Trasaturile de caracter ale copilului

/ / Modificat: 2006-05-10
Trasaturile de caracter ale copilului





 

Parte din dezvoltarea copilului tau este si modul in care isi dezvolta personalitatea. Valorile pe care i  le transmiti il vor defini la un moment dat ca persoana si personalitate. Dar cum ii insufli aceste valori?

Una dintre cele mai mari bucurii cand ai doar 3 anisori este ca poti sa fii extrem de egoist... si asta fara sa ai remuscari. Din pacate sau din fericire nu ne putem aminti mai nimic din ceea ce traim in aceasta perioada.

Cu toate astea traim in societate si la un moment dat societatea va cere de la noi sa ne aliniem la normele si cerintele dupa care aceasta  functioneaza. Parintii ar trebui sa incerce sa-si obisnuiasca copilul cu aceste reguli, la o varsta cat mai frageda, cand personalitatea se modeleaza inca destul de usor.

"Cum sa imi ajut copilul sa aiba cele mai dorite trasaturi de caracter?". Este o intrebare pe care si-o pun parintii. Sa vedem daca sfaturile noastre va vor fi de ajutor.

Empatia

Copiii pot arata simpatie unii fata de altii, numai ganditi-va la ce cor de plansete se porneste atunci cand unul dintre copii da tonul, dar pot fi extrem de agresivi cu ceilalti copii si chiar cu propria familie atunci  cand lucrurile nu ies asa cum vor ei.

O modalitate de a va ajuta copilul, este sa-i vorbiti acestuia  despre sentimente si despre ceea ce el simte. Puteti, de asemenea sa incurajati  manifestarile sale de afectiune atunci cand acestea apar, dar sa subliniati si eventuale manifestari negative si sa le propuneti spre indreptare copilului dumneavoastra.

O buna modalitate de a-i exemplifica simpatia si modurile de manifestare  ale simpatiei este sa folositi manifestarile celorlalti oameni cu care intra in interactiune.

Este un lucru evident ca exemplul este arma cea mai buna in educatia unui copil. Folositi cuvinte ca "te rog" sau "multumesc" atunci cand ii comunicati ceva si veti observa ca incet incet, din dorinta  de a va copia comportamentul, va folosi si el astfel de cuvinte si veti coopera mult mai bine.

Generozitatea

Copilaria este momentul in care se leaga prietenii foarte usor. Desi copii gasesc placut jocul cu alti copii, impartirea jucariilor si a  mancarii, cand ai sub 5 ani altruismul este o trasatura pe care o intelegi mai greu. In mintea unui copil, identitatea lui se regaseste in ceea ce detine. De-aceea el este reticent in ceea ce priveste impartirea lucrurilor ce-i apartin. Ii puteti explica ca, impartirea jucariilor, de exemplu, cu un alt copil este doar pe o perioada temporara, dupa care jucariile ii vor fi restituite.

Puteti sa oferiti copilului dumneavoastra din ceea ce mancati, o prajitura, pizza. Daca generozitatea va fi asociata cu placerea, ii va fi mult mai usor sa inteleaga acest sentiment. Daca reactioneaza foarte agresiv atunci cand este rugat sa ofere ceva de-ale lui, explicati-i calm, dar ferm ca asemenea comportament este intolerabil. Daca observati ca este, in diferite ocazii, generos, laudati-l!. Toti copiii isi doresc in mod inconstient sa-i faca pe parintii lor sa se simta mandri, asa ca incurajand astfel de manifestari nu poate fi decat benefic.

Sinceritatea

De la varsta de trei ani, copiii pot diferentia minciunile de adevar, dar asta nu inseamna ca ar trebui sa ai incredere deplina in tot ceea ce spun. Copiii pot ascunde adevarul si pentru ca uita, sau pentru ca au o imaginatie foarte bogata care le modifica perceptia asupra adevarului.

Atunci cand realizati ca a mintit, nu-l numiti mincinos, ci incercati in schimb sa-i aratati ca nu va place falsitatea si ca e normal sa fie ingrijorat de reactia dumneavoastra, dar ca aceasta nu e o modalitate sa  scape de o situatie complicata. Incurajati-l intotdeauna sa spuna devarul. Nu-l faceti niciodata sa simta ca trebuie sa minta! De exemplu, nu-l intrebati daca si-a strans jucariile ci mai degraba spuneti-i ca ati observat ca nu a facut ceea ce l-ati rugat si mai oferiti-i o sansa sa rectifice situatia. Nu fiti agresivi, ci foarte fermi. Cu toate acestea este important sa-i explicati ca ascunderea unor reactii sau sentimente a caror dezvaluire ar rani sentimentele altor persoane nu inseamna ca-l incurajati sa minta, ci doar sa accepte cu respect anumite situatii.

Responsabilitatea

In  ceea ce-i priveste pe copii, ei se considera centrul universului si nu inteleg niciun alt rol in familie sau societate in afara de acesta, asa ca respectarea unui orar strict nu este posibila. Ceea ce puteti face in schimb este sa va implicati copilul in activitatile dumneavoastra. Acest lucru il va face sa se simta apreciat  si mandru de realizarile lui si il va ajuta sa inceapa sa inteleaga ce inseamna responsabilitatea.

Pentru inceput puteti stabili o sarcina zilnica pe care copilul sa o aiba de indeplinit, ceva simplu desigur si potrivit varstei lui, dar care sa-l faca sa se simta responsabil. In plus incercati sa faceti munca distractiva. Va fi mult mai atras si ii va fi mult mai usor sa  respecte o  ordine, in care trebuie facute lucrurile: treaba intai si apoi distractia. Mai mult, chiar daca ii ia foarte mult timp sa indeplineasca o sarcina, lauda-l atunci cand reuseste s-o finalizeze.

Respectul

Copiii vor ca lucrurile sa iasa intotdeauna asa cum isi doresc ei! La inceput te vor testa sa vada cat de mult le permiti si vor continua sa impinga limitele! Psihologii spun ca este normal pentru copii sa incerce sa forteze nota, dar este foarte important sa incercati sa-i explicati ce inseamna respectul inca de la prima abatere.

Cea mai buna modalitate este bineinteles, exemplul propriu. Parintii nu-si dau intotdeauna seama ca nu isi respecta copii desi le cer respect. Nu incercati sa le desfiintati explicatiile, nu ii impiedicati sa-si exprime opiniile, fiti atenti la ceea ce va comunica pentru ca astfel va invata sa asculte cu atentie inainte de a formula un eventual raspuns.

De asemenea, manierele apar din nou in discutie. Explicati-i copilului dumneavoastra ca modul in care solicita ceva, in care explica sau in care comunica trebuie facut cu amabilitate si cu cat mai mult respect. Exemplul dumneavoastra este foarte important. Copiii sunt foarte influentati de comportamentul parintilor, asa ca felul in care va observa cum reactionati dumneavoastra in anumite situatii, ii va influenta cu siguranta personalitatea.

Copilul tau ce trasaturi de comportament are? Ce trucuri folosesti pentru a cultiva anumite trasaturi de caracter?

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre