Cauzele caderii parului la copii

/ / Modificat: 2018-05-31
Cauzele caderii parului la copii

Daca micutului tau ii cade parul, acest lucru poate fi cauzat de diversi factori, care pot fi, sau nu, de natura medicala. Indiferent de motiv, este mai bine sa actionezi repede, inainte ca cel mic sa piarda o cantitate semnificativa din podoaba capilara, sau chiar sa isi piarda increderea de sine.

Nou nascutilor de exemplu, le cade parul in primele luni de viata, dar dupa aceea le creste la loc parul; in alte cazuri insa, caderea parului poate necesita atentie medicala, asa ca iata ce trebuie sa stii despre cauzele caderii parului la copii:

Cauze ale caderii parului, care nu sunt de natura medicala

  • folosirea de produse de intretinere a parului care contin chimicale;
  • uscarea parului cu aer fierbinte;
  • strangerea parului in cozi si impletituri prea stranse;
  • pieptanarea sau perierea parului atunci cand este ud, cauzand ruperea firelor de par.

Cauze medicale ale caderii parului la copii

In cazul copiilor cu varsta egala sau mai mare de 26 de luni pot exista mai multe motive medicale pentru care le cade parul:

1. Tinea Capitis

Cunoscuta si sub denumirea de tricofitie sau microsporie, este o boala infectioasa, care debuteaza cu zone rotunde sau ovale pe scalp unde parul cade, ramanand doar niste puncte negre, asemanatoare solzilor.

Tratamentul include medicamentatie orala antifungica si folosirea unui sampon antifungic care sa elimine ciuperca ce cauzeaza infectia. Este bine sa eviti folosirea obiectelor care iau contact cu scalpul copilului, deoarce aceasta afectiune este contagioasa.

2. Alopecia Areata

Nu este o afectiune contagioasa si este cauzata de sistemul imunitar care ataca foliculul; debuteaza prin aparitia unor zone rotunde sau patrate de pe care cade parul si poate fi insotita de leziuni ale unghiilor.

Desi nu exista un un tratament care sa vindece complet afectiunea, un tratament adecvat poate sa o tina sub control. In unele cazuri, aceasta afectiune progreseaza cu pierderea totala a parului, in timp ce in alte cazuri poate aparea chiar si pierderea parului de pe intregul corp.

3. Tricotilomania

Caderea parului este cauzata de smulgerea, ruperea sau tragerea parului chiar de catre copil si se datoreaza stresului sau anxietatii existente in mediul inconjurator al copilului; in acest caz cel mai bun tratament este reprezentat de consilierea copilului, pentru a corecta sursa de declansare a obiceiului smulgerii parului.

4. Telogen Effluvium

Este o afectiune in care stresul sever si brusc aparut intrerupe cresterea normala a firului de par, si poate fi datorata urmatorilor factori:

  • febra extrem de mare
  • operatii chirurgicale efectuate sub anestezie totala
  • decesul unei persoane iubite
  • administrarea anumitor medicamente

In cazul acestei afectiuni, foliculii se opresc din crestere prematur cauzand caderea excesiva a parului, ceea ce duce la chelire totala sau partiala.

Nu exista tratament pentru aceasta afectiune, insa imediat ce evenimentul care o cauzeaza inceteaza, parul reincepe sa creasca de obicei intr-un interval de 6 pana la 12 luni.

5. Dezechilibrul nutritional

Caderea parului poate fi un simptom al deficientei sau excesului unor anumiti nutrienti, incluzand:

  • deficienta de Vitamina H, sau biotina, un complex al Vitaminei B, care ajuta la metabolizarea nutrientilor si ajuta la reglarea nivelului de zahar din sange
  • deficienta de Zinc, o minerala esentiala in metabolismul celular
  • excesul de Vitamina A

6. Probleme endocrinologice

La unii copii, caderea parului se poate datora hipotiroidismului, o afectiune in care glanda tiroida nu este suficient de activa si produce o cantitate insuficienta de hormoni care sa regleze metabolismul.

In cazul afectiunilor de natura medicala ce cauzeaza caderea parului la copil, este vital sa te adresezi medicului pediatru cat mai repede de la aparitie, pentru a diagnostica si trata corect cauza.

In toate celelalte cazuri, o dieta nutritionala echilibrata, o ingrijire corecta a parului, dar si a scalpului si evitarea produselor de ingrijire a parului care contin ingrediente chimice este cea mai buna solutie pentru un par si un scalp sanatos.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Cadere par Par Cadere par copii

Articole recomandate

Citeste si despre