din cauza unei afectiuni numite trichotillomania (obiceiul de a-si smulge parul sau a-l rasuci insistent si agresiv in mod voluntar, la modul compulsiv);

  • alopecia areata este o alta afectiune din cauza careia parul copilului prescolar ar putea cadea (apar zone de chelie rotunde si netede din caua faptului ca sistemul imunitar al copilului ataca foliculii parului, incetinindu-le cresterea);

  • unele boli ca hipotirodismul sau hipopituitarismul (pot determina caderea totala a parului copilului).

Trebuie sa stii ca in mod normal aproximativ 5% pana la 15% din parul din cap se afla in faza de rapaus la un moment dat, dar stresul, febra sau chiar o modificare hormonala in organism poate determina o crestere a acestui procent. Caderea incepe atunci cand noi fire incep sa creasca, aparand astfel faza de crestere.

Cum poti impiedica caderea parului la copilul prescolar?

Daca observi ca micutului tau ii cade din ce in ce mai mult par este cazul sa mergi cu el la pediatru. El va face investigatiile necesare pentru a stabili cu exactitate diagnosticul si poate prescrie tratamentul adecvat.

Daca impetigo este afectiunea care produce acest efect, medicul va prescrie medicamente antifungice.

Daca sufera de alopecia areata, medicul poate prescrie medicatie pentru stimularea cresterii parului sau te poate trimite la un dermatolog pentru mai multe investigatii.

Fii atenta la felul in care ii aranjezi parul si il piepteni, pentru ca parul copiilor este mult mai fin si mai subtire decat al adultilor si o agresiune, fie ea si foarte mica poate rupe rapid firele de par.

Atentie si la comportamentul compulsiv al copilului. Copilul are tendinta sa isi smulga parul, sa il rasuceasca si sa il rupa atunci cand nivelul de frustrare, anxietate si stres este peste limita. Identifica declansatorii acestei stari la copil si elimina-i din viata lui si nu incerca sa ii corectezi comportamentul impunandu-i sa nu mai faca asta. Numai asa va renunta la acest obicei.

Daca parul prichindelului a inceput sa cada din cauze unei boli de care sufera atunci nu prea poti face mare lucru. Asteapta pana dupa ce termina tratamentul si vezi daca acesta creste la loc. Daca nu mergi cu el la medic pentru a vedea care sunt optiunile.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Cadere par copii Solutii cadere par

Articole recomandate

Citeste si despre